Stærk drivkraft skaber succes med 45 ansatte
MIT JOBLIV er en række samtaler med fagfolk om deres oplevelser og vej i joblivet: Der var ingen forventninger til den unge Torben Hedegaard om senere i livet at skulle stadfæste sit navn i erhvervslivet. Nærmest tværtimod. Men Torben Hedegaard er drevet af en usædvanlig energi. I en alder af 40 år er han ejer af et autoriseret el-installatørfirma i Vejle, Hetek, der beskæftiger 45 medarbejdere og har succes på alle fronter. Installatør har været på besøg i Hetek til en snak med Torben Hedegaard.
Lad os starte ved en skelsættende begivenhed. I en alder af seks år oplevede Torben Hedegaard sit værste mareridt og største sorg, da hans far døde. Faderens død kastede familien, der også talte to ældre søstre og en mor, ud i en usikker og svær situation.
”Det har selvfølgelig betydet noget, at min far dør, da jeg er seks år gammel. Det har på mange måder været en drivkraft, uden at jeg kan sige helt præcist hvordan”.
Helt konkret er det dog, at Torben Hedegaard har et brændende ønske om at støtte børn i sorg. ”Jeg arbejder på at finde måder, hvorpå jeg kan hjælpe børn, der har mistet én eller begge forældre”, fortæller han.
For ung
Torben Hedegaard har ikke selv været forvænt med støtte til at finde en vej til joblivet: ”Det var sådan, at ingen havde forventninger til mig om, at jeg kunne noget. Nærmest tværtimod. Det var svært for mig at finde en praktikplads, fordi jeg også her fik at vide, at jeg var for ung, jeg var 15 år. Heldigvis fik jeg en plads hos Groth Andersen, og i dag er jeg meget taknemmelig for, at de gav mig en læreplads”.
Efter endt læretid, begyndte Torben på elinstallatøruddannelsen på Vejle Tekniske Akademi. ”Det var en fantastisk tid, som jeg på ingen måder vil have undværet”, fortæller Torben, der blev færdig som elinstallatør i 2003.
På spørgsmålet om, hvordan Torben blev tiltrukket af elektrikerfaget, når faderen nu var tømrer, svarer han:
”Min far døde, da jeg endnu var for lille til at blive præget ad den vej. Men min interesse blev nok vakt, da jeg som manden i huset skulle sætte lamper op. Skolen hjalp mig med at finde en praktikplads hos en elektriker. Så var jeg solgt. Min læreplads senere hen har også givet mig en super interesse i faget”.
Har altid ville være selvstændig
Efter et par ansættelser som elinstallatør tog den dengang 26-årige Torben Hedegaard springet og startede som selvstændig med etableringen af Hetek. ”Jeg har altid vidst, at jeg ville være selvstændig. Der var meget, som jeg ikke havde forstand på. Jeg har klaret mig ved at arbejde ud fra ”learning by doing”.
Torben Hedegaard er gift, bor stadig i barndomsbyen Vejle, har to børn på 6 år og 9 år og sponsorerer byens fodboldhold. Hans hustru er tandklinikassistent på deltid og er ankerpersonen i hjemmet. Torben Hedegaards arbejdsdag varer typisk fra kl. 7.30 – 17.30 plus det løse i weekenden.
”Jeg synes, at det er megaspændende at gå på arbejde hver dag. Men det er også vigtigt for mig at spise med min familie hver aften, og så vidt det er muligt at holde fri i weekenden. Men det sker da, at jeg runder virksomheden en time på en lørdag bare lige for at se, hvordan det hele går. Hetek er ligesom min urtehave. Og sådan én skal jo passes”, lyder det efterfulgt af et bredt smil.
”Maria min kone er en del af vores professionelle bestyrelse, ellers er hun ikke med i firmaet. Men det er klart, at så mange arbejdstimer ikke kommer uden en pris. Der skal være fuld forståelse på hjemmefronten”.
Ramte muren
Heteks opadgående succeskurve har resulteret i udnævnelser til Gazellevirksomhed fem år i træk fra 2013 – 2017. ”Det er jeg selvfølgelig meget stolt af. Men jeg må ærligt indrømme, at det også var lidt af et pres hele tiden at skulle være Gazelle. Det var nærmest en lettelse, da vi ikke blev nomineret i 2018”.
Netop 2018 var et år med store ændringer for Hetek men også for Torben Hedegaard personligt. Hamsterhjul og stress fandt vej ind i hans sind. ”Jeg er en autodidakt direktør, hvor jeg selv har haft ansvaret for stort set alle funktioner. Det er klart at med så meget vækst, så havde jeg nok at gøre med at sørge for driften. Jeg har kørt med 150 km. i timen, og i efteråret 2018 ramte jeg muren. Jeg blev nødt til at bede om hjælp fra mit Advisory Board, som har eksisteret siden, vi kun var fem ansatte. Jeg fik hjælp. En, der er god til at lede og som fungerer som min mentor, satte sig permanent her på kontoret. Vi gik i gang med at rydde op, og vi startede en helt ny proces, som handlede om at arbejde med mennesker og mindset. De største problemer dengang var, at jeg ikke fik uddelegeret, og at vi ikke fik identificeret problemer på grund af manglende ledelse generelt”, fortæller Torben Hedegaard.
HETEK HERO’S
Hetek fik etableret en organisation, hvor ansvarsområder som økonomi, personale og driftsområder blev fordelt til andre medarbejdere. Der blev formuleret en kultur, som nye og gamle ansatte skal købe ind i.
”Vi har startet et projekt som hedder HETEK HERO’S. Der er formuleret et HERO værdisæt, der beskriver hvordan Heteks værdier skal komme til udtryk for at være en rigtig HETEK HERO”, fortæller han og tilføjer: ”Vi afholder workshops, hvor vi diskuterer værdier, mission, vision med alle medarbejdere om, hvordan vi skal arbejde sammen. Gevinsten er, at alle taler med hinanden også om de svære ting, men også at vi spiller hinanden gode og fejrer sejrene sammen”.
”Vi er meget åbne og transparente i vores kommunikation. Vi holder infomøder med oplysninger om vores økonomi, og der er intet, der er skjult. Vi er selvfølgelig ikke perfekte, men vi skal alle gøre det, så godt vi kan”.
Hetek har for tiden 10 lærlinge. Torben Hedegaard håber på, at de fortsætter, når de er udlærte. En af fagområdets udfordringer er at fastholde og tiltrække kvalificerede medarbejdere. Hos Hetek har man etableret et Hetek Academy.
”Vi vil gerne, at alle lærlingene bliver her i firmaet. Vi ved jo, hvad de kan, derfor har vi lavet et Hetek Academy, hvor vi bygger videre på dem med uddannelse. Vi har indført en buddy-ordning for alle medarbejdere, så man har én at gå til, hvis der er brug for hjælp både fagligt og personligt”.
Stærke og svage sider
På spørgsmålet om stærke og svage sider i arbejdslivet svarer Torben Hedegaard: ”Det er vigtigt for mig at passe godt på mine medarbejdere og investere i dem, også når de ikke har det godt. Det kan betyde, at det koster økonomisk. Generelt giver jeg feedback i stedet for skideballer. Overfor kunderne er det, at jeg er loyal, nærværende og vedholdende. På den anden side er jeg perfektionistisk, hvilket stammer helt tilbage fra min barndom og opvækst, og det arbejder jeg meget med”.
Afslutningsvis bliver Torben Hedegaard bedt om at videregive det bedste råd, som han selv har fået? Det lyder: ”Vær dig selv og vær ærlig”.
Torben Hedegaards råd til andre er: ”Vær ærlig og ordentlig. Vælg hvad du vil bruge energi på, vær en holdspiller og spil dine kolleger gode. Sørg for at have folk der er dygtigere end dig selv rundt om dig, det er befriende. Det har været guld værd for mig”.
Job og Uddannelse
• Selvstændig, Hetek (2006).
• El-installatør/overmontør, Jansson El, Vejle.
• Elektriker lærling/svend, Groth Andersen / Ølholm El.
• El-installatøruddannelse, Vejle Teknisk Akademi.
• Folkeskole BHK – 9.klasse, Kirstine Seligmanns Skole.
Heteks fokuspunkter
• Ledelseskultur og adfærd
• Kunders tilfredshed
• Medarbejder trivsel
• Effektive processer
• Økonomi optimering
• Markedsføring