Juridiske svar: Sygemeldt på grund af tatovering – skal medarbejderen stadig have løn?
Få svar på, om en ansat havde ret til løn under sygdom, da der gik betændelse i hans nye lårtatovering.
En timelønnet medarbejder, der var ansat inden for industriområdet med mere end et års anciennitet, havde fået en stor farverig tatovering, der fyldte hele det ene lår. Om mandagen mødte medarbejderen humpende op på arbejdet og viste stolt sin nye tatovering frem til kollegaer og sin chef.
Han meddelte samtidigt, at selvom det gjorde rigtig ondt, når han støttede på benet, var han ikke færdig med at få tatoveringer. Dagen efter, om tirsdagen, ringede han til chefen og sygemeldte sig, da han havde fået feber. En lægeerklæring viste, at han ikke kunne tåle blækket, og derfor reagerede med feber og betændelse i tatoveringen. Medarbejderen var derfor sygemeldt for en længere periode.
Chefen var utilfreds med, at de skulle betale løn under medarbejderens sygdom, når det efter chefens mening var hans egen skyld, og kontaktede derfor Arbejdsgivernes juridiske afdeling.
SVAR:
Sygemeldes en medarbejder, kan han opnå fuld løn under sygemeldingen, hvis han har den anciennitet, som overenskomsten foreskriver. Hvis en medarbejder ved forsæt eller grov uagtsomhed har pådraget sig sygdom, bortfalder retten til sygedagpenge fra arbejdsgiveren. Der kan være tilfælde, hvor en sygdom kan være pådraget ved forsæt eller grov uagtsomhed. Eksempelvis hvis der er en årsagssammenhæng mellem en skade og beruselse, eller hvis der er tale om kosmetiske operationer.
I en vejledning udarbejdet af Arbejdstilsynet beskrives det, at det er af betydning om et indgreb af kosmetisk karakter er lægeligt indiceret eller ej. Har medarbejderen sygefravær eller eftervirkninger heraf på grund af en kosmetisk operation, der ikke er lægelig indiceret, anses dette som pådraget ved forsæt. Er eftervirkningerne til med forventelige kan arbejdsgiveren være fritaget for pligten til at udbetale sygedagpenge til medarbejderen.
I denne sag havde medarbejderen selv valgt at få en stor tatovering over fire dage. Men feber og allergisk reaktion som følge af en tatovering er ikke en forventelig og naturlig komplikation, og derfor kan medarbejderens sygefravær ikke ses som selvforskyldt. Arbejdsgiveren blev derfor i denne sag forpligtet til at betale løn i henhold til overenskomsten under medarbejderens sygdom.
Arbejdsgivernes juridiske afdeling anbefaler, at man i tilfælde, hvor sygdom ligger umiddelbart efter kosmetiske indgreb, eksempelvis en tatovering, udbeder sig en lægeerklæring for at kunne fastslå om sygdommen er en direkte eftervirkning eller som i denne sag ikke var en forventelig følge.