Dansk Byggeri: Boligjob-ordningen bør bruges mod voldsom nedbør
Når den grønne boligjobordning træder i kraft i 2016, bør kloakering og afløb være i danskernes bevidsthed. På den måde kan hundedyre skader ved skybrud undgås, mener Dansk Byggeri.
Den nyligt genindførte boligjob-ordning bliver fra 2016 en grøn en af slagsen, hvor tilskuddet skal gå til grønne formål i boligoptimeringen.
Det får Dansk Byggeri til at anbefale danskere at bruge puljen til kloakering. For med ekstremt nedbør relateret til klimaforandringer, kan kloak og afløbsarbejde blive meget relevant.
Den nye BoligJobordning vil, som det ser ud, få mere fokus på klimatilpasning af de danske boliger. 100.000 bygninger blev udsat for vandskade alene i 2014, og det er derfor helt naturligt, at der fra politisk side er en erkendelse og forståelse for, at det er et område, der er vigtigt at tage fat på, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.
Læs også: Håndværkerfradragets genindførelse får blandet modtagelse
Dansk Byggeri forventer, at mange danskere vil investere i en række sikkerhedsinstallationer, der gør det lettere at stå imod ekstremt vejr. Derfor får installatører landet over travlt med højvandsslukkere, pumpeanlæg på spildevandsinstallationer, samt andre indgreb der hjælper mod blandt andet oversvømmede kældre.
Kloakkerne bliver ofte overset og glemt af boligejerne, fordi de ligger skjult under jorden. Ofte bliver en dårlig kloak først opdaget, når skaden er sket. Med den støtte, der kan opnås gennem BoligJobordningen, er der håb om, at boligejerne bliver mere opmærksomme på at deres kloakinstallationer er up to date og velfungerende, siger han.
Læs også: Energirenovering af boliger er gået i stå
For med Danmarks geografiske placering er der for landets boligejere grund til at være på vagt, mener direktøren i Dansk Byggeri.
Vi bor i et land, hvor vi er omgivet af vand fra alle sider, og ved ekstremt vejr kan det føre store skader med sig. Det så vi blandt andet, da København var udsat for monsterregn og Roskilde Fjord gik over sine bredder, og der skete skader for milliarder af kroner. Med en målrettet klimatilpasning af sin bolig kan man sikre sig mod at komme hjem fra ferie til et hus, der står under vand, siger Michael H. Nielsen.
-JPN