Teknologi skal styrke boligejeres incitament til at energirenovere

Hvis boligejere skal vælge at energirenovere, kræver det, at de bliver bevidste om eget forbrug og får mere personlig rådgivning. Det viser en undersøgelse fra Institut for Datalogi på Aalborg Universitet.

Ifølge undersøgelsen er det en forudsætning, at forbrugerne for det første er bevidste om deres forbrug, hvis de skal agere aktivt på det. Foto: Arkiv..

Flere undersøgelser viser, at det ville have markant større miljømæssig betydning, hvis den enkelte boligejer fokuserede på at energirenovere sit hus fremfor at lave små ændringer løbende.

Forskere fra Human-Centered Computing (HCC) på Institut for Datalogi, Aalborg Universitet, har undersøgt, hvordan man får boligejere til at vælge at energirenovere, og om teknologi kan understøtte valget. Postdoc Michael Kvist Svangren er en af forskerne, og han har blandt andet gennemført en række interviews med aalborgensiske boligejere, der bor i huse med fjernvarme.

”Vi skal have mere fokus på, hvordan teknologi kan hjælpe folk til at lave større ændringer, som faktisk batter noget langsigtet, uden at de reelt skal gøre så meget. Tid er en begrænset ressource for mange”, siger Michael Kvist Svangren.

Nyt informationssystem skal udvikles

Ifølge undersøgelsen er det en forudsætning, at forbrugerne for det første er bevidste om deres forbrug, hvis de skal agere aktivt på det. Mange forsyninger arbejder allerede med at synliggøre data, og Aalborg Forsyning har eksempelvis udviklet en app, der hjælper boligejere med at holde øje med varmeforbruget, helt ned på timebasis.

”De fleste, vi snakkede med i undersøgelsen, var glade for at slippe for at kravle ned i kælderen for at aflæse måleren. Men det er ikke nok at kende sit forbrug. Flere gav udtryk for, at internettet er fyldt med gode råd til, hvordan man reducerer sit forbrug, men de er alt for generelle. Om man skal sætte solceller på taget, lægge ekstra isolering på loftet eller skifte vinduer, afhænger helt af det enkelte hus. De efterspurgte mere personlig og uafhængig rådgivning”, siger Michael Kvist Svangren.

Han tilføjer, at deltagerne også tilkendegav, at det skal kunne betale sig økonomisk, hvis de skal energirenovere. Det er ikke nok, at der er en miljømæssig gevinst.

Derfor mener Michael Kvist Svangren, at fremtidens teknologi skal give forbrugerne svar på helt konkrete spørgsmål. Han ønsker teknologi, der kombinerer forslag om engangsinvesteringer med forslag til adfærdsmæssige ændringer. Det skal både kunne påpege, at det eksempelvis ville være smart med ekstra isolering på loftet, men samtidig advare, hvis man bruger sin radiator på kontoret forkert.

Han påpeger, at det burde være enkelt at gøre i en form for informationssystem, men at der på nuværende tidspunkt ikke findes sådanne et system.

-CH

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Bliver krav i byggeriet bare kastet ud?

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup