TS-gruppen kan fejre 40-års jubilæum sammen med dem, der gerne vil være selvstændige
Konsolideringen brager derudaf i installationsbranchen. Det er ikke noget nyt, men der er med InstallatørGruppen og Koble kommet nye aktører på banen med kontanter klar til opkøb.TS-Gruppen samler ejerledede el-installationsvirksomheder, der gerne vil bevare selvstændigheden – og er efter 40 år også på jagt efter flere medlemmer.
TS-gruppen samler ejerledede el-installationsvirksomheder, der gerne vil bevare selvstændigheden – og er efter 40 år også på jagt efter flere medlemmer.
”Vi har en målsætning om at få fem medlemmer mere. Så er vi 45 virksomheder – og det er vores strategiske mål. Vi har nogle udvalgte byer, hvor vi ikke har medlemmer, og det arbejder vi på at få.
Vi har derimod ingen planer om at blive 50 eller 60 medlemmer, fordi der ikke må være flere, end det er muligt at opretholde et stærkt netværk på kryds og tværs” siger John Essemannn, der tiltrådte stillingen som adm. direktør for TS-gruppen i starten af året.
TS-gruppen blev stiftet i 1984 med et mål om at give medlemsvirksomhederne nogle af de fordele, der kommer ved at være en del af noget større – samtidig med, at selvstændigheden er intakt.
I dag omfatter gruppen 40 virksomheder, der beskæftiger i alt 1.050 medarbejdere og omsætter for i alt 1,1 mia. kr. fra 60 afdelinger spredt rundt i Danmark.
TS-gruppen har mistet medlemmer til kapitalfonds-ejede virksomheder som f.eks. Bravida, InstallatørGruppen og Koble, men John Essemann betragter dem ikke som konkurrenter. ”Egentlig ikke”.
”Der vil altid være en konsolidering i branchen. Det har der altid været. De store har købt op og mindre er gået sammen. Vi har vores eget koncept. Her er man selvstændig og ejerledet. Via TS-gruppen får vores medlemmer hjælp til indkøb, HR, jura, marketing, forretningsstrategier, større projekter med mere. Alle vores kompetencer er tilgængelige for alle på landsplan. Så hvis man f.eks. ikke selv har brandtekniske kompetencer, så er der en kollega, der kan komme og hjælpe – uden at man af den grund stjæler hinandens kunder, ” siger John Essemann.
En del af noget større
“Vi forsøger at fortælle om TS-gruppen ud fra to historier: For det første er man en del af noget større. Og så har vi mindst lige så mange kompetencer som de store virksomheder har. Samtidig går konceptet jo også ud på, at man har sit eget cvr-nummer og er selvstændig.
Jeg ser mere et salg til en kapitalfond som en mulighed, hvis man ikke har styr på sit generationsskifte - eller af andre årsager ikke ønsker at være selvstændig mere. Så er det jo en fin mulighed, hvis man kan få en god pris for sin virksomhed, ligeledes er det jo en mulighed at opkøbe intent i TS-gruppen,” siger John Essemann.
Men trods afgangen er tilværelsen som selvstændig fortsat attraktiv for rigtig mange installationsvirksomheder.
”Der er mange i TS-gruppen, der fastholder, at de er glade for deres tilværelse som selvstændige og ikke vil ind i større virksomheder, hvor de går fra at være selvstændige til at være ansat i sit eget gamle firma og efterfølgende at skulle performe og rapportere hver måned for at retfærdiggøre den pris, de har fået for virksomheden,” siger TS-gruppens adm. direktør.
TS-gruppen, der beskæftiger seks medarbejdere på kontoret i Hedensted, har i år iværksat en proces, der skal revitalisere deres erfagrupper og styrke medlemsfordelene samt netværket.
Gruppen forhandler i dag indkøbsaftaler med grossister, producenter og agenter.
Nærværksaktiviteterne for ejerlederne og deres medarbejdere omfatter arbejdsmøder, forretningsudvalg, erfagrupper, mellemledermøder, kurser og online B2B-præsentationer med fokus på sparring og markedstendenser.
TS-gruppens marketingafdeling sørger for at holde medlemmers hjemmesider opdaterede og synlige, ligesom gruppen også tilbyder HR-rådgivning og sparring med fokus på organisationsudvikling, rekruttering og ledelse.
Derudover har medlemsvirksomhederne adgang til et fælles intranet, indkøbssystemer og digitale værktøjer til læring og sparring på tværs.
Og der er planer om en opgradering.
Erfagrupperne i TS-gruppen er fremover tema- og emnebaseret, hvilket betyder, at medlemmerne kan deltage i faglige diskussioner og erfaringsudvekslinger, som er relevante for deres specifikke arbejdsområder og behov.
”Vi vil gøre meget mere ud af erfagrupper, så man samler de faglige områder på landsplan. Vi har også forskellige forretningsudvalg for eksempelvis indkøb, marketing og teknik – otte i alt – som ejerlederne er en del af, så de er med til at sætte retningen for hele TS-gruppen. Og så gør vi også meget ud af faglig uddannelse og ledelsesuddannelse for ejerne. Så vi satser på en retning, hvor vi samler ejerne i forbindelse med forretningsudvikling og vidensdeling, så de derigennem får et stærkt netværk og fortrolighed til hinanden,” fortæller den adm. direktør.
Gebyret er ens for alle
ESG-rapportering, der i stigende grad bliver en vigtig del af virksomhedernes opgaver, er også et område, som TS-gruppen hjælper medlemmerne med.
”Det samme gælder, når der kommer ny lovgivning på banen. Det kunne f.eks. være omkring varmepumper, hvor vi så analyserer den og laver nye instruktioner, vejledninger og webinarer, så medlemsvirksomhederne nemt kommer up-to-date på dét, der fylder i hverdagen,” siger Essemann.
Medlemsvirksomhederne betaler et årligt gebyr, der er ens for alle.
Så det er forholdsvis dyrt at være en mindre medlemsvirksomhed?
”Det kan man godt sige. Men med et materialekøb på omkring 2 mio. kr. vil vores optimerede indkøbsaftaler finansiere medlemskabet. Der er en stor fordel for den lille virksomhed ved at være en del af noget større,” siger den adm. direktør.
”Vi er glade for at være selvstændige”
En af de virksomheder, der er en del af TS-gruppen, er VS Automatic i Horsens, der har været med i gruppen siden 1998.
”Vi kan godt lide den type netværk, hvor man kan tale frit mellem ejerledere, vores medarbejdere kan lave ERFA på tværs – og stadig er herre i eget hus. Der er ingen, der kommer og fortæller os, hvad vi skal og ikke skal, som det er tilfældet i kapitalkæder som f.eks. Koble og InstallatørGruppen, siger Torben Steffensen, der er direktør, medejer og stifter af VS Automatic i 1997 sammen med Niels Valeur.
Han sætter pris på, at medlemsvirksomhederne selv bestemmer, hvilke opgaver de går sammen om at løse og har ikke noget ønske om at sælge virksomheden.
”Vi har da fået henvendelser fra nogen, men vi har en god forretning og er glade for at være selvstændige,” siger han.
Og sådan er der fortsat rigtig mange installationsvirksomheder der har det, mens andre kigger på mulighederne for at lade sig opkøbe.
”Jeg har kendskab til, at nogle af vores medlemsvirksomheder er i dialog til anden side. Men vi har også nye medlemmer på vej. Konsolideringen har altid været der - og den vil fortsætte. Det skal man se professionelt på, og så skal vi være bevidst om vores koncept og løbende forædle det,” siger direktøren for TS-gruppen.