Treco og Nordelektro uddanner i fællesskab fremtidens kvalificeret arbejdskraft.
Det er svært at finde faglærte, og det ændrer sig kun, hvis industrien selv gør en indsats. Hos Treco og Nordelektro har de ansat en fælles automatiktekniker-lærling.
Delelærlingen er den første lærling under en ny deleordning mellem teknikspecialisten Nordelektro og metalvirksomheden Treco, der i fællesskab ønsker at tilbyde et bedre og bredere uddannelsesforløb. Hos Treco får han hands-on erfaring med de problemstillinger, der opstår i en moderne metalproduktion, mens han hos Nordelektro bliver fortrolig med PLC-programmering, service og vedligehold af maskinparken.
”Der er områder vedrørende automatiktekniker-uddannelsen, hvor vi hos Treco ikke helt kan tilbyde de udfordringer, som en lærling har brug for. Det gælder opgaver inden for PLC-programmering, styring og automationsopgaver. Derfor tog jeg kontakt til Lars Henriksen hos Nordelektro med et forslag om en deleordning. Vi blev hurtige enige om, at det kunne blive en gevinst for os begge”, fortæller Steen Mortensen, der er produktionschef hos Treco.
LÆS OGSÅ: Månedens udfordring: Installatører kan bidrage kæmpestort til energioptimering
De to virksomheder har i forvejen et tæt samarbejde, idet Nordelektro, gennem en teknisk facility management-aftale, står for drift, service og vedligehold af maskiner og tekniske installationer hos Treco. Det gælder alt fra trucks, stablere og lifte til kompressorer, porte, wrapmaskiner og kraner.
”Der er flere fordele ved at være delelærling. Man tilegner sig viden om to forskellige virksomheder i dette tilfælde en produktionsvirksomhed og en servicevirksomhed, og dermed får man en bredere ekspertise. Det er også en fordel for virksomhederne”, siger Lars Henriksen, serviceleder, Kran og Elektromekanisk, Nordelektro.
Mangel på faglært arbejdskraft kræver kompetenceudvikling
Ifølge Arbejdsmarkedets Erhvervsråd kommer Danmark i 2030 til at mangle op mod 100.000 faglærte. Det kan få alvorlige konsekvenser for industrien, hvor mange virksomheder allerede i dag oplever store udfordringer med at besætte ledige stillinger. Hos Nordelektro er de nærmest konstant på udkig efter nye montører, der kan servicere og renovere teknisk komplicerede anlæg som elevatorer eller CNC-maskiner. Og manglen på kvalificeret, teknisk arbejdskraft vil blot stige herfra i takt med, at flere og flere virksomheder i industrien investerer i automatisering.
LÆS OGSÅ: Herning Vand fremtidssikrer vand- og spildevandsnettet med nye koder
”Lærlinge har altid været en høj prioritet hos Nordelektro, og lige nu er omkring 15 % af vores timelønnede under uddannelse. Men vi kan også se, at der skal mere til. Specialiserede teknikere bliver i stigende grad en mangelvare. Derfor må vi også løfte opgaven selv, hvis vi i fremtiden vil have adgang til de kompetencer, vi får brug for”, siger servicechef hos Nordelektro René Hansen.
Nordelektro oprettede sidste år en dedikeret HR-funktion til opbygningen af et Nordelektro Academy for at målrette den interne kompetenceudvikling og sikre, at medarbejderne løbende tilegner sig de færdigheder, der efterspørges i markedet. I forlængelse heraf er samarbejdet med Treco yderligere et initiativ, der skal højne fagligheden blandt de faglærte i en branche, hvor den teknologiske udvikling går rigtig stærkt. Nordelektro forventer at skulle have endnu en elektrikerlærling i El og Automation inden for kort tid. Derudover skal de på sigt også have en ny automatik lærling.
-AKJ