VVS-installatøruddannelse mangler studerende trods gode fremtidsudsigter

Det er ikke kun udsigten til at blive selvstændig mester med egne biler og medarbejdere, der får de studerende til at vælge VVS-installatøruddannelsen. Mange uddanner sig til installatør for at blive langtidsholdbare på arbejdsmarkedet og for at prøve kræfter med rådgiverbranchen eller med ledelse.

Der mangler studerende på landets VVS-installatøruddannelser, men det er fordi VVS'erne ikke kender til alle uddannelsens fordele, mener uddannelseschef. Foto: UCL..

”Mange tror, at VVS-installatørerne vil være selvstændige mestre, men mulighederne er meget brede. Mange dimittender kommer til rådgivningsfirmaer i funktionærstillinger eller som mellemledere. Andre igen søger installatørjob som projektledere med planlægningsansvar”, siger uddannelseschef Hans James McDonald fra UCL Professionshøjskole og Erhvervsakademi.

Eftertragtet på arbejdsmarkedet
Arbejdsmarkedet efterlyser VVS-installatører som aldrig før, og de studerende når sjældent at få deres eksamensbevis, før de har fået job.

”De studerende har meget forskellig erfaring, og gennemsnitsalderen er højere end på de andre uddannelser. Nogen kommer med et helt frisk svendebrev, mens andre kommer med joberfaring og måske også nogle fysiske skavanker. Der er næsten altid nogen, der læser videre, fordi f.eks. knæ, ryg eller skuldre ikke kan holde til jobbet som VVS’er”, forklarer Hans James McDonald.

Uddannelseschefen hos UCL håber i fremtiden at optage flere studerende, da den stærke faglige profil kombineret med praktisk erfaring er et særsyn og en mangelvare.

”Det er en fornøjelse at se, VVS’ere sætte sig på skolebænken og læse til installatører. En del af dem har ikke haft gode oplevelser i skolen, men det bliver der lavet om på her. De studerende investerer i deres fremtid ved at tage den to-årige uddannelse, men så venter der også et spændende job med god løn”, siger Hans James McDonald.

VVS’er videreuddanner sig for at holde længere
Netop drømmen om en lederstilling passer perfekt på Aleks Falkenberg, der bliver dimittend til sommer.

”Jeg blev uddannet VVS’er i 1996, og jeg er med årene blevet mere videbegærlig. Jeg ville f.eks. gerne vide mere om de beregninger, der ligger bag de anbefalinger, vi arbejder ud fra”, siger Aleks Falkenberg og tilføjer, at hans mål er at gå ledervejen.

Den 42-årige VVS’er har udsigt til mange år på arbejdsmarkedet, og hvis arbejdsglæden skulle holde og passe med drømmen om et aktivt otium, så blev en videregående uddannelse svaret.

”Det endte med at blive sygdom, der gav mig det afgørende skub til at gå i gang med at læse til VVS-installatør. Desuden har jeg i min fritid været instruktør i et fitnesscenter, og jeg vil gerne udvikle mine lederevner yderligere, for det er virkelig tilfredsstillende at få andre mennesker og teams til at lykkes”, fortæller Aleks Falkenberg.

Læs også: Damixa lancerer ny app for VVS-installatører

Man skal være uddannet VVS’er for at blive optaget på uddannelsen som VVS-installatør. Uddannelsen er to-årig og den er SU-berettiget. Der er ansøgningsfrist den 5. juli.

- SDN

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding