29.08.2018  |  EL  |  Branchen

Tekniq: Der er behov for at styrke erhvervsskolerne

Ifølge Tekniq er erhvervsskolerne under pres, og selvom elektriker- og VVS-uddannelserne fremhæves som positive eksempler, så skal der flere penge til, hvis udviklingen skal fastholdes.

Elektriker- og VVS-uddannelserne er to eksempler på erhvervsuddannelser, der for tiden har et rekordhøjt optag af elever. Skal det fortsætte, er der dog behov for at tilføre erhvervsuddannelserne flere midler, så man kan sikre den nødvendige kvalitet i undervisningen og tiltrækningskraften overfor nye, potentielle elever.

Sådan lyder det fra brancheorganisationen Tekniq i anledning af, at de indledende øvelser til næste års finanslov allerede er godt i gang.

Læs også: Projekt skal motivere skoleelever til erhvervsuddannelser

”De senere år har vi oplevet, hvordan man gennem det såkaldte omprioriteringsbidrag gradvist har udsultet erhvervsskolerne, som frem mod 2022 skal sige farvel til cirka 800 millioner kroner. Det er et skidt signal at sende på et tidspunkt, hvor vi har så stort behov for at tiltrække flere unge til erhvervsuddannelserne", siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq, og uddyber:

”For det kan rent faktisk lade sig gøre at knække kurven og åbne de unges øjne for de mange muligheder på erhvervsuddannelserne. Det er elektriker- og VVS-energiuddannelserne gode eksempler på. Her er optaget rekordhøjt, ligesom virksomhederne tager flere lærlinge end nogensinde før".

Skal denne udvikling fastholdes og udbredes til erhvervsuddannelserne generelt, er der ifølge Tekniq brug for en ambitiøs finanslov, der annullerer omprioriteringsbidraget eller på anden vis kompenserer for dette og tilfører de nødvendige ressourcer til erhvervsuddannelserne.

Uddannelser under pres
Ifølge Tekniq er konsekvenserne af besparelserne ude på erhvervsskolerne allerede mærkbare.

”Det er vores opfattelse, at kvaliteten på erhvervsskolerne er under pres, og det hænger i høj grad sammen med, at der ikke investeres tilstrækkeligt. Man kan simpelthen ikke blive ved med systematisk at fjerne flere og flere penge fra et område, uden det kommer til at gå ud over indholdet i og kvaliteten af uddannelserne", siger Tina Voldby.

Læs også: Flere unge vælger erhvervsuddannelser

Hun mener, at vi står midt i en rivende, teknologisk udvikling, hvor det er helt afgørende, at fremtidens faglærte udstyres med den nyeste viden og erfaring i at arbejde i praksis med den nye teknologi.

"Derfor er det nødvendigt, at erhvervsskolerne investerer i ny teknologi, nye maskiner, ny it osv. På samme måde er det også helt nødvendigt, at der fokuseres på og investeres i lærernes faglige/tekniske opkvalificering, så undervisernes tekniske kompetencer løbende styrkes, og den slags koster altså", siger Tina Voldby.

 -JM

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere