12.05.2021  |  EL  |  Intelligente installationer

Zendesk-stifter investerer i smarthome og bliver medejer af KNXsolutions

Morten Primdahl bliver medejer af KNXsolutions stiftet af Thomas Scharbau. Morten Primdahl er en af stifterne af Zendesk - en af de største danske it-succeshistorier gennem tiderne. Han investerer i KNXsolutions fordi, han personligt er optaget af at gøre smarthome-teknologi mere brugervenlig og ubesværet for almindelige mennesker – og fordi han ser et stort potentiale i markedet.

1,5 millioner danskere anvender 'smart home'-produkter i 2020. Det svarer til godt hver tredje person eller 36 procent af de 16-74 årige, hvilket er en stigning fra 23 til 36 procent på ét år. Det afslører Danmarks Statistiks 2020-undersøgelse om befolkningens it-anvendelse. Én af de 1,5 millioner er Morten Primdahl.

”Jeg og min familie renoverede sidste år vores hus, og jeg havde et ønske om at installere noget intelligent styring af varme, el og andre installationer. I min research fandt jeg frem til, at KNX-teknologien er den rigtige løsning for mig, fordi det er en stabil, kvalitetsbetonet og ikke mindst åben standard. De fleste smarthome-systemer er proprietære, som kun kan kommunikere med bestemte produkter”, fortæller Morten Primdahl og supplerer:

”I Zendesk havde vi succes med at flytte software til kundeservice fra det klodsede og besværlige til det lette og indbydende med fokus på mennesket. Det samme er der brug for med smarthome-teknologi”.

Hvad er smarthome?

Smarthome er enheder og systemer, der på en intelligent måde kan styre privatboligens eller erhvervsbygningens installationer inden for varme, el, lys og indeklima – samt musiksystem, robotstøvsuger, røgalarm, wifi, dørklokke, sikkerhedssystem, lydvideo, hvidevarer, persienner, skærme, fjernbetjening o.s.v. Det bugner med smarthome-produkter og smarthome-systemer, der kan forbinde produkterne i en styring, der bliver betjent med en app.

Broget og umodent marked
Han og Thomas Scharbau påpeger begge, at hele markedet for smarthome-løsninger er meget broget og spænder fra tynde gør-det-selv løsninger over proprietære trådløse løsninger til åben-standard-løsninger som KNX.

”Der er i dag mange fejlkilder og faldgruber ved en smarthome-løsning. Løsningen skal spille ordentligt, når den bliver installeret, men den skal også være let at opdatere samt vedligeholde efter både et og fem og 10 år. Det kræver, at løsningen er opbygget som en fremtidssikret og skalerbar løsning efter åbne standarder”, fortæller Morten Primdahl.

Hvad er KNX?

KNX er en åben standard for bygningsautomation. KNX-enheder kan håndtere belysning, persienner og skodder, HVAC, sikkerhedssystemer, energistyring, lydvideo, hvidevarer, skærme, fjernbetjening osv. Se flere detaljer om normer og standarder på www.KNX.org.

Standardisering og stejl vækst
Der foregår lige nu et ambitiøst standardiseringsarbejde mellem nogle af de helt store tech-giganter som Google, Apple, Amazon og Zigbee, der går under navnet ”Project Connected Home over IP”, og planen er, at det fælles sprog skal være færdigudviklet i løbet af 2021.

LÆS OGSÅ: Thomas Scharbau har fundet sin niche: KNX og smarthome

”Det betyder kort fortalt, at vores enheder i hjemmet begynder at kunne tale ’samme sprog’, og vi sparer dermed behov for en masse ekstra hardware og besværlige krumspring. Når man så bygger sit hjems enheder ovenpå KNX, har man en fælles ’backbone’ eller ’internet’, som danner kommunikationsplatform for enhederne. Det giver en let og central styring, så man kan styre alt fra en enkelt app som Apple Home eller Google Home, og man er ikke låst til en specifik leverandørs løsninger”, fortæller Morten Primdahl.

Han forventer en markedsvækst inden for smarthome-systemer på en faktor 2-3 de næste par år, og en vækst på faktor 10-20 om fem år.

”Der er i dag mange fejlkilder og faldgruber ved en smarthome-løsning. Løsningen skal spille ordentligt, når den bliver installeret, men den skal også være let at opdatere samt vedligeholde efter både et og fem og 10 år.

Morten Primdahl

Del af den digitale og den grønne omstilling
KNX Solutions og stifter Thoms Scharbau har været en førende aktør på markedet for installation af smarthome-systemer i Danmark siden 2012, og udviklingen kommer ikke bag på Thomas Scharbau:
”Vi er kun lige i den spæde start. Den teknologiske udvikling, udbredelsen af smartphones og apps, øget fokus på klima og miljø, byggeboom, Internet of Things og kunstig intelligens er alle sammen tendenser, der driver udviklingen af smarthome”, fortæller han og supplerer:

”Om få år vil alle vores bygningsinstallationer tale med hinanden og vil på en intelligent måde sikre, at vores bygninger har det rette indeklima, bruger så lidt energi som muligt, tilbyder høj bekvemmelighed, automatisk oplader elbilen og starter vaskemaskinen, når elprisen er lavest på døgnet, sikrer den rette adgangskontrol i tider med pandemirestriktioner etc.”.

Thomas Scharbau fremhæver, at Morten Primdahls aktive rolle som medejer i KNXsolutions er en stor gevinst for forretningsudviklingen af virksomheden: ”Vi startede som en klassisk håndværkervirksomhed. I dag er vi en professionel løsningsleverandør med en del større projekter. Vi er nu klar til med Mortens hjælp at etablere os som en moderne tech- og integratorvirksomhed samt sjov arbejdsplads, der vil sætte agendaen for udviklingen af kvalitative smarthome-systemer i Danmark”.

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere