Uddannelse af lærlinge i grønne teknologier er visionær
Elektrikerfaget er mere og andet end Ohms lov. Der dukker hele tiden nye teknologier og muligheder op, og der er derfor behov for, at nye elektrikere får lov til at tænke ud af boksen og udvikle nye løsninger og tankesæt. Det mener uddannelseschef ved Aarhus Tech, som lovpriser EL:CON’s initiativ med at samle alle lærlinge på moduler om grønne omstillinger.
Olie- og naturgasfyr skal udskiftes med varmepumper. Fjernvarmerør og elkabler skal graves ned. Vindmøller skal bygges på land og til havs. Ladestandere til elbiler i tusindvis skal sættes op. Bygninger skal energioptimeres. Der bliver nok at tage fat på, og det vil kræve mange flere kompetente hænder og hoveder, end arbejdsmarkedet i dag kan levere. Behovet forstærkes selvfølgelig af, at det hele skal ske samtidigt. Er arbejdsmarkedet og samfundet klar til den opgave? Det er det spørgsmål, en ny analyse kaster lys på.
”Elektrikerfaget er både dybt, bredt og krævende, og jeg synes, det er helt rigtig set af EL:CON at tilbyde ekstra moduler til deres lærlinge.
Keld Skovsgaard Jakobsen
Analysen ”Beskæftigelseseffekter af investeringerne i den grønne omstilling” fra Dansk Energi konkluderer, at den grønne omstilling i de næste 10 år, som følger af regeringens nye klimalov vedtaget i juni måned 2020, indebærer massive investeringer i installations- og tilkoblingsopgaver som for eksempel:
• Installering af varmepumper og kedler,
• fornyelse af industriinstallationer,
• udvidelse af eltransmissionsnettet,
• udvidelse af fjernvarmenettet etc.
De GØR noget
Uddannelseschef på Aarhus Tech Keld Skovsgård Jakobsen mener, at EL:CON’s initiativ med i samarbejde med Aarhus Tech at samle 80 lærlinge fra hele landet på særlige moduler i grøn omstilling ligger i direkte forlængelse af behovet for at uddanne faglærte til den grønne omstilling. Han har en mangeårig baggrund som vicedirektør i uddannelsessektoren, hvor han har arbejdet med politik, ledelse og uddannelse.
”Elektrikerfaget er både dybt, bredt og krævende, og jeg synes, det er helt rigtig set af EL:CON at tilbyde ekstra moduler til deres lærlinge. Her kan de få og skabe nye perspektiver på deres fag – og sætte faget ind i kontekst med den grønne dagsorden”, fortæller han.
Han fremhæver, at der bliver snakket meget om den grønne omstilling samt behovet for nye kompetencer, og at dette initiativ er et eksempel på, at der er nogen, der gør noget.
73.000 årsværk frem til 2030 - ekstra
Analysen fra Dansk Energi skaber alt i alt en meget stor efterspørgsel efter elektrikere, smede, VVS’er og andre faglærte. På den korte bane, nemlig 2021-23 er der ifølge analysen et behov for cirka 1800 fuldtidselektrikere, 1000 VVS’er og 1700 smede ekstra per år. Altså udover de elektrikere, VVS’er og smede der allerede er på arbejdsmarkedet – og udover de håndværkere, der kommer til at beskæftige sig med energirenoveringer. Samlet bliver der behov for 32.000 årsværk elektrikere, 28.000 årsværk smede og 13.000 årsværk VVS’er i perioden 2021-2030. Det bliver samlet set 73.000 årsværk inden for de tre faggrupper i 2021-2030. Ifølge rapporten fra Dansk Energi. Der bliver nok at rive i. Hent analysen.
Træning i praktisk innovation
”Vi tilbyder lærlingene en innovationscamp, hvor de helt konkret kan arbejde med praktiske projekter, der kan fremme den grønne agenda. Det tvinger lærlingene til at tænke ud af boksen og tænke deres fag ind i nye sammenhænge. Jeg mener, det er et skoleeksempel på, hvordan man kan forberede fremtidens elektrikere og installatører på at bidrage til den store grønne omstilling, vi står overfor”.
Han understreger, at han ser initiativet som visionært og præcis den form for uddannelse, der er er brug for. Han vurderer, at der netop er brug for træning i at kombinere den faglige-tekniske kunnen med et bredere perspektiv, hvor de nye elektrikere lærer at tænke nyt og udover den traditionelle elektriker-faglighed.
”Fremtidens elektrikere får behov for at tænke nyt og kombinere både gamle og nye teknologier med nye udfordringer og behov. Det er den slags, de træner på dette modul. Jeg synes, det er et rigtig godt signal, EL:CON sender med dette initiativ”, afslutter han.