Tekniq giver topkarakter til uddannelsesreform
Tekniq er begejstrerede for den nye erhvervsskolereform og mener, at målene for at få flere til at tage en erhvervsuddannelse og hæve det faglige niveau i uddannelserne er helt rigtige.
Ifølge Tekniq er der er vigtige indrømmelser i den reform af erhvervsuddannelserne, som regeringen har præsenteret sammen med alle folketingets partier undtaget Enhedslisten. Samlet set mener Tekniq, at der er sat en god kurs med reformen, som har potentiale til et 12-tal.
Der er behov for reformen, og målene er helt rigtige. Vi skal have flere til at tage en erhvervsuddannelse, tiltrække flere af de dygtigste unge og hæve det faglige niveau i uddannelserne, så flere gennemfører på et højere niveau, siger Tina Voldby, der er underdirektør i Tekniq Installatørernes Organisation.
Læs også: Erhvervsskolereformen er et godt skridt på vejen
Tina Voldby fremhæver særligt fire elementer i reformen, der styrker erhvervsuddannelsernes image og er en anerkendelse af, at erhvervsuddannelse er både en krævende og udfordrende uddannelse.
- Flere og især flere af de dygtigste skal tage en erhvervsuddannelse.
- ?Der indføres adgangskrav til en erhvervsuddannelse på 2 i dansk og matematik, og de faglige udvalg kan indføre relevante og skærpede adgangskrav til hovedforløbet.
- Der tilføres flere ressourcer til opkvalificering af lærere, bedre studiemiljø og udstyr.
- Der kvitteres for, at grundforløbet på 20 uger skal bevares, hvilket er fundamentet for at hæve fagligheden.
En stor opgave skal løftes
Reformens endelige karakter afhænger dog i følge Tina Voldby af, om det lykkes at implementere reformens mange mål og hensigtserklæringer. Undervisningsministeriet, erhvervsskolerne og de faglige udvalg skal løfte en stor opgave, mener hun.
Læs også: Adgangskrav til erhvervs-uddannelserne, ja tak
"Mange af hensigterne er stadig noget luftige i reformen, og de står og falder med implementeringen. Der er flere forhold, som i praksis kan blive katastrofale, hvis de ikke bliver udformet klogt", uddyber Tina Voldby og nævner to eksempler:
- Der er risiko for, at de fælles rammer for EUX-uddannelserne fører til mindre faglighed og udvanding af den enkelte EUX-uddannelse.
- Der er risiko for, at det faglige niveau på uddannelsesforløbene for voksne sænkes, idet man forudsætter, at de skal have forkortet uddannelserne væsentligt - nogle linjer er endda helt uden praktik.
Sammenfattende for de to elementer er, at man sænker det faglige niveau. Det kan få den konsekvens, at både de voksne og EUX-lærlingene bliver uattraktive for virksomhederne at uddanne. Det må ikke ske, siger Tina Voldby og fortsætter:
I installationsbranchen er det cirka en fjerdedel, der er voksenlærlinge, og branchen vil derfor også i de kommende år være helt afhængig af, at voksne og virksomhederne fortsat vil finde uddannelserne attraktive, slutter Tina Voldby.
- JDN