Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør
I juni måned gjorde Tejs Lykkestrup en drøm til virkelighed. Han skiftede sit faste job med sikker indkomst ud med tilværelsen som selvstændig. Men mødet med et omfattende bureaukrati og arbejdet med ny administrative opgaver har været overvældende for den 32-årige nystartede, der fortsat mangler en meget vigtig ting.
Trods de utallige politiske meldinger i årevis om at regelforenkle, går det bare den modsatte vej.
Og det rammer ikke mindst Danmarks mange små og mindre virksomheder, hvor ejeren må se sig selv plantet på kontoret i mange timer hver uge.
Det kan Tejs Lykkestrup i den grad tale med om. Efter at have taget sin eksamen som VVS-installatør startede han i sommer sin egen virksomhed, Lykkestrup VVS i Kastrup.
Dermed blev han ramt af alle de krav, man som virksomhed skal leve op til for at kunne fungere i dagens Danmark. Og det har ikke været en nem rejse.
”Det er svært at finde frem til alt det, man skal have på plads. Der findes jo ikke nogen skabelon. Så man må jo tage det lidt hen ad vejen og indstille sig på, at der kan ske fejl. Så den skal lige sluges… For man er jo vant til at vide, hvad man skal,” konstaterer Tejs.
Overgangen fra lønmodtager til selvstændig havde han forberedt bl.a. ved at spare op til en startkapital siden svendebrevet blev erhvervet for ti år siden. Og den er der blevet brug for til diverse IT-programmer, hjemmeside og udgifter til advokathjælp i forbindelse med opstarten af virksomheden.
Foreløbig har han brugt omkring 150.000 af startkapitalen.
Samtidig er han også stødt på det bureaukratiske bøvl, der er forbundet med at være selvstændig.
”Nu er jeg gået i gang med at søge om at blive VE-installatør. Det er over to uger siden, jeg sendte en ansøgning afsted til Energistyrelsen. Men det er svært at komme igennem til dem. Mails bliver ikke besvaret og når man så kommer igennem på telefonen, bliver man stillet videre til én, der ikke svarer. Og så kan man starte forfra.
I forhold til regnskaber kan Tejs få hjælp af sin bror, der er revisor, men han vil gerne selv vide, hvad der foregår.
”Men det er enormt tidskrævende at sætte sig ind – betale moms, håndtere bilag og sende fakturaer – og så det næste; gør man det overhovedet rigtigt?”
Gider ikke arbejde til kl. 22
Tejs vurderer, at han bruger omkring halvdelen af sin arbejdstid på administrative opgaver.
Betyder det så, at du arbejder 70 timer om ugen?
”Nej, jeg gider ikke sidde til kl. 22 hver aften,” siger Tejs og fortæller samtidig, hvad det er for en vigtig ting, han mangler. Det vender vi tilbage til.
Kundekartoteket er selvsagt overskueligt efter blot få måneder som selvstændig, hvor det administrative arbejdet fortsat tager voldsomt meget af tiden.
Som nystartet går Tejs primært efter virksomhedskunder. Og det er der en god grund til, forklarer han.
”Der går rigtig meget tid med snak med privatkunder. Mange ønsker et fast tilbud på en opgave. Det skal man så hjem at regne på. Og det koster timer, som du ikke bare kan fakturere. Den slags er der mindre af i erhvervsvirksomheder, der ofte har en større forståelse for, hvordan tingene hænger sammen,” siger Tejs Lykkestrup, der fortsat er ene mand i forretningen.
En anden udfordring er de priser, han som en lille, nystartet installatørvirksomhed skal betale for materialer hos grossisterne.
”Jeg føler mig godt nok snydt, når jeg køber ind hos grossisterne og ser, at jeg skal betale mere, end de selv kræver af private, der køber den samme vare på deres billig-portaler på internettet.
For det er nødvendigt som VVS-installatør også at tjene på materialerne, men det virker også for mig som om, at timelønnen generelt i branchen er for lav, mens der bliver lagt for mange procenter på materialerne,” siger Tejs og fortsætter:
”Problemet er, at hvis du sætter timelønnen op, bliver du fravalgt af kunderne. Der er gået for meget konkurrence i den timeløn blandt håndværkerne. Derfor bliver pengene forsøgt hentet hjem på materialerne”.
Men netop det at hente penge hjem i tilstrækkeligt omfang, er den vigtige ting, Tejs fortsat mangler.
”Jeg har ikke prøvet at udbetale løn til mig selv endnu,” konstaterer den nystartede VVS-installatør.