Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

Det genindførte håndværkerfradrag ser ud til at blive populært blandt landets boligejere, viser en YouGov-undersøgelse, der er gennemført for ejendomsmæglerkæden Home. Og flere organisationer tog da også godt i mod genindførelsen.

Det er ikke først og fremmest installation af varmepumper eller fjernvarme, håndværkerfradraget vil blive brugt til, viser YouGov-undersøgelsen. Udskiftning af vinduer og døre topper listen.. Foto: Varmepumpeindustrien VPI

Der var udbredt begejstring i TEKNIQ, SMVdanmark og i SYNERGI, da det stod klart, at håndværkerfradraget ville blive genindført fra 1. januar med et fradrag på op til 8.600 kr. pr. person.

“Det hjælper boligejere med at træffe det nødvendige valg om energiforbedringer som solceller eller varmepumper og dermed reducere deres klimaaftryk, sagde TEKNIQ´s adm. direktør, Troels Blicher Danielsen således i november.

Håndværkerfradraget blev fjernet under den tidligere socialdemokratiske regering, men er genopstået efter pres fra Venstre.

“Håndværkerfradraget giver flere mulighed for at hyre en professionel håndværker. Det sikrer mere klimavenligt byggeri. Det mindsker sort arbejde og dårligt udført gør det selv-arbejde. Og så kan det være med til at fylde ordrebogen ud hos nogle af de mindre virksomheder derude, som hænger i bremsen. Derfor er vi rigtig glade for, at det nu kommer tilbage,” lød det fra Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, mens SYNERGI´s direktør Katrine Bjerre pegede på, at “grønne boligforbedringer gavner danskernes økonomi, sundhed og generelle velfærd.”

Nu har YouGov så spurgt et repræsentativt udsnit om - og til hvad - de vil bruge håndværkerfradraget, der har en skattemæssig værdi på i snit ca. 2.250 kr. pr. person.

Og undersøgelsen, der blev gennemført op til jul, viser, at næsten hver femte boligejer - 19 pct. - har planer om at gøre brug af håndværkerfradraget i 2025 til forbedringer af deres bolig, mens 42 pct. svarer “måske” til spørgsmålet.

250.000 boligejere har planer om at bruge fradraget

Det svarer til, at 250.000 boliger har udsigt til at blive forbedret i det nye år, mens 530.000 boligejere er på en overvejer.

”Det er nok langt fra alle boligejere, der har haft tid og lejlighed til at sætte sig ind i detaljerne i det nye håndværkerfradrag, men meget tyder på, at det nye fradrag kan motivere en del til at sætte gang i forbedringer,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

For ægtefæller og samlevende betyder boligfradraget, at de kan få en samlet skattebesparelse på ca. 4.500 kr. hvis de udnytter fradraget.

”Det er måske ikke de helt store summer, men det lader alligevel til, at fradraget kan have en motiverende effekt,” konstaterer Homes analytiker.

Undersøgelsen viser, at nye vinduer og døre er en sikker topscorer blandt boligejerne, når de fortæller, hvad de vil bruge det nye håndværkerfradrag til. Det vil 28 pct. af de adspurgte.

22 pct. vil gå efter isolering af ydervække, mens 18 pct. vil udskifte yderdøre eller terrassedøre.

Først på en fjerdeplads med 15 pct.  kommer arbejde på varmeanlæg som f.eks installation af varmepumper, fjernvarme eller elvandvarmere.

“Der er ingen tvivl om, at energieffektiviteten af vores hjem er blevet vigtigere de seneste år, hvor mange på egen krop - eller i hvert fald egen pengepung - har mærket, hvor ondt det gør, når energipriserne stikker helt af. Ud over bedre vaner, når det kommer til ens el- og varmeforbrug, så er energirenoveringer et sted, hvor mange boligejere vælger at sætte ind,” udtaler Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank.

For boligejere, der har planer om at installere varmepumpe kommer håndværkerfradraget oven i de ca. 17.000 kr. der gives i tilskud fra Varmepumpepuljen.

På en 5. plads på listen over de mest populære tiltag kommer installation eller forbedring af afløbsinstallationer eller dræn.

”Det kan undre lidt, at den type forbedringer først kommer ind her, for øgede regnmængder og højtstående grundvand er på dagsorden mange steder, og vi kan se i andre målinger, at det er en bekymring hos mange boligejere,” siger Henrik Hauthorn Jensen fra Home.

FAKTA: Hvilke typer forbedringer har du (måske) planer om?


(Du kan markere flere svar)
 
Base: Har ejerbolig og vil (måske) udnytte håndværkerfradrag650

Isolering af tag og loft
22%
  
Isolering af ydervægge (fx hulmursisolering)10%
  
Isolering af gulv (fx krybekælder, terrændæk)6%
  
Udskiftning af vinduer/ruder28%
  
Udskiftning af yderdøre eller terrassedøre18%
  
Arbejde på varmeanlæg (fx varmepumper, fjernvarmeunits, el-vandvarmere)15%
  
Installation eller forbedring af husstandssolceller/-vindmøller (inkl. batteri)9%
  
Arbejde på solfanger7%
  
Installation eller forbedring af ventilation12%
  
Radonsikring5%
  
Installation eller forbedring af afløbsinstallationer eller dræn (fx kloak, dræn, regnvandsfaskiner, højvandslukkere)13%
  
Afmontering af brændeovn3%
  
Reparation eller forbedring af skorsten4%
  
Andet7%
  
Ved ikke17%
  
  
Total176 %

Kilde: YouGov for Home, uge 50 2024 – 1070 boligere har deltaget i undersøgelsen (summen af svar er over 100 %, da man kan afgive flere svar)

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

20.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Hvordan kan man reducere sit ydelsestab på solcelleparken?

06.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

03.02.2025Installator.dk

Biogas løser klimaudfordring for danske mursten

30.01.2025Installator.dk

Ny energieffektiv belysning i Københavns Lufthavn

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding