Uddannelsesreform roses fra begge sider
Såvel arbejdsgivere som lønmodtagerorganisationer roser den aftale om en uddannelsesreform, der etablerer en erhvervsrettet gymnasieuddannelse, EPX. Aftalen blev præsenteret i aftes af børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye sammen med regeringsens to øvrige partier og SF og Dansk Folkeparti, der er med i aftalen.
Undervisningsminister Mattias Tesfaye kunne i aftes præsentere aftalen om en uddannelsesreform, der med oprettelsen af den erhvervsrettede EPX-uddannelse giver ca. 10.000 flere unge adgang til landet gymnasier.. Foto: Børne- og undervisningsministeriet
Aftalen betyder, at omkring 10.000 flere unge vil få adgang til gymnasiet på grund af etableringen af den erhvervsrettede EPX-uddannelse.
Og aftalen om en ny ungdomsuddannelse vil styrke de unges vej til det tekniske erhvervsliv, mener TEKNIQ:
“Vi synes, at aftalen er både ambitiøs og modig. Vi står i en situation, hvor vi er nødt til at gøre noget radikalt anderledes for at få flere faglærte til Danmarks bæredygtige og digitale omstilling. Nu skal vi have fokus på de unge, for epx bliver kun en succes, hvis den bliver et aktivt tilvalg for de unge,” siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ, der organiserer det tekniske erhvervsliv.
Også i Dansk Metal er der tilfredshed med reformen.
“Det har i noget tid stået klart, at der skulle ske noget for vores ungdomsuddannelser. For mange unge står med en studentereksamen, de ikke bruger til noget. Det kan vi ikke tillade os, og derfor er jeg også glad for, at flere unge nu får adgang til et bredere gymnasium, hvor de kan stifte bekendtskab med flere fagområder og styre deres uddannelse i en bestemt retning, uden at det lukker døre,” siger Peter Faber, der er forbundssekretær i Dansk Metals uddannelsessekretariat.
Også SMVdanmark ser store perspektiver i reformen, der kan få flere unge til at vælge en fremtid som faglært, men advarer dog mod kortere grundforløb på erhvervsuddannelser og opfordrer til at bevare HTX.
“Der er brug for at, at vi finder en vej frem for HTX, når alt er faldet på plads. Det er nemlig en succesuddannelse, der leverer nogle af de dygtigste unge til de tekniske og naturvidenskabelige fag. Samtidig håber jeg, at politikerne vil genoverveje beslutningen om at forkorte erhvervsuddannelsernes grundforløb fra 20 til 12 uger,” siger Jakob Brandt, der er adm. direktør i SMVdanmark.
Reformen betyder bl.a. at karakterkravet for at komme i det almene gymnasium (STX) bliver hævet fra 5 til 6.
Som i regeringens udspil bliver 10. klasse nedlagt og den nye EPX-uddannelse skal efter planen slå dørene op i august 2030.
For at drive den nye uddannelse tilføjes området ca. 5 mia. kr. årligt, når uddannelsen er fuldt indfaset. Desuden afsættese der i perioden 2027-2034 i alt 4,8 mia. kr. engangsinvesteringer i værksteder, nye faglokaler og udstyr.
-emte