Solcellesalget går endnu hurtigere

Truslen om ændringer af nettomålerordningen har sat endnu mere skub i installationen af solceller. 7.400 nye anlæg forventes opsat alene i oktober. Dansk Energi advarer mod forhastede løsninger.

De 7.400 solcelleanlæg, som ventes installeret i oktober lyder som et voldsomt antal. Det er det også. Det samlede antal af anlæg installeret inden denne dato er til sammenligning 30.000. Tendensen ser ikke ud til at aftage, så længe nettomålerordningen kører videre. Risikoen er forhastede løsninger på et marked, hvor ikke alle virksomheder har samme solide erfaring med opsætning af solceller. Derfor opfordrer Dansk Energi potentielle kunder til sikre sig, at tingene er i orden og rådføre sig grundigt, inden de får sat et anlæg op.

Fakta om solcelleboom

  • Energi Fyn har i de seneste uger dagligt modtaget lige så mange tilmeldinger af nye solcelleanlæg, som man gjorde i hele 2010.
  • Hos elselskabet MES A/S i Brande modtager man i oktober markant flere tilmeldinger af solcelleanlæg, end det var tilfældet i sommermånederne. Over en tredjedel af alle anlæg i elselskabets forsyningsområde er således fra de første tre uger af oktober.
  • På landsplan blev der installeret, hvad der svarer til 250 styk 5,4 kW anlæg – som er den gennemsnitlige størrelse – per dag inklusive lørdage og søndage.
  • Selv om der sker en halvering af den aktuelle udbygningshastighed, så tyder alt på, at en uændret ordning vil fører til en fordobling i mængden af el fra solceller i løbet af 2013.

Solcelleboom når nye højder
”Lige nu ser det ud til, at godt en femtedel af regeringens ambition på 200 MW i 2020 bliver sat op på de danske hustage alene i oktober måned i år. Vi troede, at solcelleboomet kørte i 6. gear hen over sommeren – men nu er tempoet markant højere, og elselskaberne kæmper for at følge med den eksplosion i salget. Vi har medlemmer, som dagligt modtager flere tilmeldinger af solcelleanlæg, end de gjorde i hele året 2010, fortæller Richard Schalburg,” forbrugerekspert i Dansk Energi.

Ved indgangen til oktober måned var der lige over 30.000 anlæg oppe i Danmark. Alene i oktober måned tyder dugfriske tal fra Energinet.dk på, at der kommer 40 MW produktionskapacitet op svarende til 7.400 nye anlæg af 5,4 kW. Det er et nyt højdepunkt for opsætning af solceller i Danmark.

Dansk Energi minder om, at der er mange andre forhold end nettomålerordningen, som købere af solceller skal være opmærksomme på. Derfor er det vigtigt, at holde hovedet koldt og rådføre sig godt, selv om det politiske varsel om et snarligt indgreb får mange til at skynde sig.

”Forbrugerne bør vælge installatører, som har solid indsigt i at montere solceller, og samtidig skal de sikre sig, at både solceller og garantiordninger har en ordentlig kvalitet. Det er ikke bare økonomien og den nuværende nettomålerordning, som man skal tænke på. Der er mange andre vigtige forhold, og Dansk Energi lavede derfor i sommer en huskeliste med de vigtigste ting, som bør overvejes,” slutter Richard Schalburg, Dansk Energi.

Dansk Energis råd til forbrugerne

  1. Brug en certificeret installatør fra KSO-ordningen. De kan findes på www.kso-ordning.dk. Her kan du også for nogle af firmaernes vedkommende se, hvor mange anlæg de har installeret.
  2. Spørg ind til, hvor mange års erfaring de potentielle leverandører har med opsætning af solceller.
  3. Spørg efter garantien, om hvem og hvor solcellerne er forsikret hos, og hvor lang garanti, der gives på cellerne og på anlægget.
  4. Spørg firmaet, hvilken uddannelse fagpersonen, der opsætter anlægget på taget, har.
  5. Tjek med dit forsikringsselskab, om de dækker det installerede solcelleanlæg, og hvad vilkårene er.
  6. Overvej om leverandøren vil være i stand til at sikre, at garantien på solcellerne og anlægget kan overholdes om 10-15 år.
  7. Spørg ind til kvalitet og dokumentation for solcellernes holdbarhed: Hvor længe kan de holde, og hvilken dokumentation er der for det?
  8. Få indsigt i hvilken kvalitetssikring, der er på, at anlæggene nu også overholder, det de lover i forhold til virkningsgrad og holdbarhed.
  9. Spørg ind til hvilke drift og vedligeholdelsesudgifter du kan forvente i anlæggets levetid – hvis et solcelleanlæg holder i 30 år, vil anlæggets inverter skulle udskiftes 1-2 gange.
  10. Husk solcellernes årlige produktion af strøm handler ikke alene om placering og sol, men også om solcellernes ydeevne. Bed om dokumentation for ydeevnen.
  11. Husk at medregne, at solcellernes effektivitet falder lidt over tid, og produktionen af strøm derved bliver lidt mindre end i starten.
  12. Husk alderen på dit tag. Skal taget skiftes inden for de kommende år, er det bedre at skifte taget, inden du opsætter solcelleanlægget, da der vil være udgifter forbundet med at tage anlægget ned og sætte det op igen.
  13. Overvej om noget kaster skygge på dit tag, eller om det kan komme til at gøre det i anlæggets levetid (f.eks. træer der vokser sig større). Hvis det kan ske, så køb et anlæg der er godt til at håndtere delvis skygge.
  14. Når økonomien skal beregnes, skal det være med en elpris uden abonnement, for det skal du betale under alle omstændigheder – og det skal baseres på Energistyrelsens fremskrivning af elprisen.
  15. Du kan søge hjælp og få vejledning hos en række energiselskaber.

-KPE

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

05.02.2025Installator.dk

Ahlsell ansætter ny direktør for opkøb

04.02.2025Wicotec Kirkebjerg A/S

Sponseret

Vækst, udvikling og grøn omstilling i fokus i stærkt regnskab fra Wicotec Kirkebjerg A/S

04.02.2025Geovent

Sponseret

International kræftdag: Sammen mod sundhedsfarlige arbejdsmiljøer!

04.02.2025Installator.dk

Tænketank: Kun 20 pct. sandsynlighed for at nå klimamål

04.02.2025Installator.dk

Green Power Denmark åbner for nomineringer

03.02.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller styrker indsatsen med ny kommerciel profil

31.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Asbestfjernelse: Strammere regler kan tredoble prisen – hvad betyder det for håndværkerne?

31.01.2025Installator.dk

InstallatørGruppen erhverver sønderjyske Jürgensen VVS

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleanlæg – fra design til aflevering

Deltag i en interessant og effektiv kursusdag, hvor vi sætter fokus på både arkitektur, teknik, aflevering, økonomi og jura.

Dato

04.03.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup