Varmepumper kan gøre brød, kiks og leverpostej mere klimavenlig
Der kan være en decideret ’verdenssensation’ på vej, vurdere Richard Schalburg fra Dansk Energi. Fødevareindustrien kan formentlig snart skifte naturgas ud med et grønnere alternativ.
To danske virksomheder, Flexmatic og SANOVO, er involveret i at udvikle en teknologi, der klimamæssigt kan få større effekt end mange politiske initiativer. Det skriver Dansk Energi.
De to virksomheder er ved at udvikle et grønnere alternativ til fødevareindustriens brug af naturgas. Det grønnere alternativ skal levere varme til ovne og tørringsanlæg ved hjælp af elektricitet i stedet for ved afbrænding af naturgas eller andre fossile brændsler.
Den kommende løsning kan gøre fødevareindustrien langt mere klimavenlig, vurderer chefkonsulent Richard Schalburg fra ELFORSK-puljen, der administreres af Dansk Energi og har bevilget knap to millioner kroner til udvikling af et pilotanlæg i Midtjylland. Dansk Energi kalder det en ’verdenssensation’, hvis projektet lykkes.
Prototype klar om et halvt år
Projektet har været i gang i nu et halvt år og slutter i marts 2021, hvor en prototypeanlæg gerne skulle være klar til opstilling hos eksportvirksomheden Flexmatic i Tjele tæt på Viborg.
Læs også: Ny type ventilatorer er et effektivt quick-fix i den grønne omstilling
I øjeblikket findes der ikke grønne alternativer til det fossile brændstof til varmluftovne og andre tørringsanlæg. Men det kan et kommende produkt forhåbentlig gøre op med i form af grøn el fra vandkraft, vindmøller, bæredygtig biomasse og solceller.
Projektleder, seniorspecialist Hans Madsbøll fra Teknologisk Institut, der har samlet et stærkt, internationalt hold omkring sig for at forsøge at skabe et teknologisk gennembrud mener, at teknologien har et dramatisk potentiale. Han udtaler, at det potentielt kan påvirke over 20 procent af det totale energiforbrug i industrien på globalt plan.
Boost af energiindhold
At skifte til et kommende grønnere alternativ behøver ikke umiddelbart at være omkostningsrigt. Hans Madsbøll vurderer, at driftsøkonomien i varmepumpeanlæggene vil være lige så god som for naturgas. Det er dog kun på baggrund af, at det lykkes at opnå en COP på 2 eller mere, hvor man booster energiindholdet i vanddampen med en faktor 2 ved hjælp af varmepumpen.
Læs også: Energirenovering reducerer CO2-udledningen markant i Ballerup Centret
”Beregninger viser, at der kan opnås en COP på ca. 3. Vi forventer en COP på mellem 2 og 3, men der vil være forskel på anlæggene. For bagning af leverpostej vil COP’en for eksempel være væsentlig højere end for kiks, der kræver højere temperaturer”, siger Hans Madsbøll.
Richard Schalburg fra Dansk Energi mener, at varmepumper til industrien kan bringe os tættere på målene i FN’s klimaaftale i Paris.
Kilde: Dansk Energi.
-CH