Virksomhederne mangler likviditet. Omfanget af udlån via enten kassekreditten eller overtræk er siden sidste år steget med 47 procent. Samtidigt er omfanget af normale virksomhedslån fra pengeinstitutter kun steget med 13 procent. Det er bekymrende og et krisetegn, at mange mindre virksomheder er nødsaget til at bruge kassekreditten, da den er dyrere end et normalt lån. Det skyldes blandt andet, at store virksomheder forlanger længere kredit af deres underleverandører, mener SMVdanmark.
Virksomhederne mangler likviditet. Omfanget af udlån via enten kassekreditten eller overtræk er siden sidste år steget med 47 procent. Samtidigt er omfanget af normale virksomhedslån fra pengeinstitutter kun steget med 13 procent. Det er bekymrende og et krisetegn, at mange mindre virksomheder er nødsaget til at bruge kassekreditten, da den er dyrere end et normalt lån. Det skyldes blandt andet, at store virksomheder forlanger længere kredit af deres underleverandører, mener SMVdanmark. Foto: Arkivfoto.
Coronakrise, forsyningskrise, energikrise og et enormt fald i forbrugernes humør. Listen af kriser de seneste år er lang. Det har tæret på virksomhedernes økonomiske fedtlag. Det gør det sværere for dem at låne i banken, og samtidigt presses mange mindre underleverandører af deres store kunder til at give længere betalingsfrister på deres varer og tjenester. Derfor ser mange virksomheder sig nu i stor stil nødsaget til at trække på kassekreditten eller lave overtræk.
Det viser en analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder. Analysen viser, at virksomhederne nu skylder 200 milliarder kroner i banken via kassekredit og overtræk. En stigning på 47 procent siden sidste år.
Lasse Lundqvist, konsulent i SMVdanmark, er nervøs for, at den dyre kassekredit, som primært er beregnet til at dække kortsigtede behov, vil komme til at hænge som en møllesten om virksomhedernes hals.
”Det kan være et problem for en virksomhed at trække på kassekreditten frem for et normalt banklån, fordi en kassekredit typisk har en højere rente end et banklån, blandt andet fordi det er en service, som er meget fleksibel. Den øgede og dyrere gæld er et symptom på nogle meget pressede virksomheder. Investeringslysten er i bund, så det er ikke derfor, virksomhederne optager gæld. Eksplosionen i kassekreditten er for mange virksomheder et spørgsmål om overlevelse”, siger han.
Dyr kassekredit
Kassekreditten og overtræk er en dyr løsning. Rentespændet mellem det gennemsnitlige normale banklån og den gennemsnitlige kassekredit og overtræk er 1,5 procentpoint. Samtidig er dette rentespænd mellem kassekredit og normalt lån øget med 0,5 procentpoint det seneste år. Det skyldes blandt andet, at bankerne vurderer, at risikoen for, at gælden ikke bliver betalt, er steget, og derfor skal de have mere for deres risiko.
”Hvis virksomheden har problemer med at betale sin kassekredit tilbage, kan det føre til en negativ spiral, hvor virksomheden bliver nødt til at trække endnu mere på kassekreditten for at dække udgifter, hvilket igen fører til endnu højere gæld og finansielle omkostninger”, siger Lasse Lundqvist.
Læs også: Konkurser sætter kedelig rekord – byggeriet fører an
Presset på kassekreditten øges også af, at flere store virksomheder nu forlanger, at deres mindre underleverandører skal give længere kredit, før betalingen for deres varer og tjenester skal falde.
“Kassekreditten holder for, når de mindre virksomheder skal holde sig kørende, indtil kunden betaler. Og vi ser, at flere og flere mindre virksomheder oplever pres for at give længere kredit. Hver femte mindre virksomhed oplever nu krav om længere betalingsfrister, end de er vant til. Men et vedvarende træk på kassekreditten over flere måneder svarer på mange måder til at tisse i bukserne for at holde varmen”, siger Lasse Lundqvist.
Den store stigning i virksomhedernes træk på enten kassekreditten eller overtræk betyder, at lånene via kassekredit og overtræk nu udgør mere end halvdelen af virksomhedernes samlede lån fra pengeinstitutterne.
- PiB
Sanitet

Rent drikkevand og store energibesparelser
Den anerkendte norske opfindelse TermoRens fjerner både de farlige legionellabakterier og omkostningskrævende kalkbelægninger fra alle former for vandrør – nu er den kommet til Danmark.
Energi

Prioriterer konverteringer væk fra naturgas
I november sidste år trådte nye regler i kraft for Erhvervspuljen, der gør det mere attraktivt for virksomheder at søge tilskud til projekter, der sparer energi eller CO2. Konverteringer væk fra gas bliver opprioriteret med større tilskud.
Branchen

Installatører går sammen om at skabe en stor aktør
11 danske installationsvirksomheder er gået sammen med kapitalfonden FSN Capital for at etablere InstallatørGruppen, der bliver en af landets største virksomheder indenfor el-, vvs, fiber, samt ventilations- og kølesystemer. InstallatørGruppen går efter at blive markedsleder igennem partnerskaber med lokale installatører over hele Danmark og tage en ledende rolle i at fremme bæredygtighed og energieffektivitet.
Virksomhedsdrift

Mindre virksomheder siger nej tak til statens energilån
På trods af at over halvdelen af de mindre, danske virksomheder er presset af høje energipriser, er der stort set ingen af dem, som planlægger at gøre brug af statens energilån. Lånet er ugennemskueligt og sporene fra corona-lånene skræmmer, mener SMVdanmark.
Branchen

Studenternes vanskelige vej til erhvervsuddannelser
Christoffer Kauling kunne ikke se sig selv læse videre efter gymnasiet. I stedet gik han i lære som trælastsælger ved XL-BYG. Det blev en uventet succes, og i dag tager han en akademiuddannelse i ledelse som en del af jobbet. Men vejen efter gymnasiet måtte han bane på egen hånd.
Energi

Ny podcast-serie om bæredygtighed
Vand, ressourcer, cirkulær økonomi og bæredygtigt byggeri er blandt temaerne i en ny podcast-serie med klimaaktivisten Marcella Hansch fra everwave foundation som vært.