Undersøgelse: 3 ud af 4 virksomheder er tynget af administrative byrder
Hele 77 procent af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder svarer i undersøgelse, at de administrative byrder er stigende, der kan hæmme både vækst, effektivitet og konkurrenceevne.
“De administrative byrder er en alvorlig hæmsko for vores medlemmer. Vi ser, at virksomhederne bruger mere og mere tid på at håndtere komplekse regler og krav, hvilket går ud over deres kerneopgave,” siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.
Væksten i de administrative byrder fremgår af en undersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, hvor tre ud af fire virksomheder i det tekniske erhvervsliv svarer, at de administrative opgaver og bureaukratiet fylder mere og mere i hverdagen. Kun to procent af virksomhederne mener, at det er faldende.
Situationen er den sammen i resten af EU, har en ny rapport netop slået fast, oplyser arbejdsgiverforeningen.
Knap 60 procent af virksomhederne i den danske undersøgelse bruger over 10 timer om ugen på administrativt arbejde. Det er især de små virksomheder, der er hårdt ramt, da det også oftest er ejeren selv, der sidder med al papirarbejdet, viser medlemsundersøgelsen.
Fra 2015 til 2023 blev det danske erhvervsliv samlet set pålagt ekstra økonomiske byrder for i alt 4,5 milliarder kroner. I 2023 alene blev der indført nye regler, der resulterede i cirka 790 millioner kroner i årlige byrder og kun 85 millioner kroner i årlige lettelser, viser en opgørelse fra Erhvervsministeriet.
Maria Schougaard Berntsen peger på, at det bliver stadigt sværere for både Danmark og resten af landene i EU at konkurrere med Kina og USA, hvis udviklingen fortsætter.
-emte