Stadig liv i oliemarkedet

Selvom oliefyrsmarkedet generelt er for nedadgående, får Sejling Smedje i øjeblikket flere og flere kunder, der skal have ydet service på et eksisterende fyr eller installeret et nyt.

VVS-installatør Svend Aage Kusk er en af stadigt færre fagfolk, der kan servicere et oliefyr. Hvert år bliver der 15.000 færre registrerede oliefyr, og én efter én lukker hans konkurrenter ned for den del af forretningen..

Hvert år bliver der færre og færre installationsvirksomheder, der tilbyder at servicere oliefyr, men hos Silkeborg-virksomheden Sejling Smedje holder indehaveren Svend Aage Kusk fast i den del af forretningen. I øjeblikket får han nemlig flere og flere oliefyrskunder, uden at han bruger en krone på markedsføring.

Læs også: Oliefyrsejere får større besparelser end varmepumpeejere

”Jeg gør ikke noget for at opsøge kunder. De nye kunder plejer at komme, fordi deres tidligere montør er holdt op. Så vores markedsandel går opad. I år har jeg solgt fire-fem nye oliefyr og otte-ni brændere”, siger Svend Aage Kusk.

Forbudt at fyre

Siden 2013 har det været forbudt at installere oliefyr i nybyggeri.

Fra 2016 er det ikke længere tilladt at installere oliefyr i huse, hvor man kan få fjernvarme eller naturgas fra det kollektive forsyningsnet. Regeringens mål er, at alle oliefyr er udfaset i 2030. 

Den dag, Erhvervsmagasinet Installatør besøger ham, er en af opgaverne at installere et spritnyt Viessmann-fyr hos en kunde. Det fylder mindre end det halve af den gamle Salamanderkedel, som i mange år har holdt kunden varm. Prisen for det nye fyr er 60.000 kroner med moms og arbejdstimer, men så opnår kunden også en markant besparelse på olieregningen. Den gamle kedel fra 1963 var nemlig dyr i drift. En typisk besparelse ved skift fra et traditionelt anlæg til et moderne kondenserende oliefyr er på 30 procent, fortæller Svend Aage Kusk. Tilbagebetalingstiden er mellem tre og seks år, typisk afhængig af hvilket fyr man har i forvejen samt husets størrelse og tilstand.

Sejling Smedje ligger i landsbyen af samme navn i det midtjyske søhøjland nord for Silkeborg. Smedjen har ligget der i århundreder, og Svend Aage Kusk overtog selv virksomheden fra sin far. Oliefyrskunderne ligger inden for en radius af 25 kilometer, og der er fem konkurrenter i området, men mange af virksomhederne har ældre herrer ved roret.

”Jeg er en af de unge i OSS (Olie- & Gasbrænder Service Sammenslutningen, red.), hvor gennemsnitsalderen er tæt på 60”, siger han.

Kunderne vælger fjernvarme
På trods af Sejling Smedjes nuværende succes på markedet for service og installation af oliefyr, er den generelle tendens helt klar: Oliefyr er en uddøende opvarmningsform på bekostning af især varmepumper og fjernvarme. Hvert år bliver der ifølge Danmarks Statistik omkring 15.000 færre boliger med et oliefyr. Sidste år var 284.129 beboede helårsboliger i Danmark opvarmet med et oliefyr. Branchefolk mener, at tallet er overdrevet med spøgelsesfyr, der ikke er afmeldt BBR-registeret, eller kun står som reservefyr. Men i hvert fald er der mindst omkring 180.000 aktive oliefyr i Danmark.

I Svend Aage Kusks virksomhed er der af samme grund også fokus på andre forretningsområder og oliekunderne udgør sammen med gas- og biopillefyr kun en lille del af smedjen. Seks personer arbejder i virksomheden, og varmekunderne giver kun arbejde til en person i tre måneder af året. Resten af tiden går med andre VVS-opgaver for private.

Læs også: Varmen fosser ud af statens bygninger

Ringer på alle tider
Svend Aage Kusk er afmålt begejstret for oliefyrskunderne. Egentlig laver han hvad som helst, der er en forretning i, men rangerer varmeopgaverne lavt på listen over yndlingsopgaver. Frysende varmekunder ringer både aften og weekend, og det betyder, at fritiden er en flydende størrelse.

”Jeg kan ikke sige nej, hvis folk ringer, og jeg tager telefonen. Så kører jeg. Man må være servicemindet, hvis man også vil have, at folk ringer en anden gang”, siger han.

Kondenserende fyr sikrer besparelser

De kondenserende oliefyr blev for alvor udbredt for fem-syv år siden, hvor de kom ned i en pris, hvor kunderne kunne lide dem. Skifter man fra et traditionelt fyr fra før 1977 til et moderne kondenserende fyr, får kunden 6.500 kroner i tilskud fra Oliebranchens Energisparepulje. 

Hvert år er der godt 1.000 privatkunder, der får tilskuddet, som skal fremgå af fakturaen og dokumenteres med et kundeaftaleskema. Sammen med tilskuddet luner de nye fyr godt i kundeøkonomien. Mens de gamle havde en årsvirkningsgrad omkring 70 procent, kan de nye komme op på 95 procent med den kondenserende effekt. Til gengæld kræver de mere vedligehold.

Varmekunder har endnu en ulempe. I modsætning til VVS-afdelingen kræver varmekunderne en stor kapitalbinding i et varelager. Sejling Smedje har varmeprodukter og -komponenter for en kvart million liggende på hylderne, en tredjedel af virksomhedens samlede lager.

”Det er dyre stumper med en forbavsende langsom omsætningshastighed, men nødvendigt. For det er træls at køre til Kolding for at hente noget, man mangler”, siger Svend Aage Kusk.

Trofaste kunder
Der er dog også positive ting at sige om oliefyrs-opgaverne. Olifyrs-kunderne er trofaste, og det giver mulighed for at sælge andre ydelser til dem, fortæller Svend Aage Kusk.

For halvtreds år siden var det således hans far, der installerede den gamle Salamanderkedel, og kontakten er gået i arv fra far til søn – både hos installatør og kunde.

”Gaskunder er troløse, fordi så mange kan servicere gasfyr, mens oliekunder er faste. Når man afgiver en varmekunde, mister man styringen med, hvad der ellers sker hos kunden. Varmeopgaver har altid været en naturlig del af min forretning”, siger Svend Aage Kusk.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

AURA leverer rekordresultat på driften i jubilæumsår

24.04.2024Installator.dk

Fjernvarme-formand trækker sig efter skandale

16.04.2024Condair A/S

Sponseret

Opnå store energibesparelser ved at køle med adiabatisk køling

21.03.2024Belimo A/S

Sponseret

Opfyld kravene om energibesparelser i boliger med intelligente ventiler

21.03.2024Installator.dk

Better Energy på vej med 10 MW batteri til energilagring i Hoby solcellepark

21.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

13.03.2024Solar Light – Innovative lighting is our dedication

Sponseret

Effektiv udskiftning af armaturer med smarte hurtigkoblinger

26.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København