TEKNIQ: Stil krav til optagelse på erhvervsskoler
Den nuværende regering har en målsætning om, at alle unge skal uddannes de fleste på gymnasiet eller tilsvarende. Resten skal have en erhvervsuddannelse. Målet om uddannelse er TEKNIQ enig i, men dér stopper enigheden.
Hos TEKNIQ er man stærkt utilfreds med, at den nuværende regering har som erklæret mål, at alle, der ikke vælger en gymnasieuddannelse eller lignende, skal optages på erhvervsskolerne.
”Vi oplever i øjeblikket, at praktikpladskøen er blevet længere, men hvad værre er, ser vi også, at der står mange i den kø, som slet ikke har forudsætningerne for at gennemføre en erhvervsuddannelse og slet ikke en teknisk erhvervsuddannelse, hvor der kræves gode karakter i matematik, fysik og dansk,” siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ, og fortsætter: ”Der børe stilles adgangskrav til disse uddannelser. De unge skal have de rigtige kompetencer for at blive optaget. Det kan ikke være rigtigt, at restgruppen skal presses ind på erhvervsuddannelserne til skade for disse uddannelser, da vi ser et alt for stort frafald på grundforløbet.
Stort frafald på erhvervsskolerne
Således er det kun 54 procent af en årgang fra 2010, der kan forventes at fuldføre uddannelsen. Alene på grundforløbet er det 28 procent af de unge, som falder fra. Inden for de tekniske og håndværksmæssige uddannelser er det 36 procent af eleverne, som falder fra i løbet af grundforløbet. Ser man på grundforløbet for bygge og anlæg og strøm, styring og it er frafaldet endnu større – henholdsvis 40 procent og 47 procent i 2010. Det er vurderingen hos TEKNIQ, at det store frafald sker i begge ender så at sige. Altså både blandt de unge, der ikke har de fornødne kvalifikationer for eksempel inden for matematik, fysik og dansk og blandt de dygtige elever, som falder fra, fordi de ikke udfordres nok.
”På den måde risikerer vi, at de gode unge med de rigtige kompetencer forsvinder ud af erhvervsskolesystemet. Det er en katastrofal udvikling, fordi det giver både en mindre søgning og en negativ spiral med de dårlige lærlinge, der bliver i systemet, hvilket vil smitte negativt af på hele branchen,” påpeger Tina Voldby, og tilføjer, at erhvervsskolerne er på linje med TEKNIQ i dette spørgsmål.
Værn om det høje faglige niveau
”Jeg er meget enig med Tina Voldby. Vi skal ikke alle være professorer, og resten skal ikke alle have en erhvervsuddannelse. Der er en gruppe unge, der hverken har evnerne eller engagementet til at gennemføre en erhvervsuddannelse. De skal ikke tvinges ind i køen til erhvervsskolerne,” betoner distriktschef Tomas Kudsk, YIT A/S, og uddyber: ”Det vil på langt sigt skade det faglige niveau, der er højt i Danmark og skal vedblive at være det. Lærlingene skal være kompetente og engagerede. Ellers spilder vi alles tid. Skolernes, virksomhedernes og de unges tid skal bruges målrettet, og den tekniske branche skal ikke lide under en politisk målsætning hos den siddende regering, der ikke har hold i virkelighed.”