12.01.2022  |  VENTILATION  |  Indeklima

Styr på temperatur og CO2 på skolen i Hellerup

Rygaards International School i Hellerup har taget indeklima-tyren ved hornene og installeret afbalanceret ventilation med varmegenvinding samt CTS-styring. Det mindsker både varmeforbruget og CO2-niveauet i undervisningslokalerne.

Skolens hovedbygning er flere hundrede år gammel og var helt uden nogen form for indeklimastyring. Skolens øvrige fem bygninger er udstyret med store sydvendte vinduer, gulvvarme, udsugning i klasselokalerne og Air Master-løsninger, der blæser varm luft ind i undervisningslokalerne. Privatskolen Rygaards International School i Hellerup havde som så mange andre skoler i Danmark et stort behov for at forbedre indeklimaet.

”Rygaards Skole havde store problemer med for varme og CO2-overfyldte lokaler, fordi solindfaldet gennem de store vinduer varmede lokalerne op. Og fordi der ikke var nogen styring af CO2-niveauet i klasselokalerne, hvor de mange elever i løbet af en undervisningstime udånder en masse CO2”, fortæller Ryan Dag Johansen, der er energikonsulent hos Kemp & Lauritzen.

… vi måtte termografere gulvet og kortlægge rørenes forløb, så vi ikke borede igennem et varmerør

Ryan Dag Johansen

Han fortæller også, at gulvvarmen i store træk blev suget ud af udsugningen, så skolen altså både havde et varmeproblem og meget lav energiudnyttelse. Det sidste leder naturligt nok til en høj varmeregning.

Rygaards Skole hyrede et energirådgivningsfirma, der har rådgivet om energirenovering af skolen. Rådgivningen lød på solafskærmning ved sydvendte vinduer, ny ventilationsløsning og indførelse af CTS, så det er muligt at detailstyre varme, ventilation og energiforbrug.

Læs også: Facadeintegreret mikroventilation giver installatørerne et fantastisk kort på hånden

CTS styrer sol, ventilation og varme
Kemp & Lauritzen blev hyret som totalleverandør på de nye løsninger og er i skrivende stund (december 2021, red.) i fuld sving med at installere:

• solafskærmning for de store vinduespartier i den ene bygning.
• installere ventilationsanlæg, der er udstyret med VAV-spjæld, som justerer luftind- og udtag, og
• varmegenvinding på én af skolens i alt seks bygninger.

Varmegenvinding ske via en veksler og filtre, som renser luften og sørger for, at luften i klasselokalerne er ren og opvarmet.

Det hele er styret af et CTS-system baseret på den åbne platform Niagara. Det brugervenlige CTS-system skal betjenes af skolens pedel, og Ryan Dag Johansens erfaring er, at det vil kræve mindre end en halv dags undervisning for, at pedellen med CTS-systemet kan foretage præcis styring af varme og ventilation og derved mindske varme- og elforbrug.

Installerer i ferier og weekender
”Vi installerede en del af løsningerne i skolens efterårsferie, og så har vi ellers været nødsaget til at arbejde eftermiddag og weekender, når der ikke var undervisning. Vi var udfordret af, at vi ikke havde tegninger over gulvvarmerørene, så vi måtte termografere gulvet og kortlægge rørenes forløb, så vi ikke borede igennem et varmerør”, fortæller Ryan Dag Johansen.

Ventilationsanlæggets forsyningsrør er placeret på bygningens flade tag og forsyner to etager med ren luft.

Bedre indeklima og lavere varmeregning
Gevinsterne ved den kombinerede løsning med solafskærmning, ventilation og CTS er:

• Bedre indeklima med rette temperatur og CO2-niveau.
• Lavere varmeregning både på grund af præcis styring, mindre spild og lavere returafgift på det returnerede fjernvarmevand.
• En tilbagebetalingstid på cirka 8 år.

Skolen kan indgå en løbende serviceaftale med Kemp & Lauritzen om årlig vedligeholdelse af ventilationsanlæg og CTS.

Ryan Dag Johansen fremhæver lidt gode råd til andre skoler, der er udfordret af dårligt indeklima:

• Et afbalanceret ventilationsanlæg med CTS-styring giver præcis styring af varme og indeklima, det giver bedre indeklima og lavere forbrug.
• En opdateret eltavle med de rette komponenter er grundlaget for en effektiv CTS-styring.

Denne artikel er en del af temaet Tema om indeklima 2022

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere