TEKNIQ: Stil krav til optagelse på erhvervsskoler

Den nuværende regering har en målsætning om, at alle unge skal uddannes – de fleste på gymnasiet eller tilsvarende. Resten skal have en erhvervsuddannelse. Målet om uddannelse er TEKNIQ enig i, men dér stopper enigheden.

Hos TEKNIQ er man stærkt utilfreds med, at den nuværende regering har som erklæret mål, at alle, der ikke vælger en gymnasieuddannelse eller lignende, skal optages på erhvervsskolerne.

”Det er urimeligt, at erhvervsskolerne skal optage restgruppen af unge, der ikke vil i gymnasiet, når frafaldet på grundforløbet er så stort, som det er, blandt andet på grund af manglende kvalifikationer,” siger underdirektør i TEKNIQ Tina Voldby. Foto: TEKNIQ.

”Vi oplever i øjeblikket, at praktikpladskøen er blevet længere, men hvad værre er, ser vi også, at der står mange i den kø, som slet ikke har forudsætningerne for at gennemføre en erhvervsuddannelse og slet ikke en teknisk erhvervsuddannelse, hvor der kræves gode karakter i matematik, fysik og dansk,” siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ, og fortsætter: ”Der børe stilles adgangskrav til disse uddannelser. De unge skal have de rigtige kompetencer for at blive optaget. Det kan ikke være rigtigt, at restgruppen skal presses ind på erhvervsuddannelserne til skade for disse uddannelser, da vi ser et alt for stort frafald på grundforløbet.

Stort frafald på erhvervsskolerne
Således er det kun 54 procent af en årgang fra 2010, der kan forventes at fuldføre uddannelsen. Alene på grundforløbet er det 28 procent af de unge, som falder fra. Inden for de tekniske og håndværksmæssige uddannelser er det 36 procent af eleverne, som falder fra i løbet af grundforløbet. Ser man på grundforløbet for bygge og anlæg og strøm, styring og it er frafaldet endnu større – henholdsvis 40 procent og 47 procent i 2010. Det er vurderingen hos TEKNIQ, at det store frafald sker i begge ender så at sige. Altså både blandt de unge, der ikke har de fornødne kvalifikationer for eksempel inden for matematik, fysik og dansk og blandt de dygtige elever, som falder fra, fordi de ikke udfordres nok.
”På den måde risikerer vi, at de gode unge med de rigtige kompetencer forsvinder ud af erhvervsskolesystemet. Det er en katastrofal udvikling, fordi det giver både en mindre søgning og en negativ spiral med de dårlige lærlinge, der bliver i systemet, hvilket vil smitte negativt af på hele branchen,” påpeger Tina Voldby, og tilføjer, at erhvervsskolerne er på linje med TEKNIQ i dette spørgsmål.


”For installationsbranchen er det vigtigt at fastholde det høje faglige niveau på erhvervsskolerne, og det sikres efter min mening bedst gennem optagelse af kompetente og engagerede unge, der ønsker en faglig uddannelse,” mener distriktschef Tomas Kudsk, YIT A/S. Foto: Morten Sinding-Jensen .

Værn om det høje faglige niveau
”Jeg er meget enig med Tina Voldby. Vi skal ikke alle være professorer, og resten skal ikke alle have en erhvervsuddannelse. Der er en gruppe unge, der hverken har evnerne eller engagementet til at gennemføre en erhvervsuddannelse. De skal ikke tvinges ind i køen til erhvervsskolerne,” betoner distriktschef Tomas Kudsk, YIT A/S, og uddyber: ”Det vil på langt sigt skade det faglige niveau, der er højt i Danmark og skal vedblive at være det. Lærlingene skal være kompetente og engagerede. Ellers spilder vi alles tid. Skolernes, virksomhedernes og de unges tid skal bruges målrettet, og den tekniske branche skal ikke lide under en politisk målsætning hos den siddende regering, der ikke har hold i virkelighed.” 

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

05.02.2025Installator.dk

Ahlsell ansætter ny direktør for opkøb

04.02.2025Wicotec Kirkebjerg A/S

Sponseret

Vækst, udvikling og grøn omstilling i fokus i stærkt regnskab fra Wicotec Kirkebjerg A/S

04.02.2025Geovent

Sponseret

International kræftdag: Sammen mod sundhedsfarlige arbejdsmiljøer!

04.02.2025Installator.dk

Tænketank: Kun 20 pct. sandsynlighed for at nå klimamål

04.02.2025Installator.dk

Green Power Denmark åbner for nomineringer

03.02.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller styrker indsatsen med ny kommerciel profil

31.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Asbestfjernelse: Strammere regler kan tredoble prisen – hvad betyder det for håndværkerne?

31.01.2025Installator.dk

InstallatørGruppen erhverver sønderjyske Jürgensen VVS

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik.

Dato

06.02.2025

Tid

08:00

Sted

Herning

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus