Undersøgelse: Ambitiøs energirenovering giver bedre boliger
Nedbringelse af energiforbruget, bedre indeklima og lavere vedligeholdelsesomkostninger er nogle af de fordele, der er ved at gennemføre en ambitiøs energirenovering, lyder det fra forskere bag ny undersøgelse.
Der kan være flere fordele at hente ved at gennemføre ambitiøs energirenovering. Det viser en ny analyse fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet i København.
Her har en række forskere undersøgt fordelene ved at gennemføre ambitiøs energirenovering, der bringer energibehovet i eksisterende boligblokke ned på et niveau svarende til de krav, der gælder for helt nye bygninger opført efter Bygningsreglement 2015 og Bygningsklasse 2020.
Læs også: Ny platform skal sikre energirenovering i større bygninger
Analysen præsenteres i en ny rapport, hvor forskerne tager udgangspunkt i to virkelige eksempler på energirenoveringer af etageboligblokke.
Forbedret indeklima
I etagebyggeriet Traneparken i Hvalsø fik bygningerne efterisoleret tage og ydervægge, udskiftet facader og vinduer og installeret et energieffektivt balanceret mekanisk ventilationssystem med varmegenvinding.
Udover at gøre energiforbruget mindre, betød energirenoveringen, at beboernes indeklima blev forbedret med bedre lys og luft, mindre støv og ingen træk.
Desuden gav varmere ydervægge og vinduer mulighed for en mere fleksibel møblering og dermed i praksis et større brugbart areal:
”En forbedret isolering af ydervægge og nye vinduer gør det muligt for beboerne at anvende hele lejlighedens areal. Beboerne fortæller, at før renoveringen kunne de ikke stille møbler op ad ydervægge på grund af risiko for skimmelsvampe, og de kunne ikke sidde tæt på vinduerne, fordi det trak”, fortæller en af rapportens forfattere, seniorforsker Kirsten Engelund Thomsen.
Læs også: Energirenovering på dansk hospital kåret til Europas bedste
Nemmere at udleje boliger
Ifølge forskerne bag undersøgelsen vil et boligselskab efter en energirenovering ofte opleve færre problemer med fugt og skimmelsvampe, og udgifterne til den generelle drift og vedligeholdelse vil falde, for eksempel hvis trævinduer er blevet udskiftet med træ-aluvinduer:
”Ifølge Boligselskabet Sjælland er de energirenoverede boliger i Traneparken blevet mere attraktive og endnu nemmere at udleje, og færre ledige boliger betyder en bedre økonomi for en boligafdeling”, siger Jørgen Rose fra SBi.
SBi har gennemført analysen i samarbejde med Kuben Management, Teknologisk Institut og Boligselskabet Sjælland, og projektet er finansieret af PSO-midler.
- EL
Denne artikel er del af et tema:
Udvalgte