10.07.2017  |  VENTILATION  |  Energi

Syddansk Erhvervsskole sparer én million om året med energistyring

Syddansk Erhvervsskole har sat sig for at spare 14 procent af energiforbruget frem mod 2020. En svær, men ikke umulig, opgave, der er godt på vej til at blive løst med energistyringssoftware fra Schneider Electric.

”Tidligere havde vi svært ved at få overblik over forbruget, og energimålerne snurrede bare mod skyerne”. Sådan beskriver el-supervisor på Syddansk Erhvervsskole, Jesper Hald Christiansen, den situation, Danmarks største erhvervsskole var i, da arbejdet med at spare 14 procent af energiforbruget inden 2020 begyndte i for ni år siden.

Og det krævede da også sit at finde frem til energisparrepotentialer på de 150.000 kvadratmeter fordelt på 11 adresser i tre byer. Derfor valgte Syddansk Erhvervsskole i foråret 2017 at investere i styringssoftwaren EcoStruxure Power Monitoring Expert fra Schneider Electric. Med softwaren kunne skolen monitorere forbruget af el, varme og vand og få resultaterne i både tal og grafer.

”Vi havde derfor brug for at monitorere forbruget helt ned på afdelingsniveau – og finde frem til, hvor besparelser skulle ske”, fortæller Jesper Hald Christiansen. Han fortsætter:

”Vi havde også behov for at lokalisere energispildet fra eksempelvis utætte køleskabe og defekte ventilationsanlæg. Hvis vi kigger på ventilationsdelen, så har vi 60-70 store anlæg i gang i døgndrift, og det koster mange penge i en kæmpe institution som vores”.

Med energiovervågningen fra Schneider Electric fandt erhvervsskolen ud af, at energispildet nåede op over en million kroner om året ud af skolens samlede energiudgifter, som i 2016 var på cirka seks millioner.

Læs også: Dansk ventilationsfirma skal forbedre indeklimaet i London Tower Bridge

Ud over styringssoftwaren har Syddansk Erhvervsskole også investeret i Schneider Electrics PowerTags, der måler energiforbruget helt ned på gruppeafbryderniveau og overfører dataen trådløst via Smartlink.

”Hvis jeg har mistanke om, at et køleskab eller ventilationsanlæg bruger for meget el eller vand, så sætter jeg en PowerTag op og måler forbruget. Ja – måske sparer vi ikke så meget på et enkelt køleskab, men alt i alt, så kan vi faktisk spare mere end en million kroner hvert år”, siger Jesper Hald Christiansen.

Læs også: Avanceret lys, varme og ventilation i 1.014 rum

Skolens mål med at sparre 14 procent af energiforbruget fra 2008 til 2020 er godt på vej til at blive nået. Indtil videre har Syddansk Erhvervsskole reduceret forbruget med ni procent, og det går stadig i den rigtige retning.

-CHM

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere