Solcellelov skal give flere anlæg på almene boliger
Fremover kan lejere have individuelle solcelleanlæg eller kollektive anlæg med bimålere. Solcelleforening glæder sig over lovforslag med støtte til solceller på lejeboliger.
Energiminister Martin Lidegaard har fremlagt et lovforslag, der skal åbne op for almene boliger, der vil have solceller på ejendommen. Når loven træder i kraft, kan lejere nettoafregne deres elforbrug og få afgiftsfritagelse på elregningen. Det skriver ingeniørernes nyhedssite ing.dk.
Lovforslaget glæder formanden for Dansk Solcelleforening, Jørn Bue Madsen, der ærgrer sig over, at forslaget ikke kommer tidligere.
»Denne afklaring er det første lyspunkt på solcellefronten i meget lang tid. Vi har mærket stor interesse fra boligforeningerne, de har bare ventet på, det kunne lade sig gøre at få solcelleanlæg. Til slut kan vi så konstatere, at det er ærgerligt, at der skulle gå så lang tid der er allerede virksomheder, der er lukket og ikke får glæde af muligheden,« siger Solcelleforeningens formand, Jørn Bue Madsen til ing.dk.
Læs også: Manglende støtte-godkendelse rammer solcelleejere
Siden Folketinget i slutningen af 2012 vedtog den nuværende solcellelov med forringede økonomiske støttemuligheder er antallet af tilsluttede anlæg faldet voldsomt. Ifølge nyhedssitet er der siden vedtagelsen kun blevet tilmeldt 10 solcelleanlæg til ordningen. Til gengæld er der i tiden september 2012 til marts 2013 blive registreret hele 50.000 tilmeldninger. De store antal anlæg er alle blevet tilmeldt inden årsskiftet, da fristen for tilmelding til den gunstige støtteordning faldt bort.
Ifølge ing.dk har lovforslaget to forskellige tilslutningsmuligheder for de almene boligers solcelleanlæg. Ejere og lejere kan enten vælge en individuel eller kollektiv model for afregning af den strøm, som sælges til energinettet. I den individuelle model er det ejendomsudlejeren, der ejer solcelleanlægget, som bliver tilsluttet forbrugerens private elinstallation. Den individuelle model gælder for almindelige lejeboliger og lejere i tæt lav-byggeri og rækkehuse.
Læs også: Kommende straftold truer solcellemarkedet
Den anden afregningsmodel er til ejendomme med flere lejere. Her er det udlejer, der har kontrakten til netvirksomheden og el-leverandør. Mens lejerne skal have en bimåler i hver lejlighed, skal udlejer opgøre hver enkelt lejers forbrug og refusion.
Lovforslaget er nu i høring og forventes vedtaget 1. juli.