Tekniske løsninger kan hjælpe med at bremse coronapandemien

Berøringsfri døråbning, automatisk persontæller og håndfri betjening af vandhaner skal bidrage til at bremse spredning af coronavirus. Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne og virolog skal der flere tekniske løsninger på bordet ved nybyggeri og renoveringer, som blandt andet kan reducere smittespredning.

Fokus på tekniske løsninger ved nybyggeri og renoveringer kan blandt andet reducere smittespredning. Arkivfoto..

Der eksisterer allerede mange tekniske løsninger, som kan hjælpe på at mindske smittespredning af coronavirus. Især berøringsfrie overflader som blandt andet håndfri betjening af vandhaner og afbrydere, berøringsfri åbning af døre, toiletter, som automatisk skyller ud, og automatiske tænd og sluk af lys kan hjælpe med at mindske risikoen for spredning af vira.

Også antalsregulering via automatisk persontælling og kamerabaseret feberscanning kan være vigtige tekniske løsninger for at gøre byggerier så sikre som muligt under coronavirus. Det mener TEKNIQ Arbejdsgiverne, som i en pressemeddelelse skriver, at det er for lidt fokus på de tekniske løsninger, når bygninger opføres eller renoveres.

”Generelt er der meget stort fokus på laveste her og nu-pris, når byggeprojekter udbydes. Og så bliver muligheden for at bruge den tilgængelige teknologi til at virussikre bygningerne ofte ”overset” til trods for, at man ved at bruge disse muligheder faktisk kan gøre ganske meget for både at inddæmme og begrænse spredningen af virusudbrud som covid-19”, forklarer Simon O. Rasmussen, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.200 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Han påpeger, at de allerede eksisterende tekniske muligheder fravælges grundet økonomi, selvom den økonomiske forskel ofte er minimal.

Tekniske løsninger som supplement

Selvom de nuværende anbefalinger om blandt andet fysisk afstand bakkes op af Allan Randrup Thomsen, virolog ved Københavns Universitet, mener han, at tekniske løsninger kan være et godt supplement til at forhindre en smittespredning.

Læs også: Knap halvdelen af boligejerne planlægger at renovere inden for fem år

”Eksempelvis vil jeg mene, at tekniske løsninger omkring døråbning, vandhaner og sæbedispensere – kombineret med engangspapirhåndklæder – kan sikre toiletbesøg, som jo i sagens natur er noget, vi har svært ved at undgå. På samme måde vil teknologier som følere, der kan registrere nærhed i stedet for at skulle trykke på knapper i fx en elevator, vil være et godt supplement til den øvrige indsats for at bremse en eventuel virus”, siger Allan Randrup Thomsen.

3F på forkant

Fagforbundet 3F har allerede indført flere tekniske løsninger på deres hovedkontor i København, og med succes.

”Vi fandt ud af, at der var store lighedstegn mellem bekvemmelighed og sundhed – noget, vi ikke var opmærksomme på til at starte med. Vi fik fx pludselig et stort fokus på, hvor meget vi egentlig rører ved håndtag og lignende i hverdagen. Og vi har derfor gjort endnu mere for at sikre berøringsfrie løsninger, så vores medarbejdere og gæster kan komme let og sikkert rundt i bygningen”, forklarer Henrik Voelsberg, som er driftschef hos 3F og har været tovholder på projektet.

På 3F’s hovedkontor er flere døre blevet automatiske efter en renovering. Muligheden for scanning af ansigt, hånd eller nummerplade overvejes også, så medarbejderne kan mindske antallet af berøringsflader.

Henrik Voelsberg håber på, at det også har en positiv betydning på risikoen for smittespredning af coronavirus.

Og implementeringen af flere tekniske løsninger til virusbekæmpelse har faktisk ikke været særlig omkostningsfuld for fagforbundet.

”Vi har fundet ud af, at pris og sundhed ikke behøver at være hinandens modsætninger. Udgangspunktet er naturligvis vores medarbejderes og gæsters ve og vel, men samtidig kan vi se nogle driftsfordele ved eksempelvis at investere i berøringsfri betjening, som jo ikke kræver den samme konstante rengøring som mere traditionelle løsninger”, siger Henrik Voelsberg.

Skift udgangspunkt

TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer til en generel holdningsændring, når nye byggeprojekter indledes. De mener, at man som minimum burde overveje at inkludere virushæmmende installationer som en del af et samlet bygge- eller renoveringsprojekt.

-CH

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Indendørs LED-strømforsyninger

22.01.2025Installator.dk

Nina Høegh Jensen bliver ny administrerende direktør i Energinet Eltransmission

22.01.2025Alcadon ApS

Sponseret

[ENDELIG ER DEN HER!] Alle Jettings fiberblæsemaskiner på én side...

21.01.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

NYT LED armatur med akustisk optimeret filt og lav blænding

21.01.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian og TechnipFMC underskriver samarbejdsaftale om flydende havvind

21.01.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Kan det virkelig gøres så simpelt??

21.01.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Elektroniske sikringer til belastningsstrømme op til 20 A

20.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny LK FUGA® 21W USB-lader A+C

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus