Varmepumpe-producenter rygende uenige om testkrav
Danske varmepumpe-producenter er rygende uenige om, hvorvidt det er rimeligt, at deres produkter skal testes af tredjepart inden, de bliver sendt på markedet.
De nye testkrav til varmepumper, som trådte i kraft 1. april, får nu dele af varmepumpebranchen på barrikaderne, mens en anden del af branchen mener, at kravene er nødvendige for at sikre kvaliteten og dermed få gang i markedet. Det skriver ing.dk.
Kravene indebærer, at varmepumpernes ydeevne skal testes af tredjepart, før de sendes ud på det danske marked. Det mener Dansk Energi Brancheforenings (Debra) er en fordyrende dansk særregel, mens Varmepumpefabrikatforeningen pointerer, at testen er nødvendig, hvis forbrugerne skal have tiltro til produkterne.
Læs også: Salget af varmepumper falder
Bremser udviklingen
Vores medlemmer bakker helt og fuldt op om de nye krav. Vi ser de nye krav og tredjepartstesten som en absolut nødvendighed for, at forbrugerne kan have fuld tillid til produkterne, og at markedet kan løfte sig på denne tillid til, at varmepumperne leverer, siger Lars Abel, der er sekretariatschef i Varmepumpefabrikantforeningen, til ing.dk.
Fra Debra kommer den stikmodsatte melding:
Den ekstra tredjeparts-certificerede test af nye modeller koster måske 100.000-125.000 kroner per model, og det er der kun de danske forbrugere til at betale. Det gør varmepumperne dyrere og giver forbrugerne et snævrere udvalg. Efter vores vurdering vil det være med til at bremse udviklingen på varmepumpemarkedet, siger sekretariatschef i Debra Jørgen K. Nielsen til ing.dk.
Kun ved at opfylde de nye krav kan producenten få optaget varmepumpen på en særlig liste, der giver adgang til tilskud fra energiselskabernes sparemidler. Tilskuddene er i størrelsesordenen 10.000 -12.000 kroner, hvis et oliefyr for eksempel udskiftes med en varmepumpe.
-LA