Teknologi skal styrke boligejeres incitament til at energirenovere
Hvis boligejere skal vælge at energirenovere, kræver det, at de bliver bevidste om eget forbrug og får mere personlig rådgivning. Det viser en undersøgelse fra Institut for Datalogi på Aalborg Universitet.
Flere undersøgelser viser, at det ville have markant større miljømæssig betydning, hvis den enkelte boligejer fokuserede på at energirenovere sit hus fremfor at lave små ændringer løbende.
Forskere fra Human-Centered Computing (HCC) på Institut for Datalogi, Aalborg Universitet, har undersøgt, hvordan man får boligejere til at vælge at energirenovere, og om teknologi kan understøtte valget. Postdoc Michael Kvist Svangren er en af forskerne, og han har blandt andet gennemført en række interviews med aalborgensiske boligejere, der bor i huse med fjernvarme.
”Vi skal have mere fokus på, hvordan teknologi kan hjælpe folk til at lave større ændringer, som faktisk batter noget langsigtet, uden at de reelt skal gøre så meget. Tid er en begrænset ressource for mange”, siger Michael Kvist Svangren.
Nyt informationssystem skal udvikles
Ifølge undersøgelsen er det en forudsætning, at forbrugerne for det første er bevidste om deres forbrug, hvis de skal agere aktivt på det. Mange forsyninger arbejder allerede med at synliggøre data, og Aalborg Forsyning har eksempelvis udviklet en app, der hjælper boligejere med at holde øje med varmeforbruget, helt ned på timebasis.
”De fleste, vi snakkede med i undersøgelsen, var glade for at slippe for at kravle ned i kælderen for at aflæse måleren. Men det er ikke nok at kende sit forbrug. Flere gav udtryk for, at internettet er fyldt med gode råd til, hvordan man reducerer sit forbrug, men de er alt for generelle. Om man skal sætte solceller på taget, lægge ekstra isolering på loftet eller skifte vinduer, afhænger helt af det enkelte hus. De efterspurgte mere personlig og uafhængig rådgivning”, siger Michael Kvist Svangren.
Han tilføjer, at deltagerne også tilkendegav, at det skal kunne betale sig økonomisk, hvis de skal energirenovere. Det er ikke nok, at der er en miljømæssig gevinst.
Derfor mener Michael Kvist Svangren, at fremtidens teknologi skal give forbrugerne svar på helt konkrete spørgsmål. Han ønsker teknologi, der kombinerer forslag om engangsinvesteringer med forslag til adfærdsmæssige ændringer. Det skal både kunne påpege, at det eksempelvis ville være smart med ekstra isolering på loftet, men samtidig advare, hvis man bruger sin radiator på kontoret forkert.
Han påpeger, at det burde være enkelt at gøre i en form for informationssystem, men at der på nuværende tidspunkt ikke findes sådanne et system.
-CH