Studerende skaber energioptimalt solhus

Danske virksomheder sponserer Danmarks Tekniske Universitets solhus ved de europæiske mesterskaber for solopvarmede boliger i Paris. Virksomhederne får ny viden og produkt-input, mens de studerende går efter point og satser på en god placering ved kåringen i juli.

Solar Decathlon-huset fra DTU er tænkt til at blive placeret som kæmpestore dukkehuse på toppen af eksisterende industribygninger i Københavns Nordhavn. Husene kobles energimæssigt sammen, så varme kan deles med naboen og overskudselektricitet sendes ud i et større smart-grid. Her bliver huset indviet ved et større arrangement i slutningen af maj. Foto: DTU.

Et innovativt forsøgshus fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby deltager i den europæiske Solar Decathlon-konkurrence, der gælder om at skabe det mest velfungerende solopvarmede hus.

Vinderen er det hold med den bedste energiudnyttelse, konstruktion og boligkomfort. Schneider Electric er med på sponsorsiden og kigger nysgerrigt efter de studerendes indsats. Foruden at skabe en god kontakt til fremtidens bygningsingeniører håber producenten at få inspiration til nye produkter.

Læs også: Kloge huse er en udfordring

Schneider Electric sætter to nye følere op i solhuset: En luxmåler ved sydvinduet, der måler, hvornår det er på tide at slukke lyset, og en fugtsensor, som giver signal til, hvornår luften bliver for tung, og der bør luftes ud. Begge følere er prototyper, der er på vej ind på markedet. Luxmåleren er en gammel opfindelse, der blev udviklet til forrige Solar Decathlon-konkurrence i 2012. Schneider Electric har siden inddraget erfaringerne fra konkurrencen og justeret på produktet, så de bliver lanceret på markedet i løbet af dette efterår.

”De studerendes nysgerrighed får os til selv at stille spørgsmål ved forskellige ting, som de er i dag. Nye, unge øjne ser indimellem nye muligheder og behov, som er med til at holde os skarpe og i bevægelse. Den inspiration, vi har fået, bliver taget med tilbage til vores udviklere, så de kan blive inspireret”, fortæller pressekoordinator Pelle Fischer-Nielsen.

Gulvvarme og gulvkøling
De nye byggemetoder omfatter også gulvkøling, der sender koldt vand gennem de samme Uponor gulvslanger, der også bruges til opvarmning. Flere kontorbyggerier bruger allerede gulvkøling, hvor brugerne slipper for kolde vinde, der trækker gennem bygningen.

Den praktiske del af byggeriet er udført af medarbejdere fra Bravida, der i store flokke sled i det lille hus tæt op til deadline og måtte forholde sig til lavpraktiske mangler i de studerendes konstruktionstegninger med manglede ventiler, der satte byggeprocessen i stå.

DTU’s solhuse er små boliger på 50 kvadratmeter beregnet til to personer med et lille budget. Huset rummer køkken-alrum, badeværelse, teknikrum, ekstrarum og et førstesals soveværelse. Fra venstre mod højre Mikkel Kirkeskov Knudsen, Daniel Kolling Andersen, Niklas Frederiksen og Andreas Rask Jensen..

Effektiv solvarme
Huset er bygget med 100 kvadratmeter 7815 Wp monokrystaline fotovoltaiske solpaneler fra Gaia Solar med invertere fra Schneider Electric. Varmt vand kommer fra fire kvadratmeter ”flat plate” solfangere fra Batec Solvarme.

Når solens stråler ikke evner at varme vandet til 50 grader C står et backup system til og udnytter energien i ventilationens returluft, så varmeveksleren og et konventionelt el-element giver varmt vand til bad og tøjvask.

”Flat plate-solfangere er billigere sammenlignet med andre teknologier, de præsterer efficient i klima med stort snefald og er mere holdbare end deres rivaler”, lyder det i redegørelsen fra de studerende.

Med dukkehus til Solkongens slot
I juni rykker huset til den europæiske finale i Frankrig, hvor det blev placeret ved Versailles-slottet uden for Paris. Her dyster DTU med i alt 18 huse fra den 28. juni og to uger frem med prisoverrækkelse 3-5. juli.

DTU håber at rykke op i ranglisten ved årets konkurrence. For to år siden klarede DTU sig middelmådigt og måtte nøjes med en tiendeplads. I år har gruppen været mere tydelig i formuleringen om, hvad de vil opnå med deres konkurrencehus.

”Jeg regner med, at vi klarer os bedre end sidste gang, fordi vi har en mere klar ide om, hvad der skal ske”, siger Andreas Rask Jensen, der er en af de studerende på projektet.

Læs også: Intelligent byggeri tager tid

Der er bitter kamp om placeringen hos ungdommen. De studerede er forberedt på modstandernes lumpne trick. Sidste år smed andre lande våde håndklæder på gulvet for at holde temperaturen stand. Tiltaget gav strafpoint, men skaber iderigdom hos de danske studerende, der i år pusler med tanken om at stable bøger ind i huset for at regulere fugtigheden.

Prisen for at komme frem i årets konkurrence mellem de tyve tilmeldte deltager-universiteter har været at give køb på egne værdier.

Sidste år var byggeriet med de studerendes ord arkitektonisk flot og havde sin egen computer indbygget i huset. Masser af studerende bruger konkurrencen til at få måledata til specialeopgaver, og computeren skulle skaffe dem input fra huset.

Følg konkurrencen

Energiforbrug og komfortværdier kan ses direkte under konkurrencen på solardecathlon.dk.

I år går DTU-gruppen benhårdt efter point og har designet huset, så det falder i dommernes smag. Computeren er lagt op i skyen. Det skaber usikkerhed i tilfælde af netnedbrud. Til gengæld sparer det værdifuld strøm i det minimale dukkehus, der kun er på 50 kvadratmeter, det mindst mulige for at deltage i konkurrencen.

Dernæst har de studerende bygget huset så lille som muligt med minimale vinduer for at spare på varmen. Vinduer er svære at arbejde med i energihuse, der enten bliver for varme eller kolde, advarer studerende Mikkel Kirkeskov Knudsen, der ideelt ville bygge et hus helt uden vinduer eller faciliteter.

”Det er et problem med bygninger, der bliver overophedede eller får for stort solvarmetilskud fra vinduerne”, siger Mikkel Kirkeskov Knudsen.

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

04.02.2025Wicotec Kirkebjerg A/S

Sponseret

Vækst, udvikling og grøn omstilling i fokus i stærkt regnskab fra Wicotec Kirkebjerg A/S

04.02.2025Geovent

Sponseret

International kræftdag: Sammen mod sundhedsfarlige arbejdsmiljøer!

04.02.2025Installator.dk

Tænketank: Kun 20 pct. sandsynlighed for at nå klimamål

04.02.2025Installator.dk

Green Power Denmark åbner for nomineringer

03.02.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller styrker indsatsen med ny kommerciel profil

31.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Asbestfjernelse: Strammere regler kan tredoble prisen – hvad betyder det for håndværkerne?

31.01.2025Installator.dk

InstallatørGruppen erhverver sønderjyske Jürgensen VVS

31.01.2025Installator.dk

Mads Nipper er fortid i Ørsted

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik.

Dato

06.02.2025

Tid

08:00

Sted

Herning

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus