VVS-kæde tager nu selv ansvar for at løfte uddannelsen
Landets største VVS-kæde vil ikke vente længere på det lovede løft af erhvervsuddannelserne og bygger derfor selv moduler ovenpå den eksisterende. Her kommer der bl.a. til at stå Emma Gad på skemaet.
Lokalerne er slidte, pensum forældet og værktøjet dårligt. Sådan beskriver en VVS-lærling den del af hans erhvervsuddannelse, der foregår på skolebænken.
“På skolen er det en helt anden verden end den, vi ellers er ude i. Meget af det, der er på programmet, er gammeldags. Vi lærte for eksempel at skrue rør sammen, selvom man mange steder i dag presser dem med maskine,” forklarer Nickolai Julius Schæfer, der er lærling ved Ken Skovby VVS i Odder.
Her er mester godt klar over, at det er et problem, og derfor sender han sine lærlinge afsted på ekstra sideløbende uddannelse, og det beskriver den 27-årige lærling noget anderledes.
“Vi får lov til at arbejde med nogle langt mere moderne ting, der nok er for dyre for skolen at anskaffe. Leverandørerne kommer også ind og fortæller om nyeste produkter på markedet, og på den måde bliver vi helt opdaterede,” siger Nickolai Julius Schæfer.
På VVS-teknikeruddannelsens er der fire skoleforløb, men oveni dem har Nickolai Julius Schæfers mester lagt fire ekstra gennem kædekontorets eget akademi. I det allerførste modul står der Emma Gad på skemaet, og selvom det ikke ligefrem lyder som et klassisk ’håndværkerfag’, så forstår Nickolai godt idéen med det.
“Man skal have rent arbejdstøj på, håret skal være friseret, man skal tage skoene af og møde folk med et smil. Det lyder måske banalt, men det er slet ikke alle, der gør det. Der var jo også nogle, der troppede op i beskidt arbejdstøj til kurset, hvilket var lidt ironisk og understregede pointen meget godt. Hvis ikke man ser ordentlig ud, hvordan ved kunderne så, at det er et ordentligt stykke arbejde, man kan lave,” lyder det fra Nickolai Julius Schæfer.
Kæden Bedre Bad - Bedre Energi har taget konsekvensen af, at den eksisterende uddannelse efter deres mening ikke er up-to-date.
“Vi ser os nødsaget til at supplere vores lærlinges erhvervsuddannelse med vores eget akademi,” siger Vibeke Biune, der er direktør i Bedre Bad – Bedre Energi, hvor både teoretisk undervisning og praktiske opgaver er på programmet, og forløbet afsluttes med en praktisk prøve.
“VVS-faget giver de unge mange karrieremuligheder, og det skal vi ikke bare have de unge, men også forældrene til at se. Man kan læse videre i mange retninger som energi, ventilation, til vvs-ingeniør, autoriseret VVS-installatør, produktionsteknolog eller blive maskinmester. Hvis man vil gøre de tekniske uddannelser mere attraktive, er man nødt til at opdatere netop det tekniske, så eleverne har moderne udstyr at arbejde med,” siger hun.
I perioden 2022 til 2023 påbegyndte 939 unge uddannelsen, men blot 489 fuldførte. Frafaldet lå således på næsten 50 pct.
-emte