Varmepumpesalget af sat sig på et “katastrofalt lavt niveau”
Salget af vandbårne varmepumper faldt med 74 procent det seneste kvartal sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, viser nye tal fra Energistyrelsen. TEKNIQ Arbejdsgiverne efterlyser tiltag “for at få den grønne omstilling på ret køl igen”.
Salget af luft-til-vand varmepumper toppede da gaspriserne var i top i 4 kvartal 2022. Siden er salget droppet og lå i 2. kvartal i år på ca. en femtedel af niveauet dengang og 74 pct. mindre end i samme kvartal i fjor.
“Den grønne omstilling lider, da tallene vidner om et varmepumpemarked, der er hamret flere år tilbage. Boligejerne holder i stigende grad fast i deres gamle olie- og gasfyr i stedet for at skifte til grønne alternativer,” siger Troels Hartung, bæredygtighedschef i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Arbejdsgiverforeningen efterlyser på den baggrund politiske tiltag for at få den grønne omstilling op i gear igen, men tror dog, at bunden er ved at være nået.
“Selvom det er et katastrofalt lavt niveau, så fornemmer vi også blandt vores medlemmer, at bunden er ved at være nået, så salget igen kan bevæge sig opad. Det kommer dog ikke til at ske fra den ene dag til den anden,” siger Troels Hartung.
TEKNIK Arbejdsgiverne peger på tre tiltag for at vende udviklingen:
- Opgør med stop-and-go: Omdan puljerne til fradrag. Det giver borgerne mulighed for at handle, når de er klar til at investere, og fjerner den stop-and-go-effekten, der skader markedet.
- Fokus på landdistrikterne: Gør det mere attraktivt at investere i varmepumper i områder uden udsigt til fjernvarme, og der hvor økonomien er den største udfordring.
- Klar besked: Sørg for at alle ejere af olie- og gasfyr har klar besked om deres muligheder for fortsat at bruge fyr til opvarmning, eller om de skal skrifte til fjernvarme eller varmepumpe.
Også salget af luft-til-luft varmepumper er også reduceret markant, men dog ikke så voldsomt som luft-til-vand varmepumperne, viser tallene.
-emte