Vejen skal være kort mellem producent og kunde – og løsningen grøn

Alcadon har netop leveret 60 rackskabe til sin kunde, Cibicom, som sætter kvalitet, ydelse og en grøn profil mindst lige så højt som det rigtige prisniveau. Ved at bruge svenske Enoc System som producent af skabene har Alcadon også kunnet opfylde en række ønsker til design af låger samt højde og udformning af skabene – endda med korte leveringstider.

For Alcadon er det et stort plus med kunder, som tænker ud over den helt basale økonomi – og som derfor også stiller krav, som udfordrer Alcadons specialister inden for komponenter til datacentre. Foto: Alcadon ApS.

Cibicom er på det seneste blevet en stor udbyder af co-locationløsninger inden for datacentre – altså installationer, hvor virksomheden udlejer plads til server-racks til datakunder. Det vil sige, at funktioner som en konstant energiforsyning og den korrekte køling er på plads – og så selvfølgelig også pladsen til slutkundens serverracks. Meget handler om at opnå mest mulig plads på et givent areal for at optimere forretningen, men verden er ikke længere ”bare” et spørgsmål om kroner og øre. I dag spiller faktorer, som en grøn profil, en langt større rolle. Det kræver energieffektive løsninger, når det drejer sig om køling – men også om at minimere det CO2-aftryk, som fremstilling og transport af hardwaren – rackskabene i dette tilfælde – medfører.

For Alcadon er det et stort plus med kunder, som tænker ud over den helt basale økonomi – og som derfor også stiller krav, som udfordrer Alcadons specialister inden for komponenter til datacentre. Rackskabene er langt fra commodity-varer. Det er produkter, som kræver en tilpasning til kundens eksakte behov og dermed også en afdækning af de muligheder, leverandørerne tilbyder. Og heldigvis har Alcadon en kompetent samarbejdspartner i form af svenske Enoc System, der meget effektivt kan omforme Cibicoms behov – og Alcadons rådgivning – til konkrete produkter, som opfylder behovet.

”Rackskabe er meget mere end bare aflukkede rum for de servere, der skal monteres i skabene. Det er konstruktioner, der skal være solide, da den samlede vægt for hvert skab let kommer op i nærheden af 1.500 kg. Det kræver en god vægtfordeling. Samtidigt skal luft-flowet i skabene være optimalt, da man jo ikke har nogen glæde af kølet luft, der ikke passerer igennem servernes køleflader. Det kræver omtanke i det grundlæggende design, i tilpasningerne og i den kvalitet, der er grundlaget for fremstillingen af rackskabene”, fortæller Torsten Magnussen, der er produktansvarlig for rackskabe hos Alcadon.

Han har i øvrigt i tæt på et årti været leverandør til Cibicoms datacenterchef, Kim Reesen, og det lange samarbejde underbygger værdien af en tæt kommunikation mellem producent, leverandør og kunde, når løsningerne skal være ud over det sædvanlige. Kim Reesen har da også fuld tillid til, at Torsten Magnussen kan afsøge markedet for de bedste løsninger til en given opgave.

LÆS OGSÅ: LIXIL indvier stor solcellepark i Portugal

Udbyder af co-locations siden 1985

Cibicom har siden 1985 været udbyder af co-locationløsninger med energi, køling og sikkerhed. Virksomheden udspringer af TDC – og før det Post & Telegrafvæsenet – så Cibicom har fra fødslen været vant til at håndtere sikkerhedskritisk infrastruktur. Oprindeligt analogt, men i dag i form af datacentre.

Co-locations sites findes i Hove, Århus og siden juli 2021 også Ballerup, hvor der på sidstnævnte adresse er 108 næsten udsolgte rackskabe i ”DC1”. Cibicom udbygger for tiden Ballerup-sitet med DC2 og DC5 med plads til yderligere hhv. 100 og 70 rackskabe.

Ud over en ekstremt høj grad af sikkerhed, så har Cibicom stor fokus på at reducere sit CO2-aftryk. Man tænker måske ikke over, hvor energikrævende datalagring og –transmission er, men faktisk har datacentrenes forbrug på globalt plan overhalet flytrafikkens forbrug. Derfor får de enkelte komponenters forbrug i datacentrene en stadigt større samlet indflydelse – og det påvirker valget af selv mekaniske installationer som rackskabe.

Læs mere her.

Smallere racks og højere kuber

Der er gode grunde til, at man ikke ”bare” kan vælge et standard rackskab. Selv om forskellene er små mellem de enkelte datacentre, så betyder leverandørens forståelse for kundens behov mere eller mindre alt. Det er da også årsagen til, at Kim Reesen sætter stor pris på de rackskabe, som Alcadon har leveret 60 stykker af til det såkaldte ”DC1” i Ballerup:

”Typisk leverer producenterne af rackskabe moduler i bredder på enten 600 mm eller 800 mm. Men af hensyn til pladsudnyttelsen, så har vi ønsket en bredde på 750 mm. Vi får ganske enkelt plads til flere servere. Men de smallere racks har desuden den fordel, at lågerne ikke rager så langt ud i gangarealerne. På den måde er passage mulig, selv om et rackskab er åbnet for udskiftning af servere eller anden service. Desuden tilbyder vi vores kunder brug af en elektrisk serverlift, der letter installationen af de ofte meget tunge servere. Den har en højde på næsten 240 cm, og derfor har vi haft behov for at frihøjden i kubegangen ved rackskabene skulle være højere end de ”normale” 220 cm, svarende til 47 units. Dette har Enoc System sammen med Alcadon løst sådan, at vi har en frihøjde ved vores racks på 240 cm”, forklarer Kim Reesen.

Dørene lukker i øvrigt plant med stellene i Enocs rackskabe, og der er ingen fødder. Dette giver en bedre vægtfordeling på det hævede datacentergulv, selvom det ikke er kritisk i Cibicoms tilfælde, da rackskabene er placeret oven på de bærende elementer i gulvene. Til gengæld giver det en bedre adskillelse af kolde og varme zoner i køleluften, uden at det er nødvendigt at montere ekstra bundplader for at sikre flowet. Enoc System har i øvrigt den kvalitet i deres rackskabe, at der er monteret skumgummi-lister, som gør skabene rimeligt lufttætte. Det betyder samlet set, at Enoc Systems produkter både er tilpasset Cibicoms faktiske behov – og samtidigt giver en optimal udnyttelse af køleluften, hvad der direkte kan oversættes til bedre driftsøkonomi.

LÆS OGSÅ: Installatørpanelet: Stort potentiale i energi

Alcadon ApS

Alcadon Gruppen er med næsten 100 medarbejdere i Nordeuropa en betydelig spiller på kommunikations- og forsyningsmarkedet for leverancer af fiber, kobber, added-value komponenter samt test- og måleudstyr til installatør-, Industri, Telecom og Datacentermarkedet.

Produktudbuddet til det danske datacentermarked bliver konstant udvidet, og sammen med den store brancheviden er det en af de væsentlige årsager til, at Alcadon er en foretrukken leverandør til de danske datacentre.

Læs mere her.

Ønsket om en grøn produktion

”Det er i stigende grad åbenlyst, at vores kunder ønsker ”grønne” løsninger. Det var ikke tidligere noget væsentligt argument, men det er det blevet. Og de stigende energipriser betyder, at vi må kigge nærmere på alle faktorer for at opnå både en god økonomi og et miljøvenligt image. Man må i den forbindelse ikke glemme, at logistikken også spiller. Ved at bruge rackskabe fra Enoc Systems, så er der kun 3 timers transporttid fra producenten til Cibicom, og det betyder, at transporten ikke udgør en større CO2-mæssig belastning”, pointerer Kim Reesen.

Det underbygger Torsten Magnussen ved at fortælle, at svenske Enoc System bruger metal fra en svensk mine mindre end to kilometer fra fabrikken til rackproduktionen, ligesom den svenske rackproducent næsten udelukkende anvender lokale underleverandører. Det minimerer transporten. Og hvor det eksempelvis tager seks uger bare at sejle rackskabe fra Kina til Europa, så kan Enoc Systems levere rackskabe på mindre end fem uger fra ordremodtagelse – selv, hvis der er tale om specielle designønsker.

Endelig har den svenske producent også fokus på arbejdsmiljøet, og der er bedre styr på samleprocesserne, da rackskabene leveres samlede og ikke som flat-packs, som kunden selv skal samle. Volumen betyder ikke så meget, når transporttiden kun er 3 timer. Alt i alt er løsningen fra Enoc System et bud på en meget høj kvalitet med fuld kundetilpasning – og alligevel med en konkurrencedygtig pris, som følge af en effektiv – og kort – supply chain. Lægger man dertil de besparelser, som de bedre rackskabe giver i driften, så kan den bedste kvalitet i længden også vise sig at være den mest prisbillige løsning – og den grønneste…

Enoc System

Enoc System er en svensk rackproducent med 30 medarbejdere som har produceret metalskabe siden 1935, de seneste 25 år med fokus på racks og serverskabe til datacentre og on-premises. Enoc System ligger i Anderstorp, hvor stålet til skabene også produceres. I Danmark repræsenteres de af Alcadon ApS.

Læs mere her.

-AKJ

Mere fra...

19.12.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SIDSTE CHANCE: Deltag i dag] Glædelig jul & åbningstider

18.12.2024Alcadon ApS

Sponseret

[VIND DEN!] Hvad kan den fede Milwaukee MP3-radio fra Jetting egentlig?

18.12.2024Alcadon ApS

Sponseret

[Deltag i dag] Splitte mine bramsejl – VI HAR FUNDET EN VINDER!

16.12.2024Alcadon ApS

Sponseret

[NYT SPØRGSMÅL] Start 2025 med fuld musik!

12.12.2024Alcadon ApS

Sponseret

[DELTAG NU] Glade vindere – og stadig plads til dine lodder i ugens tromle!

10.12.2024Alcadon ApS

Sponseret

[DKTV | ALCADON] Når de kloge bliver endnu klogere