Trepartsaftalen kan sikre flere dygtige faglærte
Den netop indgåede trepartsaftale er et vigtigt skridt på vejen til at få flere lærlinge og dermed flere dygtige faglærte, mener Tekniq.
Regeringen og arbejdsmarkedets parter er kommet til enighed om en ny aftale, som skal skaffe op mod 10.000 ekstra praktikpladser i 2025.
Aftalen indbefatter blandt andet, at virksomheder, som i dag ikke bidrager nok til at uddanne lærlinge, skal betale mere til det såkaldte Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, mens virksomheder, som uddanner mange lærlinge, skal betale mindre.
Regningen fordeles nu mere retfærdigt mellem de virksomheder, der uddanner for få lærlinge, og dem der uddanner mange. Og det er et vigtigt skridt på vejen til at få flere lærlinge og dermed dygtige faglærte, som Danmark har så hårdt brug for de kommende år, siger Niels Jørgen Hansen, som er administrerende direktør i Tekniq.
Læs også: Tekniq jubler: Antallet af praktikaftaler er det højeste i fem år
Han fortsætter:
De danske el- og VVS-virksomheder uddanner suverænt flest lærlinge i forhold til antal beskæftigede faglærte, men der er også brug for, at virksomheder i andre brancher trækker i arbejdstøjet og yder deres del.
En økonomisk gulerod
I forlængelse af trepartsaftalen afsættes der 30 millioner kroner som en 2017-bonus en bonus, som arbejdsmarkedets parter skal aftale en nærmere fordeling af.
Derudover bliver der oprettet en pulje på 20 millioner kroner, som i 2018 fordeles mellem de virksomheder, der har uddannet ekstra mange lærlinge inden for mangelområderne.
?Læs også: Kunder vil ikke betale for lærlingeudført arbejde
Der er brug for også at belønne de virksomheder, som allerede gør det godt og motivere dem til at uddanne endnu flere lærlinge men her er den økonomiske gulerod i trepartsaftalen desværre beskeden, siger Niels Jørgen Hansen om puljen.
Tekniq udviser til gengæld tilfredshed over, at lærlingerefusionen er blevet hævet med 7,4 procent det vil sige den lønrefusion, som virksomhederne får, når lærlingene er på skolebænken.
Mere om trepartsaftalen
Planen med aftalen er ligeledes, at der i 2018 skal være oprettet 2.100 praktikpladser. Ifølge dr.dk er det desuden blevet vedtaget, at de unge på erhvervsuddannelserne ikke kan begynde grundforløb nummer to, hvor de specialiserer sig, med mindre de allerede har fået en praktikplads.
Fra 2017 til 2019 vil man som led i en forsøgsperiode have mulighed for at videre- og efteruddanne sig til et job inden for de fag, hvor der er mangel på arbejdskraft og her er guleroden, at man får 100 procent af dagpengesatsen, hvorimod man førhen fik 80 procent.
?Læs også: Installationsbranchen vil tage flere lærlinge
Endvidere skal det nærmere defineres, hvordan man udpeger de såkaldte mangelfag, skriver dr.dk.
I udgangen af maj 2017 skal et ekspertudvalg levere en rapport om hele systemet.
- KLZ