Tekniq hæver sit vækstskøn
Installationsbranchen øger for femte år i træk væksten, der i første halvdel af 2018 er steget med fem procent.
Brancheorganisationen Tekniq opjusterer sit vækstskøn fra tre til fire procent for 2018. Det sker, fordi installationsbranchen for femte år i træk har en solid omsætningsvækst samt en historisk høj beskæftigelse. Det viser en ny markedsanalyse fra Tekniq, der tager udgangspunkt i en statusopgørelse over årets første halvdel.
”Installationsbranchen har igen i år haft flot fremgang og er en vigtig vækstmotor i dansk økonomi”, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq.
Læs også: Nye tal viser stabil optur i installationsbranchen
I første halvår af 2018 er branchens omsætning steget med 1,2 milliarder kr. til sammenligning med samme periode sidste år. Væksten i VVS-branchen er steget med 7,2 procent, mens den i el-branchens er øget med 3,4 procent. Det er med udgangspunkt i disse tal, at Tekniq melder en samlet stigning på fire procent ud.
”Væksten er først og fremmest drevet af højkonjunkturen i dansk økonomi. Tilflytning til byerne, lave renter og høje boligpriser har for alvor sat skub i boligbyggeriet, og erhvervslivets investeringer i energieffektive bygninger og automatiseret produktion stiger. Endelig er der en række store offentlige anlægsopgaver, som for eksempel sygehusbyggerier, der topper i disse år”, siger Niels Jørgen Hansen.
Beskæftigelse på sit højeste
Hver tredje el- og VVS-virksomhed oplever mangel på arbejdskraft, og det har ikke ændret sig særlig meget i 2018. Dog har branchen formået at sætter ny beskæftigelsesrekord med 46.650 personer.
”Virksomhederne ansætter flere lærlinge, og de er blevet bedre til at fastholde og rekruttere nye medarbejdere med forskellige profiler. Branchen har på den måde formået at opretholde væksten og følge med de voksende ordrebøger uden, at det er kommet ud af kontrol”, siger Niels Jørgen Hansen.
Den adm. direktør i Tekniq mener, at branchen skal fortsætte med at øge arbejdsstyrken. Det skal de gøre ved at fortsætte med at ansætte flere lærlinge, trække folk tilbage til branchen samt hyre nye typer af medarbejdere. Derudover skal branchen åbne øjnene op for de muligheder udenlandske medarbejdere giver, så virksomhederne sikre at mangel på arbejdskraft ikke bliver en hindring i fremtiden, forklarer han.
Store virksomhedsforskelle
Brancheorganisationens markedsanalyse viser også, at der er stor forskel på, hvor travlt den enkelte virksomhed har i branchen. Konkurrencen er hård, og antallet af konkurser er steget i 2018, desuden viser analysen, at der stadig er geografiske forskelle.
Hver tiende installationsvirksomhed har ledig kapacitet, og samlet set er branchens omsætning stadig otte procent lavere, end den var før krisen i 2008.
Læs også: Blik- og Rørarbejderforbundet og Tekniq hyrer youtuber til publicity
”Vi er optimistiske, men der er også enkelte mørke skyer. Dansk økonomi vil blive påvirket af begivenheder i udlandet som en hård Brexit og handelskrigen mellem Kina og USA. Det kan dæmpe vækstmulighederne på lidt længere sigt, og samtidig vil aktiviteten fra de store offentlige byggerier, der er i gang lige nu, dale”, mener Niels Jørgen Hansen.
Han tror dog stadig på væksten vil fortsætte de næste par år, og Tekniq opjusterer også vækstskønnet for 2019 fra 2,5 til tre procent.
- SN