Varmepumpens fordele og begrænsninger til debat

Varmepumper er ved at blive populære som erstatning for oliefyret. Det lave energiforbrug er til fordel for både økonomien og CO2-udledningen. Der er dog meget at forholde sig til, før varmepumperne installeres. Dertil kommer skærpede krave til installatørerne. Det var udgangspunktet for en temadag hos varmepumpeleverandøren Viessmann.

EU’s VE-direktiv, som blev vedtaget sidste år, omfatter bl.a. en certificeringsordning for varmepumpeinstallatører, som skal gennemgå en efteruddannelse med efterfølgende eksamen.

VPO (VarmepumpeOrdningen) har sammen med Teknologisk Institut udarbejdet et forslag til den nye certificeringsordning, som skal være på plads om senest tre år. Skal man arbejde med kølemidler, skal man allerede have afsluttet en efteruddannelse i sommeren 2011 (se evt. omtalen i Installatør Horisont oktober 2009). VE-direktivet går dog videre endnu.

”VE-direktivet omfatter el vvs og køl, men også folk på kontoret, som står for beregning, dimensionering og dokumentation for, at lovkravene er opfyldt, skal en tur på skolebænken,” sagde Svenn Hansen, fra VPO-Sekretariatet ved et temamøde, som blev afholdt hos varmepumpeleverandøren Viessmann i Hedehusene, hvor 49 af 50 inviterede installatører var mødt op.

”I oplægget har vi skelet til EHPA (European Heat Pump Association, red.), fordi selve direktivet er inspireret herfra. I forslaget lægger vi op til, at den nuværende, frivillige VPO-ordning bliver opgraderet, så det bliver den fremtidige danske autorisation eller certificering,” sagde han.

Tilbagebetalingstid seks til syv år
Salgschef Allan Mikkelsen indledte sit indlæg med et eksempel. Man må dog nok formode, at tallene for begge opvarmningsformer i år vil blive en del højere.

”Et hus på 200 kvm., som opvarmes med et ældre oliefyr kan typisk have et olieforbrug på 2400 l. olie /år svarende til 24.000 kWh/år. Oliefyret kan i dette eksempel erstattes med en varmepumpe på 10 kW. Når man indregner en årsvirkningsgrad for oliefyret på ca. 80%, vil varmepumpen få et elforbrug på ca. 5735 kWh/år.

Som varmekilde til varmepumpen skal man udover eltilslutning bruge ca. 400 meter slange nedgravet i haven,” sagde han og anbefalede at grave slangen ned i 120 centimeters dybde.

”Med varmepumpen kan man nedsætte sit årlige energiforbrug til 120 kWh pr. år. Det er en megt stor besparelse, så varmepumpen har en tibagebetalingstid på kun seks til syv år.” Han mente ikke, der var meget at betænke sig på i forhold til markedsføring af varmepumperne.

”Det lave energiforbrug gør varmepumpen til en meget miljøvenlig opvarmningsform og med det store fokus på CO2-udslip er det naturligvis væsentligt.” Andre forhold er økonomien samt overholdelse af bygningsreglementet. Endelig nævnte han, tilskudsmuligheden ved en udskiftning i løbet af foråret. Derfor er tidspunktet helt rigtigt, mente han og henviste til www.ens.dk for mere information om skrotningsordningen for gamle oliefyr.

”Mange steder er slet ikke egnede til jordvarmepumper,” indvendte en af deltagerne med henvisning til for eksempel sandjord.

”Det skal vi naturligvis tage højde for. Vi vil meget gerne være fri for at sælge dér. Det får vi kun ballade ud af,” svarede Allan Mikkelsen.

Det førte til en længere diskussion af jordbundsundersøgelser, og Viessmann’s direktør Jan Svendsen konkluderede, at jordbundsundersøgelser måske burde indgå hver gang.

Diskussionen fortsatte herefter med dimensionering, hvor Jan Svendsen bemærkede, at både over- og underdimensionering giver et alt for stort forbrug.

”Det kan ofte være et problem i forbindelse med tilbudsarbejde, hvor nogle opnår den laveste pris ved at regne med mindre pumper og færre slanger, men så skal elpatronen trække alt for meget, så udnyttelsesgraden falder," sagde han. Han anbefalede desuden en buffertank, som giver en reserve af varmt vand.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Genvex

Sponseret

Kom med til Bornholm og mød "Mr. Genvex"

03.04.2025VELTEK

Sponseret

Bæredygtighed i fokus på VELTEK Ventilations medlemsmøde

25.03.2025Genvex

Sponseret

Du kan få hjælp til finansieringen af dit ventilationsanlæg

21.03.2025Genvex

Sponseret

Få en gennemgang af vores nye ECO 175

18.03.2025Geovent

Sponseret

C.C. Jensen optimerer produktionen med varmegenvinding og forbedret arbejdsmiljø

17.03.2025Installator.dk

Intelligent teknologi rykker ind i ventilationsløsningerne

17.03.2025LS Control A/S

Sponseret

Mulig energibesparelse i byggeri

17.03.2025BG Termic Plus

Sponseret

TERMIC PLUS – din totalleverandør til boligventilation

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup