Teknologisk Institut: Installatørerne er bagud med digitalisering

Konstruktører, ingeniører, arkitekter og bygherrer har været hurtige til at digitalisere projektering af byggeriet. Men alt for ofte bliver de præcise og topmoderne 3D-tegninger til 2D-print med kaffecirkler på byggepladsen. Det er synd, for der er store effektiviseringsgevinster at hente for montører og installatører ved at bruge ny teknologi ude på byggepladserne.

Der er et stort potentiale i at digitalisere byggeriet yderligere, viser en rapport fra Teknologisk Institut. Arkivfoto. .

I byggeriets indledende faser er der efterhånden godt styr på brug af ny teknologi. Projektering foregår typisk i 3D-tegninger, hvor alle installationer er indføjet og ofte bliver hele byggeriet bygget virtuelt, inden det fysiske byggeri begynder. Begrebet Build 4.0 dækker over denne udvikling og generelt over brugen af ny teknologi og digitalisering i bygge- og anlægsbranchen. Det kan også være anvendelse af robotter, 3D-printteknologi til fremstilling af materialer og konstruktionsdele samt brug af droner til opmåling og overvågning af byggepladser.

Læs også: Direkte sammenhæng mellem vækst og digitalisering

Teknologisk Institut har i en ny undersøgelse taget pulsen på, hvor langt det danske byggeri er kommet med Build 4.0. Undersøgelsen bygger på interviews med 359 danske virksomheder i bygge- og anlægsbranchen, og konklusionen er, at der er et stort potentiale i at digitalisere byggeriet yderligere. Særligt installationsbranchen er i dag dårligt rustet til at komme i gang med de nye teknologier, som bare venter på at blive brugt.

Stor effekt af små forbedringer i byggeriet

I Danmark er der bundet 5.000 mia. kr. i bygningernes værdi. Samtidig står byggeriet for 40 procent af samfundets ressourceforbrug, 40 procent af energiforbruget og 35 procent af affaldsproduktionen. I 2017 estimerede McKinsey Global Institute, at der på verdensplan kan skabes 1.6 billioner dollars i ekstra værdi gennem øget produktivitet i byggeriet. Det betyder, at blot få procents effektivisering har meget store positive konsekvenser, og her kan ny teknologi hjælpe. 

Installatørerne er bagud – på nogle punkter
”Branchen har gode indledende erfaringer med Build 4.0, men der kan høstes meget store fordele på ressourceforbrug, energiforbrug, kvalitet og værdiskabelse ved øget digitalisering”, siger direktør Mette Glavind fra Teknologisk Institut.

Thomas Juul Andersen, der er faglig leder og arkitekt hos Teknologisk Institut, siger:

”Der er mange led i byggeriet, og installatørerne er ofte dem, der kommer sidst på opgaven. Derfor er det ikke overraskende for os, at det er installatørerne, der er længst bagud med digitalisering og brug af ny teknologi”.  

Han mener, at en af de største udfordringer er, at der skal investeres, og at det ikke er entydigt, hvad det er smartest at investere i.

Mangler gode eksempler
”Der er stor forskel på at skulle investere i en ny skruemaskine og i en ny robot. Der mangler gode eksempler, ikke bare på at teknologien fungerer, men også på at økonomien i en investering holder over længere tid”, mener Thomas Juul Andersen.

Vejen frem er at vise gode eksempler og referencer, og dem er der ikke så mange af endnu. Så det er ikke uvilje mod at investere i ny teknologi fra installatørernes side, men snarere en tøven over for et marked, der måske ikke er helt modent endnu. Et sted at starte, nævner Thomas Juul Andersen, kan være at øge samarbejdet mellem ingeniører/arkitekter og installatører, allerede når de virtuelle bygninger konstrueres i designfasen. Her har installatørerne specialviden om rørføring, ventilation og meget andet, og det vil kunne spare tid i den anden ende, når byggeriet skal opføres.

”Det er nok rigtigt, at installatørerne ikke har været de hurtigste til at tage fat i Build 4.0 eller Digital 4.0, som vi også kalder det”, siger underdirektør i Tekniq Simon O. Rasmussen. Foto: Tekniq. .

Arrangementer skal fremme digitalisering
Dette synspunkt er Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq, enig i:

”Det er nok rigtigt, at installatørerne ikke har været de hurtigste til at tage fat i Build 4.0 eller Digital 4.0, som vi også kalder det. Men det er ikke, fordi de er bange for eller ikke anvender ny teknologi. Det er jo langt hen ad vejen installatører, der har specialviden om energioptimering, BMS-modeller, programmering af PLX og intelligente bygningsinstallationer. Her har installatører virkelig noget at byde ind med på det digitale i forhold til de andre faggrupper. Den side af sagen fremgår ikke helt af Teknologisk Instituts undersøgelse”.

Simon O. Rasmussen har for at fremme brugen af ny teknologi hos installatører taget initiativ til en række arrangementer landet over, der skal vise mulighederne:

”Installatørerne har meget travlt i øjeblikket, og derfor er det svært at få dem med til arrangementer. Vi har forsøgt at lave nogle dage, hvor man kan komme og gå. Man kan besøge en udstilling og høre et foredrag, men man behøver ikke bruge en hel dag”.

Læs også: Samarbejde om big data skal skabe fremgang i byggeriet

Tekniq samarbejder med Dansk Byggeri, BAT-kartellet, Arkitektskolen i Aarhus, Innobyg og Teknologisk Institut om arrangementerne, der har fået titlen ”Tæt på ny teknologi – Build 4.0.”.

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Digitalisering 2018

Relateret indhold

05.02.2025Installator.dk

Ahlsell ansætter ny direktør for opkøb

04.02.2025Wicotec Kirkebjerg A/S

Sponseret

Vækst, udvikling og grøn omstilling i fokus i stærkt regnskab fra Wicotec Kirkebjerg A/S

04.02.2025Geovent

Sponseret

International kræftdag: Sammen mod sundhedsfarlige arbejdsmiljøer!

04.02.2025Installator.dk

Tænketank: Kun 20 pct. sandsynlighed for at nå klimamål

04.02.2025Installator.dk

Green Power Denmark åbner for nomineringer

03.02.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller styrker indsatsen med ny kommerciel profil

31.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Asbestfjernelse: Strammere regler kan tredoble prisen – hvad betyder det for håndværkerne?

31.01.2025Installator.dk

InstallatørGruppen erhverver sønderjyske Jürgensen VVS

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik.

Dato

06.02.2025

Tid

08:00

Sted

Herning

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus