Undersøgelse: Det er krævende at bygge bæredygtigt
Ifølge en ny undersøgelse fra Stark oplever en stor del af håndværkerne, at det er krævende at bygge bæredygtigt. Bæredygtighedsekspert efterlyser information og simple retningslinjer.
Det er de små og mellemstore virksomheder, der står for en betydelig del af det samlede byggeri i Danmark. Og her kan bæredygtigt byggeri være en krævende opgave, viser en ny undersøgelse foretaget af Stark.
Læs også: Boligjobordningen skal ikke længere gælde håndværksarbejde
Her er 1.700 kunder, hvoraf de 922 er små og mellemstore håndværksvirksomheder, blevet spurgt ind til håndværkernes holdninger til bæredygtighed og hvilke udfordringer, de typisk møder i dagligdagen.
Her svarer fire ud af ti, at en af de største udfordringer ved bæredygtighed er, at det er tidskrævende på grund af ekstra administration. Dertil angiver næsten 60 procent, at manglende viden er en udfordring.
”Undersøgelsen er interessant, fordi den kaster lys over en del af branchen, som ofte bliver glemt, når visionerne for bæredygtighed bliver formuleret, nemlig små og mellemstore håndværksvirksomheder”, siger Britta K. Stenholt, der er ceo i Stark, og fortsætter:
”Svarene i undersøgelsen viser også en sammenhæng mellem virksomhedens størrelse og holdningen til bæredygtigt byggeri; Jo større virksomheden er, desto mere positivt stemt er man. Så noget tyder på, at bæredygtighed indtil videre mest er for de største spiller i branchen”.
Mere information og simple retningslinjer
I undersøgelsen svarer over halvdelen af håndværkerne i smv'erne, at de ofte eller altid tænker på bæredygtighed, når de skal vælge byggematerialer. Virksomhederne har altså med andre ord interesse for bæredygtighed, men oplever også udfordringer, når det skal omsættes til praksis.
Det er en tendens, Kasper Lynge kan genkende. Han er bæredygtighedsekspert og arbejder samtidig på Aarhus Universitet, hvor han er udviklingschef for byggeområdet på Ingeniørhøjskolen.
”Alle byggevirksomheder arbejder allerede med bæredygtighed som en del af det gode håndværk. Der, hvor man ofte kommer til kort, er hvordan man samler delelementerne i et samlet bæredygtighedsfokus. Det kræver viden, men også hjælp”, siger han og fortsætter:
”Vi ved for eksempel ikke meget om, hvordan de enkelte byggematerialer påvirker miljøet eller indeklimaet, hvordan skal den mindre virksomhed så vide det? Vi har brug for information og nogle simple retningslinjer, for at det bliver nemt at tænke i bæredygtige processer og materialer”.
Hele branchen har et ansvar
Når de små og mellemstore håndværksvirksomheder oplever, at det ikke er nemt at vælge den bæredygtige vej, er det også en udfordring for branchen, fortæller Britta Stenholt.
”Vi skal hjælpe håndværkerne og skabe nogle rammer, der gør, at håndværkerne for eksempel undgår at skulle afse uforholdsmæssigt megen tid foran computeren med at dokumentere de løsninger, de bruger, når de i stedet kunne bruge tiden ude på byggepladsen med at skabe værdi for deres kunder”.
Hun påpeger samtidig, at der ikke findes noget entydigt svar på, hvem der har ansvaret for at hjælpe udviklingen på vej, men at et samarbejde på tværs af værdikæden er altafgørende.
Læs også: Bygningsstyrelsen er sat fra bestillingen – direktøren er fratrådt
”Og så ville det være hjælpsomt, hvis man fra politisk side skruer lidt på nogle håndtag, der kan skabe bedre rammer”, siger hun.
-EL