Udbredt brug af LED ikke lige om hjørnet

Udviklingen inden for belysning må nødvendigvis tage afsæt i bygningsreglementet, der stiller stigende krav til energieffektivitet. Trods flere års udvikling af LED-belysning er den lovende belysningsteknologi endnu ikke fuldt markedsmodnet, mener to repræsentanter fra branchen.

Med udviklingen af lysdioder, der holder op til 50 gange længere end glødepærer – op til 50.000 timer – og har et elforbrug, der er 50-80 procent mindre end tilsvarende glødepærer, burde sagen være enkel – sats hele butikken på lysdioder og få nedbragt energiforbruget til det niveau, som foreskrives i bygningsreglement 08! Men så enkel er verden ikke, hverken hvis man spørger producenterne eller installatørerne. Der er en lang række mellemregninger, som skal på plads, før lysdioder for alvor vil indtage markedet.

Enormt potentiale
”Belysningsbranchen har gennem bygningsreglementet, der nu foreskriver maksimalt energiforbrug per kvm. for såvel nye som eksisterende bygninger, fået en stor energibesparelsesopgave. Den udfordring har branchen taget til sig og arbejder målrettet på at fremme den rigtige belysning, der både tilgodeser kravene i bygningsreglementet og kravene til kvalitetsbelysning for brugerne – eksempelvis som det fremgår af Dansk Standard 700, Retningslinjer for kunstig belysning i arbejdslokaler, som Arbejdstilsynet bruger til at definere lysbehov på arbejdspladser,” indleder Willy Goldby, der er direktør for FABA, Foreningen af fabrikanter og importører af elektriske belysningsarmaturer og tilføjer:

”Belysningsbranchen har midlerne til løsning af energibesparelsesudfordringen i form af f.eks. energieffektive pærer med lang levetid og højeffektive belysningsarmaturer med dagslysstyring.”

Imidlertid savner han opmærksomhed over for mulighederne fra både byggebranche og myndigheder.

”Vi oplever desværre hos både Energistyrelsen og i byggebranchen generelt, at der ikke er nok fokus på belysning i forhold til det kæmpe energibesparelsespotentiale, der reelt er til stede. Og her taler vi ikke alene om den ene type pærer holdt op mod den anden. Det helt store dyr i åbenbaringen er lysstyring – behovsstyring. Hvem kan forstille sig, at en radiator er enten helt lukket eller fuldt åben? Vi ser på belysning på samme måde og forstår ikke, at vi har svært ved at overbevise f.eks. Energistyrelsen om det enorme energibesparelsespotentiale, der ligger i lysstyring. Fra branchens side har vi tilbudt at uddanne energikonsulenterne, således at man ikke kun ser på isolering og vinduer, men også på det store elbesparelsespotentiale, der er i lys. Som eksempel kan nævnes, at lys er den største enkeltstående energiforbruger, når vi taler el. Vores tilbud har ikke vundet gehør. Til gengæld har FABA sammen med Elsparefonden, Statens Byggeforskningsinstitut og TEKNIQ de senere år afholdt seminarer om energieffektiv belysning med behovsstyring, hvor op mod 500 ingeniører og installatører har deltaget,” fortæller Willy Goldby.

Fra glødepærer til ?
Som alle i branchen naturligvis ved, er der igangsat en udfasning af den gammeldags glødepære. Det rejser spørgsmålet – hvad skal man så bruge i stedet for? I den sammenhæng lyder det besnærende at kaste sig over lysdioder på grund af levetiden og energiforbruget hos kvalitetsprodukterne af denne type belysning.

”Det er rigtigt, at LED-belysning er fremtiden, men på markedet ser vi desværre på nuværende tidspunkt LED-produkter af varierende kvalitet, der markedsføres lige lovlig ”opfindsomt” uden at give kunderne den forventede oplevelse endsige nødvendige information, når man går fra en type belysning til en anden,” påpeger Willy Goldby og tilføjer:

”Fra branchens side vil vi gerne advare om, at man hovedkulds kaster sig ud i brugen af LED-belysning, og det er der flere grunde til: For det første viser erfaringerne, at de færreste lysdioder vil give det lysudbytte og den farvegengivelse, som den lyskilde man skifter ud, hvilket giver problemer for forbrugerne, hvorimod et skifte til en halogenglødepære er et sikkert valg – specielt hvis man har lysdæmpere, bevægelsessensorer og trådløse kontakter monteret. For det andet udvikles der megen varme på soklen, hvilket kræver køling for ikke at risikere sikkerhedsproblemer.”

I den forbindelse nævner Willy Goldby to informationsfoldere målrettet til forbrugerne om valg af alternativ til glødepæren: Dels en folder som branchen har udviklet i fællesskab: ”VIGTIGT! Tjek om din pære fungerer med lysdæmperen”, og dels ”Hvilken pære passer?” fra Elsparefonden.

Fungerer i spots
”Jeg forstår godt, at belysningsbranchen som helhed er tilbageholdende med at promovere LED-belysning som det helt store, når man tænker på situationen for år tilbage, da man lancerede sparepærer uden den fornødne kvalitet. Derfor er vi alle godt tjent med, at producenterne bruger den tid, der skal til for at udvikle lysdioderne, så de virker efter hensigten og ikke skaber problemer i forhold til f.eks. lysdæmpning, som vi på nuværende tidspunkt ved, de ikke virker sammen med,” siger Søren Rise, chefkonsulent i Teknisk Afdeling hos TEKNIQ og tilføjer:

”Omvendt er der også områder, hvor LED-teknologien er velegnet, og det er i spots med retningsbestemt lys, som f.eks. down light-belysning, der ofte er monteret i køkkener. Her kan det faktisk være en fordel med LED-belysning, fordi halogenspots bliver varmere og nemmere misfarver moderne træ, der er meget harpiksholdigt. Man skal dog huske på, at lysdioder er afhængige af at kunne slippe af med den varme, de udvikler for at bevare deres lysudbytte og levetid. Derfor er det i første omgang i køle/fryserum og udendørs vi vil se lysdioder anvendt i større udstrækning. LED-belysning kan også sagtens på grund af den lange levetid have sin berettigelse i armaturer, hvor det er besværligt at udskifte lyskilden.”

Drivkraften bag LED
Det, der for alvor skal drive LED-belysningen frem i de kommende år, er ifølge Willy Goldby armaturproducenternes igangværende udvikling af armaturer med indbygget LED-teknologi, der er en fast bestanddel af armaturet, som ikke kan udskiftes. Denne betragtning er Søren Rise enig i:

”Udviklingen vil gå i retning af armaturer, der er designet til LED-belysningens lange levetid, og som derfor ikke vil være beregnet til udskiftning af lyskilden – i stedet skiftes hele armaturet eller lampen.” Men når det er sagt, mener Søren Rise ikke, at LED-belysningen for alvor slår igennem på det danske marked før om fire-fem år.

”Det tager tid at markedsmodne en helt ny teknologi og få fjernet de værste børnesygdomme. Set fra installatørernes side går vi ikke ud og anbefaler specielle produkter. Som Willy Goldby fortæller, har vi haft rigtig mange af vores medlemmer på temadage om energieffektiv belysning, der er vores egentlige hovedbudskab: Ved at skifte til f.eks. halogenbelysning kan der spares store mængder energi og dermed CO2. Og kombineres udskiftningen af de gamle glødepærer til energisparepærer med lysstyring, er der garanti for den helt store gevinst i en fart.”

Tænk energieffektivt
”Hos TEKNIQ opfordrer vi vores medlemmer til at tænke i energieffektive baner, og det betyder blandt andet, at installatørerne skal overveje om f.eks. lysstyring kan have sig berettigelse. Der er jo ingen fornuft i, at lyset brænder, mens et rum er tomt.”

”Fra FABA’s side ønsker vi også at være med til at påvirke markedet for belysning i en energieffektiv retning og plukke det, vi kalder for de lavthængende frugter. Vi har ikke noget ønske om at presse LED-teknologien frem hurtigere, end den teknologiske udvikling tillader, og der er fortsat et godt stykke vej endnu. Derimod vil vi gerne opfordre til brug af energisparepærer og gerne kombineret med lysstyring – for det er her, den helt store gevinst i CO2-regnskabet ligger, og den kan som sagt indkasseres nu. Og det gælder såvel i de private husholdninger som på det professionelle marked,” siger Willy Goldby og peger på, at LED-teknologien efter hans mening også vil blive drevet frem på det professionelle marked, og specielt på renoveringsmarkedet, hvor der med den rette vejledning i brugen af lysdioder kan spares meget energi, samtidig med at lyskvaliteten er i orden.

”Her ser vi allerede, at nogle af de store producenter går ind og yder den fornødne vejledning i brugen af lysdioder, således at kunderne får den ønskede belysning, der lever op til alle kravene.”

Håber på skrap kontrol
Fra EU’s side stilles der ifølge Willy Goldby store krav til alle typer pærer, herunder også lysdioder.

”Fra branchens side er vi meget glade for skrappe krav, for det rydder op blandt de belysningsprodukter, der ikke opfylder kravene til enten lyskvaliteten eller energiforbruget. Herhjemme håber vi på, at Energistyrelsen vil kontrollere dette marked grundigt og dermed være med til at fremme kvalitetsprodukter, for der findes i dag gode LED-produkter – både armaturer og pærer, der virker helt efter hensigten og både giver kvalitetslys og nok så vigtigt - massive energibesparelser.”

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

26.04.2024Installator.dk

Indtjeningen normaliseret i Norlys - faldt med godt 90 pct.

26.04.2024Installator.dk

Øget fokus på montørens arbejdsplads i bilen

25.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

25.04.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton styrker løsningssalg på UPS og mellemspændingsudstyr med garvet projektleder

25.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny kabelsøger vLoc3 RTK-Pro med indbygget RTK GNSS præcision, 4G LTE og Signal Distortion

23.04.2024Alcadon ApS

Sponseret

Sæt et KÆMPE ❌ i kalenderen onsdag den 19. Juni 2024!

23.04.2024Installator.dk

Solcelleejere går glip af indtægter fra overskudsstrøm

22.04.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning