Standardisering af effektelektronik rykker – også ved den grønne omstilling

Standarder spiller en vigtig rolle, når det kommer til elektriske produkter. Ikke mindst i forhold til sikkerhed, men også for den grønne omstilling.

Det danske standardiseringsudvalg for effektelektronik er åbent for alle, der er industrielt interesserede i at gøre fremtidens standarder bedre. Foto: Dansk Standard..

Effektelektronik bliver brugt overalt, hvor elektrisk energi skal omsættes fra en form til en anden. Og det bliver en nøgleteknologi for den grønne omstilling. Men skal effektelektronik for alvor rykke, er der brug for standarder, der sørger for fælles krav til blandt andet sikkerhed og et fælles grundlag at arbejde ud fra. Det skriver Dansk Standart i en pressemeddelelse, som mener, at der er sket en stor forandring de seneste 10 år.

Det er ikke mindst på grund af en dansk indsats indenfor standardisering af effektelektronik, der har været med til at sikre et højt niveau af sikkerhed for brugere af elektrisk udstyr. Samtidigt er det nu sikret, at tre af de mest betydningsfulde standarder indenfor effektelektronik af EU har fået godkendt og udgivet et tillæg, som forbinder standarderne med de europæiske direktiver.

”Kort sagt betyder det, at producenterne med standarderne i hånden vil have et bedre værktøj til at overholde Lavspændingsdirektivet samt kravene til markedsføring af elektriske produkter. Samtidigt vil brugerne af de produkter, som varetager styring af alt lige fra varmepumper til solcelleinvertere, vaskemaskiner og pumper, være bedre beskyttet, fordi de seneste erfaringer for godt og sikkert design nu er blevet koblet til direktivernes krav”, siger Søren Storm, seniorkonsulent i Dansk Standard, som mener, at det vil få betydning for fremtidens grønne løsninger.

Et godt grundlag for grøn omstilling

Indsatsen indenfor standardisering af effektelektronik medfører eksempelvis, at der gives tillæg til standarden DS/EN 62477-1, der angiver generelle sikkerhedskrav til en bred vifte af forskellige typer effektelektronik. Det er godt grundlag for de kommende mangfoldige typer af effektelektroniske produkter til den grønne omstilling – for eksempel til elektrificering og vedvarende energikilder som sol og vind, som Dansk Standard skriver.

”Med den grønne omstilling og fremtidens nye energiinfrastruktur for øje er effektelektronik i mange forskellige former essentiel, og med IEC 62477 serien har vi fra dansk side siden 2004 ledet arbejdet og fået publiceret en kraftfuld sikkerhedsstandard til glæde for industrien”, siger Preben Holm fra Danfoss Drives, der deltager aktivt i udviklingen af standarder indenfor effektelektronik. Han mener, at også dansk industri kan og vil sætte sig i spidsen for udviklingen og kraftigt påvirke udviklingen internationalt.

Det danske standardiseringsudvalg for effektelektronik er åbent for alle, der er industrielt interesserede i at gøre fremtidens standarder bedre, eller ønsker at blive løbende opdateret om seneste udvikling af standarderne.

-CH

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Alcadon ApS

Sponseret

[ENDELIG ER DEN HER!] Alle Jettings fiberblæsemaskiner på én side...

21.01.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

NYT LED armatur med akustisk optimeret filt og lav blænding

21.01.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian og TechnipFMC underskriver samarbejdsaftale om flydende havvind

21.01.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Kan det virkelig gøres så simpelt??

21.01.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Elektroniske sikringer til belastningsstrømme op til 20 A

20.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny LK FUGA® 21W USB-lader A+C

20.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Pålidelig strømforsyning i lavprofil design

20.01.2025Installator.dk

N1 finder ny driftsdirektør i egne rækker

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle