VVS-installatøruddannelse mangler studerende trods gode fremtidsudsigter
Det er ikke kun udsigten til at blive selvstændig mester med egne biler og medarbejdere, der får de studerende til at vælge VVS-installatøruddannelsen. Mange uddanner sig til installatør for at blive langtidsholdbare på arbejdsmarkedet og for at prøve kræfter med rådgiverbranchen eller med ledelse.
Uddannelsen som VVS-installatør åbner et væld af muligheder, som mange VVS’ere ikke er opmærksomme på. Den kan blandt andet gøre de studerende langtidsholdbare på arbejdsmarkedet. Alligevel er der ofte ledige pladser på uddannelsen.
Læs også: En ud af tre VVS-installatører har fået sværere ved at skaffe lærlinge
”Mange tror, at VVS-installatørerne vil være selvstændige mestre, men mulighederne er meget brede. Mange dimittender kommer til rådgivningsfirmaer i funktionærstillinger eller som mellemledere. Andre igen søger installatørjob som projektledere med planlægningsansvar”, siger uddannelseschef Hans James McDonald fra UCL Professionshøjskole og Erhvervsakademi.
Eftertragtet på arbejdsmarkedet
Arbejdsmarkedet efterlyser VVS-installatører som aldrig før, og de studerende når sjældent at få deres eksamensbevis, før de har fået job.
”De studerende har meget forskellig erfaring, og gennemsnitsalderen er højere end på de andre uddannelser. Nogen kommer med et helt frisk svendebrev, mens andre kommer med joberfaring og måske også nogle fysiske skavanker. Der er næsten altid nogen, der læser videre, fordi f.eks. knæ, ryg eller skuldre ikke kan holde til jobbet som VVS’er”, forklarer Hans James McDonald.
Uddannelseschefen hos UCL håber i fremtiden at optage flere studerende, da den stærke faglige profil kombineret med praktisk erfaring er et særsyn og en mangelvare.
”Det er en fornøjelse at se, VVS’ere sætte sig på skolebænken og læse til installatører. En del af dem har ikke haft gode oplevelser i skolen, men det bliver der lavet om på her. De studerende investerer i deres fremtid ved at tage den to-årige uddannelse, men så venter der også et spændende job med god løn”, siger Hans James McDonald.
VVS’er videreuddanner sig for at holde længere
Netop drømmen om en lederstilling passer perfekt på Aleks Falkenberg, der bliver dimittend til sommer.
”Jeg blev uddannet VVS’er i 1996, og jeg er med årene blevet mere videbegærlig. Jeg ville f.eks. gerne vide mere om de beregninger, der ligger bag de anbefalinger, vi arbejder ud fra”, siger Aleks Falkenberg og tilføjer, at hans mål er at gå ledervejen.
Den 42-årige VVS’er har udsigt til mange år på arbejdsmarkedet, og hvis arbejdsglæden skulle holde og passe med drømmen om et aktivt otium, så blev en videregående uddannelse svaret.
”Det endte med at blive sygdom, der gav mig det afgørende skub til at gå i gang med at læse til VVS-installatør. Desuden har jeg i min fritid været instruktør i et fitnesscenter, og jeg vil gerne udvikle mine lederevner yderligere, for det er virkelig tilfredsstillende at få andre mennesker og teams til at lykkes”, fortæller Aleks Falkenberg.
Læs også: Damixa lancerer ny app for VVS-installatører
Man skal være uddannet VVS’er for at blive optaget på uddannelsen som VVS-installatør. Uddannelsen er to-årig og den er SU-berettiget. Der er ansøgningsfrist den 5. juli.
- SDN