Unge rollemodeller vil bekæmpe fordomme om faguddannelser

Erhvervsskolernes ElevOrganisation har sendt et korps af unge rollemodeller rundt på landets folkeskoler for at punktere gamle fordomme om, hvordan det er at tage en erhvervsuddannelse.

Casper Steppat har en studentereksamen med et snit på 11,3, men kunne ikke se sig selv på et kontor og er nu i gang med en VVS-uddannelse. Det rejser han fra i dag af rundt i landet for at fortælle folkeskoleelever om. Foto: Niels Jørgensen..

Der skal virkelige historier til at punktere gamle fordomme, mener Erhvervsskolernes ElevOrganisation (EEO). I samarbejde med Nordea-fonden sender organisationen fra i dag af et rollemodelkorps ud på hundredvis af folkeskoler for at fortælle positive og virkelige historier om de faguddannelser, som mange har negative fordomme om.

Rollemodellerne er unge, der selv er ved at uddanne sig til VVS’er, elektriker eller en anden af de i alt 107 faguddannelser, man kan tage i Danmark.

Læs også: I fremtiden vil der mangle en kvart million faglærte

Mange unge er nemlig slet ikke klar over de muligheder, der er som faglært, når de skal vælge uddannelse, mener Helene Glundholt, formand for EEO:

"Vi gør udskolingseleverne opmærksomme på udbuddet af uddannelser og vil vise, at erhvervsuddannelserne også er en attraktiv uddannelsesvej, som både kan lede til job, iværksætteri og videreuddannelse. Mange unge er slet ikke opmærksomme på de mange muligheder. For eksempel at man får løn under uddannelsen, og at man har mulighed for at blive selvstændig i en unge alder", siger Helene Glundholt. Hun er selv ved at uddanne sig til grafisk tekniker.

Om projektet

EEO vil med ung-til-ung-vejledning besøge 300 folkeskoler i løbet af de kommende to år. Nordea-fonden har øremærket 75 mio. kr. til at øge attraktionsværdien og prestigen af de danske erhvervsuddannelser – 2,6 mio. kr. er blevet uddelt til EEO’s rollemodelprojekt. 

”Hvorfor, du fik jo gode karakterer?”
En af de unge, der fra i dag rejser rundt i landet for at fortælle unge om, hvordan det er at tage en erhvervsuddannelse – og hvorfor han gør det – er Casper Steppat.

Han har gået i gymnasiet, hvor han klarede sig godt og gennemførte med et snit på 11,3. Men han kan ikke se sig selv sidde på et kontor hele dagen og vil bruge sine hænder i sit arbejde. Derfor har han valgt at uddanne sig til VVS’er og energispecialist.

"Mine 2. gradsligninger giver mening, fordi jeg skal bruge dem til at finde ud af, hvor stor en radiator skal være. Jeg tror, rigtig mange unge har svært ved at se formålet med det, de lærer i skolen, men på faguddannelserne kobler vi hele tiden teori og praksis".

Læs også: EUC Sjælland: De unge skal kende til VVS’ernes faglighed

Casper støder dog ofte på fordomme om sit valg af uddannelse – fordomme som han nu vil være med til at ændre:

"Man falder lige et par point i agtelse, og folk spørger typisk: Hvorfor, du fik jo gode karakterer? Og så har de som regel lige en vandhane, de skal have fixet."

Læs også: Tekniq: Mangel på elever på VVS-energiuddannelsen

De unge rollemodeller vil i løbet af de næste to år besøge 300 skoler i landet. Nordea-fonden har doneret 2,6 mio. kr. til projektet.

-CHM

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

01.04.2025Installator.dk

Hurtigt voksende teknikentreprenør åbner ny afdeling - igen

31.03.2025Belimo A/S

Sponseret

Arbejder du i BIM, er det nemt at bruge Belimos produkter

31.03.2025Installator.dk

Bauhaus ansætter ny varehuschef i Odense

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup