Forskere vil hjælpe leverandører til smarthomes

Et nyt forskningsprojekt skal hjælpe virksomheder i smarthome-industrien med at skabe nye digitale forretningsmodeller og ruste dem til en fremtid, hvor kundeforholdet er i rivende udvikling.

Fremtiden banker på i installationsbranchen. Og den digitale udvikling skaber et fremtidigt marked, der både har masser af potentiale for nye digitale forretningsmodeller, men som også stiller større krav til virksomhederne. Arkivfoto. .

I dag er et hus ikke længere bare en bygning. Nu udstyres hjemmet i højere grad med intelligente løsninger og forvandles til smarthomes, hvor leverandørerens direkte kontakt med slutbrugeren er central, skriver tekniq.dk. 

Derfor retter et nyt forskningsprojekt på Aarhus BBS fokus på den danske industri inden for smarthomes, og særligt de virksomheder, der leverer og producerer til det voksende marked.

Læs også: Intelligente hjem i Norge gik bananas

”Når man ser på byggebranchen generelt, er der er mange virksomheder, som skal igennem en forandringsproces i løbet af de næste par år – ikke mindst i smarthome-industrien. I det øjeblik, man bliver digital og ikke mindst, når man går fra at levere et digitalt produkt til at levere en digital service, er landegrænser jo ikke en reel grænse længere,” siger professor Børge Obel fra Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus BSS, som står i spidsen for Projekt Smart Home.

Digitaliseringen gør, at flere og flere ting bliver løsrevet fra tid og sted. Men det betyder også, at der opstår konkurrence andre steder fra, end der normalt har gjort, mener han. 

Installatører søges 
Projektet, som har modtaget støtte fra Industriens Fond, er kun lige begyndt, men snart vil folkene bag projektet rekruttere ti virksomheder til et pilotprojekt. Her skal virksomheder, der gerne vil udvikle nye digitale forretningsmodeller gennemgå et strategi- og udviklingsforløb, fremgår det. 

Målgruppen er virksomheder, som enten producerer eller leverer produkter og løsninger til boliger og intelligente boliger. Rekrutteringen er stadig i gang, hvor folkene bag projektet søger interesserede virksomheder fra installationsbranchen, skriver tekniq.dk. 

Hjælper virksomheder til at vokse
Virksomhederne, der bliver valgt til projektet, vil få hjælp til at udvikle digitale forretningsmodeller, salgsmetoder, kunderelationer, strategi og ledelse. 

Læs også: Få hjælp til at udnytte den smarte teknologi

Parallelt med forløbet vil forskerne desuden indhente viden om smarthome-kundernes erfaringer og behov. Det skal bidrage til udviklingen af en app, som virksomhederne bagefter kan bruge til at måle deres eget digitale niveau. 

Når pilotprojektet slutter ved udgangen af 2018, skal projektet udvides til at inkludere yderligere 100 virksomheder, skriver tekniq.dk. 

-JJK

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup