Større udbytte af energiforbruget

Varmepumper bruger energi, men forbrugerens udbytte er langt højere end det ville være med fx oliefyr eller elvarme.

Af Kristina Øby Pedersen

Varmepumper var i løbet af 2007 genstand for en del debat. Var de energibesparende eller ej? På grund af en tvivlsom kvalitet for nogle af varmepumperne var de i begyndelsen tæt på at blive dømt ude, men senere er kvalitetspumperne kommet til ære og værdighed og er oven i købet blevet nævnt som en af fremtidens løsninger på at skabe fleksibilitet i energiforsyningen – herunder udnytte periodevis overskuds-el.

Varmepumperne kan også være en energieffektiv løsning ved individuel opvarmning. Luft-til-luft-pumperne bruges som supplement, mens jord-til-vand-pumperne er del af en komplet opvarmningsløsning.

Elsparefonden er dog fortsat ikke begejstrede. De afviser ikke varmepumperne som et alternativ til elvarme, men mener, at andre muligheder skal afprøves først. De vil derfor ikke gennemføre en mærkning af pumperne

Udnyt varmelageret i jorden
En af de store producenter af kvalitetspumper til det danske marked er Vaillant A/S, som især taler for den gammelkendte jordvarmeløsning, der ikke var del af ovennævnte debat.

”Et jordvarmeanlæg er ganske enkelt det mest effektive og miljøvenlige opvarmningssystem,” siger Markedsudviklings- og Marketingschef Anders Spiegelhauer, der betegner jordvarmeteknologien som en fremtidssikret løsning. ”Vi oplever en stor interesse og efterspørgsel på jordvarmeanlæg. I Danmark bliver der formentlig solgt 1.500-2.000 anlæg om året, og tallet er støt stigende,” fortæller han.

”Jordvarmeanlæg, som er baseret på varmepumpeteknologi, har i mange år vist sig effektive og velfungerende. Energikilden er jo selve jorden, og det betyder, at vi står med en uudtømmelig kilde. Systemet udnytter ganske enkelt den solenergi, der er lagret som jordvarme,” og det er ifølge Anders Spiegelhauer den bedste og mest fremtidsorienterede mulighed for opvarmning og varmtvandsproduktion.

”Varmepumpeanlæg er miljøvenlige, og vedligeholdelsesbehovet er minimalt. Det eneste krav er et lovbefalet årligt eftersyn, som skal sikre, at varmepumpen kører optimalt. Dertil kommer så, at anlægget er billigt i drift. Det er en meget velegnet løsning ved nybyggeri og ved fx udskiftning af oliefyr, hvor der kan spares ca. 50% på driften. Her ligger tilbagebetalingstiden på 5-7 år,” siger Anders Spiegelhauer, som mener, det er minimalt i forhold til anlæggets levetid.

”Før man tilbyder et jordvarmeanlæg, skal man dog være forberedt på, at det kræver en have på minimum 300-600 kvm til nedgravning af slanger, afhængig af husets størrelse. Her graves rør af plast ca. en meter ned i jorden og fyldes med frostvæske, gerne IPA sprit. Væsken tager jordens varme, der omsættes til varmt vand i radiatorer, gulvvarme og varmtvandsbeholder,” tilføjer han.

Kommer ude-temperaturen under -12 grader Celsius, kan det være nødvendigt at supplere med andre varmekilder. Derfor indeholder varmeanlægget en elpatron, som kan supplere, hvis det bliver rigtig koldt.
I opgørelsen af energieffektiviteten for varmepumper anvendes en såkaldt COP-faktor som udtryk for den mængde energi, man får retur ved et energi-input på 1 kW. COP-faktoren beregnes på grundlag af den ønskede fremløbstemperatur til varmeanlægget.

Det jordvarmebaserede anlæg er mest effektivt i forbindelse med gulvvarme. Her kan man regne med, at få leveret omkring 4,5 kW, hver gang man bruger 1 kW til driften – COP-faktoren er altså 4,5. Bruger man radiatorvarme, er udbyttet mindre. Her ligger COP-faktoren på 3.

Luft-til-luft-varmepumpen er et supplement
Den luftbaserede varmepumpe adskiller sig markant fra jordvarme-pumpen. I modsætning til denne fungerer den med en udedel der via en fordamper optager energi fra luften, og omsætter den til varme eller køl, via en indedel. Anlægget sørger for luftopvarmning fra den centrale del af huset, typisk stuen, til gengæld kan den ikke fuldt ud opfylde varmebehovet ude i tilstødende rum.

”Vi anbefaler pumperne til elopvarmede huse og sommerhuse, hvor de kan bidrage til en mere energieffektiv løsning,” siger Anders Spiegelhauer, men understreger samtidig, at elradiatoren fortsat er hovedenergikilden. Vaillants luftvarmepumpe kan bruges ved udetemperaturer ned til -15 grader, COP-faktoren ligger ifølge Anders Spiegelhauer på ca. 3,5 og tilbagebetalingstiden på 3-4 år.

Hvis der skal køles
”Den luftbaserede pumpe kan omstilles til køling, men man skal være klar over, at køling er dyrere end opvarmning, så energiforbruget stiger,” siger han. Vil man bruge sin varmepumpe til køling, kommer den jordbaserede pumpe ud med et langt bedre resultat. Her er tale om såkaldt passiv køling. Også om sommeren har man behov for varmt brugsvand, så kompressoren kører under alle omstændigheder, derfor er køling fuldstændig gratis. Pumpen lukker simpelthen temperaturen fra jorden ind i huset,” slutter Anders Spiegelhauer.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

27.03.2024Installator.dk

Ahlsell vil være størst - tester døgnåbne butikker

27.03.2024Installator.dk

Kemp & Lauritzen glæder sig i nye farver

21.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

13.03.2024Solar Light – Innovative lighting is our dedication

Sponseret

Effektiv udskiftning af armaturer med smarte hurtigkoblinger

26.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

15.02.2024Installator.dk

Nye tal: Høje startomkostninger bremser boligejernes grønne løsninger

12.02.2024Fagerhult AS

Sponseret

Intellingent belysning - Undgå spild af lys, energi og plads

02.02.2024Installator.dk

Kiona indgår rammeaftale om energistyring med Rema 1000

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk salgssupporter

Har du VVS-baggrund og erfaring med varmeanlæg? Så er det måske dig, vi søger til stillingen som teknisk salgssupporter hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Mercantec

Undervisere søges til ventilation og damp

Leder du efter nye udfordringer og fantastiske kolleger – og har du lyst til at blive en del af Mercantecs nye, samlede VVS-, klima- og damp-team?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

16.04.2024

ELTRONIC A/S

Project Delivery Manager til montage og idriftsættelse af Automationsprojekter

I Eltronic A/S er vi i front inden for udviklingsprojekter med komplekse automationsløsninger til vores kunder inden for fødevare-, life science og fremstillingsindustrien. Til vores team, søger vi nu en erfaren Project Delivery Manager, som vil stå i spidsen for effektivt at bringe vores automationsprojekter i mål.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

18.04.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en tekniker med interesse for automation

Er du teknisk dygtig og motiveres af en alsidig hverdag? Har du erfaring med PLC, robotteknologi eller interesse for automation? Og vil du være med til at sikre den daglige drift og optimere vores automatiske produktionslinjer. Så søger vi lige nu en engageret tekniker til METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GEMINA TERMIX A/S

Intern salgstekniker

Vil du være del af den grønne omstilling og arbejde i en branche i vækst? Vi søger en ny kollega til vores velfungerende salgsteam på 16 personer.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk fjernvarmesælger

Brænder du for relationssalg? Har du evnerne til at udbygge et stærkt samarbejde med dine kunder? Og har du styr på fjernvarme? Så er det måske dig, vi søger som vores nye tekniske fjernvarmesælger til METRO THERMs fjernvarmeteam.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GEMINA TERMIX A/S

QHS-koordinator søges

Kunne du tænke dig at udfolde dig fagligt inden for kvalitet og arbejdsmiljø på et konkurrencedygtigt fjernvarmemarked som vores QHS-koordinator?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ELTRONIC A/S

Automation Engineer til spændende udviklingsprojekter inden for Life Science og F&B

Eltronic A/S fortsætter den spændende udviklingsrejser og søger flere nye kolleger til vores automationsteam, der brænder for at arbejde med programmering og udvikling af unikke automationsløsninger til vores kunder.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

31.03.2024

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Varmeanlæg fra A til Z

9 ud af 10 varmeanlæg i Danmark fungerer ikke, som de er tiltænkt. Det er bare sjældent, der er nogen, der opdager det!

Dato

13.03.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
KOMPETENCEGIVENDE - Servicekursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til udførsel af et serviceeftersyn og gør dig i stand til at foretage et lovpligtigt serviceeftersyn samt indregulering af Vølunds varmepumper.

Dato

04.04.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Lydforhold og støj fra VVS-anlæg – krav i BR18, DGNB og SBi-anvisninger

Akustik-grundkursus, kravene og beregningsmetoder – hvad skal man være opmærksom på som projekterende, udførende eller som leverandør

Dato

09.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø