17.09.2020  |  EL  |  Sanitet

Tekniske løsninger kan hjælpe med at bremse coronapandemien

Berøringsfri døråbning, automatisk persontæller og håndfri betjening af vandhaner skal bidrage til at bremse spredning af coronavirus. Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne og virolog skal der flere tekniske løsninger på bordet ved nybyggeri og renoveringer, som blandt andet kan reducere smittespredning.

Der eksisterer allerede mange tekniske løsninger, som kan hjælpe på at mindske smittespredning af coronavirus. Især berøringsfrie overflader som blandt andet håndfri betjening af vandhaner og afbrydere, berøringsfri åbning af døre, toiletter, som automatisk skyller ud, og automatiske tænd og sluk af lys kan hjælpe med at mindske risikoen for spredning af vira.

Også antalsregulering via automatisk persontælling og kamerabaseret feberscanning kan være vigtige tekniske løsninger for at gøre byggerier så sikre som muligt under coronavirus. Det mener TEKNIQ Arbejdsgiverne, som i en pressemeddelelse skriver, at det er for lidt fokus på de tekniske løsninger, når bygninger opføres eller renoveres.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Generelt er der meget stort fokus på laveste her og nu-pris, når byggeprojekter udbydes. Og så bliver muligheden for at bruge den tilgængelige teknologi til at virussikre bygningerne ofte ”overset” til trods for, at man ved at bruge disse muligheder faktisk kan gøre ganske meget for både at inddæmme og begrænse spredningen af virusudbrud som covid-19”, forklarer Simon O. Rasmussen, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.200 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Han påpeger, at de allerede eksisterende tekniske muligheder fravælges grundet økonomi, selvom den økonomiske forskel ofte er minimal.

Tekniske løsninger som supplement

Selvom de nuværende anbefalinger om blandt andet fysisk afstand bakkes op af Allan Randrup Thomsen, virolog ved Københavns Universitet, mener han, at tekniske løsninger kan være et godt supplement til at forhindre en smittespredning.

Læs også: Knap halvdelen af boligejerne planlægger at renovere inden for fem år

”Eksempelvis vil jeg mene, at tekniske løsninger omkring døråbning, vandhaner og sæbedispensere – kombineret med engangspapirhåndklæder – kan sikre toiletbesøg, som jo i sagens natur er noget, vi har svært ved at undgå. På samme måde vil teknologier som følere, der kan registrere nærhed i stedet for at skulle trykke på knapper i fx en elevator, vil være et godt supplement til den øvrige indsats for at bremse en eventuel virus”, siger Allan Randrup Thomsen.

3F på forkant

Fagforbundet 3F har allerede indført flere tekniske løsninger på deres hovedkontor i København, og med succes.

”Vi fandt ud af, at der var store lighedstegn mellem bekvemmelighed og sundhed – noget, vi ikke var opmærksomme på til at starte med. Vi fik fx pludselig et stort fokus på, hvor meget vi egentlig rører ved håndtag og lignende i hverdagen. Og vi har derfor gjort endnu mere for at sikre berøringsfrie løsninger, så vores medarbejdere og gæster kan komme let og sikkert rundt i bygningen”, forklarer Henrik Voelsberg, som er driftschef hos 3F og har været tovholder på projektet.

På 3F’s hovedkontor er flere døre blevet automatiske efter en renovering. Muligheden for scanning af ansigt, hånd eller nummerplade overvejes også, så medarbejderne kan mindske antallet af berøringsflader.

Henrik Voelsberg håber på, at det også har en positiv betydning på risikoen for smittespredning af coronavirus.

Og implementeringen af flere tekniske løsninger til virusbekæmpelse har faktisk ikke været særlig omkostningsfuld for fagforbundet.

”Vi har fundet ud af, at pris og sundhed ikke behøver at være hinandens modsætninger. Udgangspunktet er naturligvis vores medarbejderes og gæsters ve og vel, men samtidig kan vi se nogle driftsfordele ved eksempelvis at investere i berøringsfri betjening, som jo ikke kræver den samme konstante rengøring som mere traditionelle løsninger”, siger Henrik Voelsberg.

Skift udgangspunkt

TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer til en generel holdningsændring, når nye byggeprojekter indledes. De mener, at man som minimum burde overveje at inkludere virushæmmende installationer som en del af et samlet bygge- eller renoveringsprojekt.

-CH

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere