Virksomheder trækker hårdt på kassekreditterne

Virksomhederne mangler likviditet. Omfanget af udlån via enten kassekreditten eller overtræk er siden sidste år steget med 47 procent. Samtidigt er omfanget af normale virksomhedslån fra pengeinstitutter kun steget med 13 procent. Det er bekymrende og et krisetegn, at mange mindre virksomheder er nødsaget til at bruge kassekreditten, da den er dyrere end et normalt lån. Det skyldes blandt andet, at store virksomheder forlanger længere kredit af deres underleverandører, mener SMVdanmark.

Virksomhederne mangler likviditet. Omfanget af udlån via enten kassekreditten eller overtræk er siden sidste år steget med 47 procent. Samtidigt er omfanget af normale virksomhedslån fra pengeinstitutter kun steget med 13 procent. Det er bekymrende og et krisetegn, at mange mindre virksomheder er nødsaget til at bruge kassekreditten, da den er dyrere end et normalt lån. Det skyldes blandt andet, at store virksomheder forlanger længere kredit af deres underleverandører, mener SMVdanmark. Foto: Arkivfoto..

Coronakrise, forsyningskrise, energikrise og et enormt fald i forbrugernes humør. Listen af kriser de seneste år er lang. Det har tæret på virksomhedernes økonomiske fedtlag. Det gør det sværere for dem at låne i banken, og samtidigt presses mange mindre underleverandører af deres store kunder til at give længere betalingsfrister på deres varer og tjenester. Derfor ser mange virksomheder sig nu i stor stil nødsaget til at trække på kassekreditten eller lave overtræk. 
Det viser en analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder. Analysen viser, at virksomhederne nu skylder 200 milliarder kroner i banken via kassekredit og overtræk. En stigning på 47 procent siden sidste år.

Lasse Lundqvist, konsulent i SMVdanmark, er nervøs for, at den dyre kassekredit, som primært er beregnet til at dække kortsigtede behov, vil komme til at hænge som en møllesten om virksomhedernes hals. 

”Det kan være et problem for en virksomhed at trække på kassekreditten frem for et normalt banklån, fordi en kassekredit typisk har en højere rente end et banklån, blandt andet fordi det er en service, som er meget fleksibel. Den øgede og dyrere gæld er et symptom på nogle meget pressede virksomheder. Investeringslysten er i bund, så det er ikke derfor, virksomhederne optager gæld. Eksplosionen i kassekreditten er for mange virksomheder et spørgsmål om overlevelse”, siger han.

Dyr kassekredit
Kassekreditten og overtræk er en dyr løsning. Rentespændet mellem det gennemsnitlige normale banklån og den gennemsnitlige kassekredit og overtræk er 1,5 procentpoint. Samtidig er dette rentespænd mellem kassekredit og normalt lån øget med 0,5 procentpoint det seneste år. Det skyldes blandt andet, at bankerne vurderer, at risikoen for, at gælden ikke bliver betalt, er steget, og derfor skal de have mere for deres risiko. 

”Hvis virksomheden har problemer med at betale sin kassekredit tilbage, kan det føre til en negativ spiral, hvor virksomheden bliver nødt til at trække endnu mere på kassekreditten for at dække udgifter, hvilket igen fører til endnu højere gæld og finansielle omkostninger”, siger Lasse Lundqvist. 

Læs også: Konkurser sætter kedelig rekord – byggeriet fører an

Presset på kassekreditten øges også af, at flere store virksomheder nu forlanger, at deres mindre underleverandører skal give længere kredit, før betalingen for deres varer og tjenester skal falde.

“Kassekreditten holder for, når de mindre virksomheder skal holde sig kørende, indtil kunden betaler. Og vi ser, at flere og flere mindre virksomheder oplever pres for at give længere kredit. Hver femte mindre virksomhed oplever nu krav om længere betalingsfrister, end de er vant til. Men et vedvarende træk på kassekreditten over flere måneder svarer på mange måder til at tisse i bukserne for at holde varmen”, siger Lasse Lundqvist.

Den store stigning i virksomhedernes træk på enten kassekreditten eller overtræk betyder, at lånene via kassekredit og overtræk nu udgør mere end halvdelen af virksomhedernes samlede lån fra pengeinstitutterne.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

30.08.2024Installator.dk

Gasforbruget steg 8 pct. i første halvår

30.08.2024Installator.dk

Ørsted lukker sidste kulfyrede kraftvarmeværk

29.08.2024Installator.dk

Norlys: Opgaverne står i kø for ny beredskabsminister

29.08.2024Installator.dk

Skatteministeriet ændrer kritiseret indberetning af firmabiler

28.08.2024RIB Software

Sponseret

Sådan undgår du, at din digital aflevering bliver en omkostning - Her er tre gode råd!

28.08.2024Brødrene Dahl A/S

Sponseret

Brødrene Dahl og Vandværkernes EDB-Service i strategisk samarbejde

27.08.2024Installator.dk

Det største medlem har sagt farvel: Er en ond cirkel med medlemsafgang på vej i TEKNIQ Arbejdsgiverne?

27.08.2024Installator.dk

Tænketank skal favne hele forsyningssektoren

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Teknisk fagspecialist til klimaovervågning langs jernbanen

Vil du være med til at forme udviklingen af fremtidens klimavenlige jernbane?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.09.2024

ABB A/S

Experienced Project Manager, Medium Voltage Products

At ABB, we are dedicated to addressing global challenges. Our core values: care, courage, curiosity, and collaboration - combined with a focus on diversity, inclusion, and equal opportunities - are key drivers in our aim to empower everyone to create sustainable solutions. That's our story. Make it your story.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ACO Nordic A/S

Intern Salgskoordinator

Vi søger en dedikeret medarbejder til vores salgsteam i Ringsted. Du har sikkert en baggrund som kloakmester, vvs’er eller anden byggefaglig baggrund, som du kombinerer med gode salgsegenskaber, så vores kunder får Danmarks bedste kundeservice.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Servicetekniker – UPS service og support

Hos ABB er vi dedikerede til at tackle globale udfordringer. Vores kerneværdier: omsorg, mod, nysgerrighed og samarbejde - kombineret med et fokus på mangfoldighed, inklusion og lige muligheder - er vigtige drivkræfter i vores målsætning om at give alle mulighed for at skabe bæredygtige løsninger.Det er vores historie. Gør den til din historie.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

10.09.2024

BWT

Servicetekniker med el-​baggrund | Vandbehandling til industri

Vi søger servicetekniker med el-​baggrund til Sjælland.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

30.09.2024

Geberit A/S

Bliv Product Manager hos Geberit!

Lige nu søger Geberit en dedikeret Product Manager/Produkt Chef. Som product and category manager vil du være ansvarlig for alle produkter ”foran væggen”, herunder bl.a. badeværelsesmøbler og toiletter fra både Geberit og Ifö.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ACO Nordic A/S

VVS Produktchef med stor kommerciel erfaring

Som Produktchef i ACO Nordic får du en stor kontaktflade både i Danmark og internationalt, samt ansvar for at rådgive både kollegaer og kunder i de mange løsninger, som ACO tilbyder indenfor VVS / Building Drainage produktsortimentet - en stilling med stort udviklingspotentiale både fagligt og menneskeligt. Læs mere på www.aco.dk/aco/karriere-hos-aco

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
BOLIGINSTALLATIONER OG TEKNISK BEREGNING PÅ KREDSLØB

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

21.08.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Energifysik og energisystemer (fagmodul A)

Vil du levere optimale energiløsninger? Så lær at forstå, hvordan energi skabes, transporteres og lagres.

Dato

02.09.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Registrering og tilstandsvurdering for FM-ledere

Fagmodulet klæder dig på til at kunne indgå i at gennemarbejde og belyse beslutningsprocesser omkring drift og vedligehold af din bygningsmasse.

Dato

02.09.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Outsourcing og drift af serviceopgaver for Facility Managers

Fagmodulet kvalificerer dig til at indgå i planlægning, implementering og kontrol af kontraktopfyldelse.

Dato

02.09.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Forandringsledelse for FM-ledere

Efter fagmodulet kan du lede interesenter godt igennem forandrings- og udviklingsprocesser i din organisation. På et stadigt mere omskifteligt arbejdsmarked er det færdigheder, som vil styrke din fagprofil og dine jobmuligheder.

Dato

03.09.2024

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Kursus
Brug mulighederne med generativ AI og ChatGPT i dit arbejdsliv

Du har måske hørt om ChatGPT? Måske du allerede har brugt det privat eller arbejdsmæssigt? Men ved du hvorfor kunstig intelligens er et værktøj, der kommer til at forandre verden? Og hvordan du kan bruge smarte funktioner i ChatGPT til at spare tid i din hverdag? Program - Grundlæggende om Generativ AI: AI’s udvikling, styrker og svagheder ved Generativ AI, introduktion til ChatGPT - Grundlæggende om Generativ AI: prompting, billedegeneration, dataanalyse, webbrowsing, Custom GPT’s - Introduktion til ChatGPTcheat sheet: hvordan man laver et godt prompt og de avancerede funktioner i ChatGPT - Små workshops: ChatGPT’s funktioner: grundlæggende prompting, billedegeneration, dataanalyse, webbrowsing - Integration i MS office - Custom GPT-modeller Læs mere om kurset via linket.

Dato

03.09.2024

Tid

08:45

Sted

Solar Skolen, Industrivej Vest 43, 6600 Vejen