Styringen af bygningers energiforbrug bliver stadig vigtigere

Det sparer CO2-udledning, det giver større komfort – og så kan installering af bygningsautomatik spare penge på driften for virksomheder og institutioner. Men markedet for bygningsautomatik udvikler sig alligevel langsomt i Danmark, selvom krav i byggereglementet har øget fokus på området.

Bygningsautomatikken skal være sammenhængende, så den kan styres fra én skærm for at leve op til kravene i Bygningsreglementet.. Foto: LH Elteknik

Efterspørgslen på intelligent styring af bygningers forbrug af el, varme, køling og ventilation er stigende. Men specielt hurtigt går det ikke med at få installeret bygningsautomatik, konstaterer John Hegelund, der er formand for KNX National Group Denmark og til daglig Product og Marketing Specialist på området hos ABB. 

 ”Og det er nok meget sundt, at efterspørgslen på bygningsautomatik går stille og roligt. For markedet kan simpelthen ikke følge med, hvis efterspørgslen skulle eksplodere. Medarbejderne med de nødvendige kompetencer hænger ikke på træerne. Alle store virksomheder inden for elbranchen og elteknik har problemer med at skaffe teknikere,” siger han. 

 Men at efterspørgslen vil stige i de kommende år, er der næppe nogen tvivl om.  

En international undersøgelse pegede i fjor på, at det globale marked for bygningsautomatik vil firedobles frem mod 2030, hvor det estimeres til at omsætte for 2.850 mia. kr. globalt. 

 Bygningsautomatik skal sikre, at bygninger bruger energien optimalt for dermed at være med til at reducere CO2 udledningen fra den energi, der bruges til opvarmning, belysning og drift af bygningen. 

Set fra bygningsejerens side kan investeringen dermed være med til at pynte på virksomhedens grønne regnskab, hvilket selvfølgelig er væsentligt i en tid, hvor mange virksomheder har sat sig mål for den grønne omstilling.  

Men samtidig – og ikke mindst – kan bygningsautomatik føre til besparelser både direkte på energiregningen, men også indirekte gennem besparelser på f. eks rengøringen i rum, som ikke bliver brugt dagligt. 

Det skal være økonomisk rentabelt

 I Bygningsreglementet BR18 blev der indført krav om, at nye bygninger med et varme- eller kølebehov på mere end 290 kW skal have bygningsautomatik installeret. For eksisterende bygninger gælder samme krav. Deadline for installering af sammenhængende bygningsautomatik, der styres fra et centralt panel er ifølge BR18 udgangen af 2025.  

 Der er således kun et års tid, til kravet skal være indfriet. Men reglerne gælder kun, hvis det er ”økonomisk rentabelt”, fastslår bygningsreglementet. 

Derfor skal der udarbejdes en rentabilitetsberegning for bygningerne. I bygningsreglementet er rentabilitetskravet fastsat til 15 år.  

Det betyder, at energibesparelserne fra investeringen over 15 år skal overstige investeringen i bygningsautomatik.  

”Investeringer i bygningsautomatik vurderes som rentable, hvis den årlige energibesparelse gange levetid divideret med investeringen er højere end 1,33,” skriver NRGi i en vejledning på sin hjemmeside. 

Hvis det er tilfældet, har en bygningsejer pligt til at installere fuld bygningsautomatik. 

 Spørgsmålet er så, om rentabilitetsberegningen og den eventuelt efterfølgende installation så rent faktisk bliver gennemført i de tusindvis af bygninger i Danmark, der er omfattet af kravet? 

 ”Der findes jo ikke et BR-18 politi, der kommer efter dem, der ikke lever op til kravene,” konstaterer John Hegelund. 

 ”Man kunne jo ønske sig, at styringen af bygningers automatik blev en del af bygningers energimærkning i fremtiden. For som det er i dag, kan man snige sig uden om kravet ved at sige, at installation af bygningsautomatik ikke er rentabelt.  

Men hvis investeringen blev synliggjort i energimærkningen, ville det tilgodese de bygningsejere, der rent faktisk investerer i bygningsautomatik - både i forbindelse med udlejning og senere salg,” siger han. 

 Manglende viden forsinker implementeringen 

 Selvom BR18 trådte i kraft allerede 1. januar 2018 er det ifølge John Hegelund først i de sidste par år, at branchen er begyndt at tænke det med ind i projekteringen af nye bygninger. Men det sker ikke altid. 

 ”Det er faktisk lidt skræmmende, at man i dag kan møde rådgivende ingeniører, der reelt ikke  kender de ny krav i BR18 til bygningsautomatik Og det er derfor, det tager tid med implementeringen. Det hele starter jo med projekteringen af bygningen, hvor der skal slås nogle streger og beskrives en bygning, der overholder alle kravene. Men hvis dem, der skal beskrive bygningen, måske ikke er 100-meter mestre i, hvad kravene er, så tager implementeringen jo noget tid,” siger John Hegelund. 

Bygningsautomatikken skal ifølge kravene kunne logge alle de indsamlede data. Det gælder ikke alene selve forbruget, mens også indeklimaet og dermed temperaturer, CO2-niveau og fugt og brugen af de enkelte rum. Projekteringen og installationen af bygningsautomatik kræver specialviden, og derfor peger John Hegelund på, at det er afgørende, at installationsvirksomhederne videreuddanner deres elektrikere til at kunne udføre dette arbejde. 

 ”Ellers mister de dette marked og bliver kun kabeltrækkere i fremtiden. De kan jo starte med at give de interesserede elektrikere et kursus i KNX, så de har basis på plads. Så kan man bygge ovenpå med andre relevante kurser, der bl.a. udbydes af de store grossister,” siger han. 

”Det er faktisk lidt skræmmende, at man i dag kan møde rådgivende ingeniører, der reelt ikke kender kravene i BR18 til bygningsautomatik” siger John Hegelund, der er formand for KNX National Group Denmark og til daglig Product og Marketing specialist på området hos ABB.. Foto: KNX National Group Denmark

Fakta: Det siger Bygningsreglementet om bygningsautomatik

Bygningsreglementet BR18´s paragraf 295 fastsætter reglerne for bygningsautomatik. 

Heraf fremgår det, at nye bygninger – offentlige som private -  der ikke er boliger, med et dimensionerende varmebehov eller kølebehov over 290 kW skal have installeret bygningsautomatik til styring af de tekniske anlæg. 

I eksisterende bygninger med samme varme eller kølebehov gælder det, at der skal installeres bygningsautomatik til styring af de tekniske anlæg, hvis det er teknisk gennemførligt og rentabelt. 

Her skal kravet være opfyldt inden udgangen af 2025. 

Bygningsautomatikken udgøres af det samlede system, der benyttes til at regulere og styre de tekniske anlæg. Systemet skal være i stand til: 

  • løbende at overvåge og analysere energiforbruget,
  • at kommunikere med de tekniske anlæg og regulere disse anlæg energieffektivt efter behovet i bygningen, 
  • at kommunikere med de tekniske anlæg og regulere disse anlæg energieffektivt efter behovet i bygningen, 
  • at kunne udtrykke den energimæssige effektivitet af bygningen og dens tekniske anlæg, og 
    detektere fejl i anlæggene og underrette driftspersonalet om fejlene. 

Kilde: BR18 

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Bygningsautomatik

Intelligent styring af bygninger i form af bygningsautomatik er i dag et krav for nybygninger af en vis størrelse - dog ikke boliger. Den er med til at spare på energien og dermed CO2 udledningen. Og potentialet er stort, fordi bygninger i dag tegner sig for op mod 40 pct. af den samlede CO2 udledning. Samtidig øger bygningsautomatikken komforten, sikkerheden og kan også holde styr på adgangskontrollen. 

En sammenhængende bygningsautomatik er også et krav i eksisterende bygninger med et højt varmeforbrug – og kravet vil også i fremtiden gælde mindre bygninger – dog ikke boliger.

Læs meget mere om de forskellige muligheder i dette tema om bygningsautomatik.

Relateret indhold

03.02.20252ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

31.01.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton lancerer nye kompakte PSG- og PSL-komponenter til industriel brug

27.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric EcoFit Center i Sundsvall

16.01.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny Vibrations- og accelerations sensor til AHLBORN dataloggerserie

23.12.20242ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

02.12.2024Luxtek ApS

Sponseret

KNX-tryk i uovertruffen design

02.12.2024Luxtek ApS

Sponseret

Udskiftning af IHC med KNX

02.12.2024Installator.dk

Bygningsautomatik – et marked i vækst

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik.

Dato

06.02.2025

Tid

08:00

Sted

Herning

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus