Varmepumpens fordele og begrænsninger til debat

Varmepumper er ved at blive populære som erstatning for oliefyret. Det lave energiforbrug er til fordel for både økonomien og CO2-udledningen. Der er dog meget at forholde sig til, før varmepumperne installeres. Dertil kommer skærpede krave til installatørerne. Det var udgangspunktet for en temadag hos varmepumpeleverandøren Viessmann.

EU’s VE-direktiv, som blev vedtaget sidste år, omfatter bl.a. en certificeringsordning for varmepumpeinstallatører, som skal gennemgå en efteruddannelse med efterfølgende eksamen.

VPO (VarmepumpeOrdningen) har sammen med Teknologisk Institut udarbejdet et forslag til den nye certificeringsordning, som skal være på plads om senest tre år. Skal man arbejde med kølemidler, skal man allerede have afsluttet en efteruddannelse i sommeren 2011 (se evt. omtalen i Installatør Horisont oktober 2009). VE-direktivet går dog videre endnu.

”VE-direktivet omfatter el vvs og køl, men også folk på kontoret, som står for beregning, dimensionering og dokumentation for, at lovkravene er opfyldt, skal en tur på skolebænken,” sagde Svenn Hansen, fra VPO-Sekretariatet ved et temamøde, som blev afholdt hos varmepumpeleverandøren Viessmann i Hedehusene, hvor 49 af 50 inviterede installatører var mødt op.

”I oplægget har vi skelet til EHPA (European Heat Pump Association, red.), fordi selve direktivet er inspireret herfra. I forslaget lægger vi op til, at den nuværende, frivillige VPO-ordning bliver opgraderet, så det bliver den fremtidige danske autorisation eller certificering,” sagde han.

Tilbagebetalingstid seks til syv år
Salgschef Allan Mikkelsen indledte sit indlæg med et eksempel. Man må dog nok formode, at tallene for begge opvarmningsformer i år vil blive en del højere.

”Et hus på 200 kvm., som opvarmes med et ældre oliefyr kan typisk have et olieforbrug på 2400 l. olie /år svarende til 24.000 kWh/år. Oliefyret kan i dette eksempel erstattes med en varmepumpe på 10 kW. Når man indregner en årsvirkningsgrad for oliefyret på ca. 80%, vil varmepumpen få et elforbrug på ca. 5735 kWh/år.

Som varmekilde til varmepumpen skal man udover eltilslutning bruge ca. 400 meter slange nedgravet i haven,” sagde han og anbefalede at grave slangen ned i 120 centimeters dybde.

”Med varmepumpen kan man nedsætte sit årlige energiforbrug til 120 kWh pr. år. Det er en megt stor besparelse, så varmepumpen har en tibagebetalingstid på kun seks til syv år.” Han mente ikke, der var meget at betænke sig på i forhold til markedsføring af varmepumperne.

”Det lave energiforbrug gør varmepumpen til en meget miljøvenlig opvarmningsform og med det store fokus på CO2-udslip er det naturligvis væsentligt.” Andre forhold er økonomien samt overholdelse af bygningsreglementet. Endelig nævnte han, tilskudsmuligheden ved en udskiftning i løbet af foråret. Derfor er tidspunktet helt rigtigt, mente han og henviste til www.ens.dk for mere information om skrotningsordningen for gamle oliefyr.

”Mange steder er slet ikke egnede til jordvarmepumper,” indvendte en af deltagerne med henvisning til for eksempel sandjord.

”Det skal vi naturligvis tage højde for. Vi vil meget gerne være fri for at sælge dér. Det får vi kun ballade ud af,” svarede Allan Mikkelsen.

Det førte til en længere diskussion af jordbundsundersøgelser, og Viessmann’s direktør Jan Svendsen konkluderede, at jordbundsundersøgelser måske burde indgå hver gang.

Diskussionen fortsatte herefter med dimensionering, hvor Jan Svendsen bemærkede, at både over- og underdimensionering giver et alt for stort forbrug.

”Det kan ofte være et problem i forbindelse med tilbudsarbejde, hvor nogle opnår den laveste pris ved at regne med mindre pumper og færre slanger, men så skal elpatronen trække alt for meget, så udnyttelsesgraden falder," sagde han. Han anbefalede desuden en buffertank, som giver en reserve af varmt vand.

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

13.12.2024Installator.dk

Intelligente ventilatorer udløser stor AI-pris

12.12.2024Genvex

Sponseret

Vidste du, at de levende julelys faktisk ikke er så gode for indeklimaet?

04.12.2024Genvex

Sponseret

Vil du vide, hvordan moderne modulbyggeri foregår? Så se med her!

02.12.2024Installator.dk

Generationsskifte på vej i DP Ventilation A/S

27.11.2024Installator.dk

Få kommuner har øremærket penge til bedre indeklima

26.11.2024Genvex

Sponseret

Få et årligt serviceeftersyn af dit ventilationsanlæg

26.11.2024Geovent

Sponseret

Har du set vores nye GeoHood MEHS?

19.11.2024Elma Instruments A/S

Sponseret

Effektivisering af ventilationsanlæg

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle