Intelligente hjem i Norge gik bananas

Belysning, stikkontakter og persienner, der flippede ud, var noget af det, beboerne i en norsk landsby vågnede op til sidste år. Den konkrete årsag er stadig ikke fundet, oplyser udviklerne og leverandørerne.

31 separate smarthussystemer af typen Loxone slog fra mellem den 27. og 28. november sidste år i økolandsbyen Hurdal. Arkivfoto..

En tidlig morgen i november vågnede flere beboere i økolandsbyen Hurdal i Norge op til lys, der blinkede ukontrollabelt samt stikkontakter og persienner, der ikke fungerede.

”Vi var ikke i tvivl om, at der var noget helt galt", fortæller landsbybeboeren Aron Ljung til Teknisk Ukeblad.

Flere af husene i landsbyen har integreret et trådløst ”smarthussystem”, som det kaldes i Norge, der styrer lys, solafskærmning og fem stikkontakter.

Læs også: Intelligente armaturer sparer kabling

De frustrerede beboere kontaktede udvikleren Filago samt leverandøren og importøren af smarthusløsningen, som hedder Autobolig. Her loggede sidstnævnte sig ind på flere af miniserverne, som styrer boligerne.

En ukendt støjkilde blokerede tilsyneladende kommunikationen mellem de trådløse smarthuskomponenter og gjorde, at lysene ikke fik noget svar fra serveren. Efter et stykke tid vil lysene forsøge at nulstille sig for at få kontakt med serveren og vil dermed blinke, fortæller Thomas Bentzen fra leverandøren Isoreflect til Teknisk Ukeblad.

Har ikke fundet årsagen 
Hverken Isoreflect, Autobolig, kommunikationsmyndigheden Nkom eller smarthusproducenten Loxone har fundet frem til den konkrete årsag til hændelsen, selv om man mistænker en støjkilde for at være skurken:

”Det må have været en betydelig støjkilde, enten tilsigtet eller utilsigtet. På eBay kan man købe udstyr, som kan jamme det meste til en billig penge. Men det kan også være, at nogen har købt en trådløs enhed, som ikke opførte sig, som den skulle”, siger Erik Braatnes fra Autobolig til Teknisk Ukeblad og fortsætter:

”Vi har aldrig set det her før – total ’jam’ (blokering) af alle kanaler. Det er ikke hverdagskost for at sige det mildt”.

Han oplyser samtidig, at man hos Autobolig tager kontakt til leverandøren, Isoreflect, samme dag som hændelsen finder sted, og beder om assistance. Men problemerne fortætter resten af dagen og natten med:

”Vi har familier med skolebørn og småbørnsfamilier, som sidder i mørke på 28. time, og beboerne er rasende over situationen. Ud fra beskrivelsen af det trådløse system skulle situationen være noget nær umulig med tanke på omfanget og spredningen. Det må betyde, at ”senderen”, som forstyrrer, er meget kraftig”, siger Thomas Bentzen.

Læs også: Intelligente installationer skal sikres mod hackerangreb

Herefter svarer Nkom, at de kommer på inspektion klokken 18.00 den pågældende dag – men Nkoms antenner finder ingen eksterne støjkilder under inspektionen til trods for teknisk assistance fra Autobolig:

”Målingerne viste, at der var lav frekvensaktivitet af en anden slags i området, og at baggrundsstøjen var lav”, rapporterer Nkom i sin opsummering af besøget.

Beboer har fået nok 
Efter at have aflagt økolandsbyen et visit, tjekkede Autobolig og Isoreflect sine logfiler, der viste, at smarthusproblemerne forsvandt præcis klokken 17.55 - fem minutter før Nkom og Autobolig kom for at undersøge forholdene:

”Det er ekstremt iøjefaldende”, siger Thomas Bentzen til Teknisk Ukeblad.

Beboeren Aron Ljung fortæller, at hændelsen i november blot er én ud af en lang række hændelser, som har resulteret i, at de nu har fået nok af smarthussystemet:

”Siden vi flyttede ind for tre et halvt år siden, har det bare været ét langt eksperiment. Det har ikke fungeret efter hensigten”, siger han og fortsætter:

”Der skal kun en lille støjkilde til, for at ting ikke fungerer. For eksempel at tv’et har stået for tæt på persiennerne – så har de ikke virket. Lige nu føler jeg, at vi har fået nok af hele det her system”.

Læs også: Intelligente bygninger skaber store besparelser for kommune

"Jeg hader smarthuse" 
Petter Steen, der også bor i landsbyen, er heller ikke tilfreds:

”Jeg hader smarthuse. Jeg ville blive glad og gerne betale penge for at få en gammeldags ordning. Jeg orker ikke at skulle bruge et password for at kunne tænde lyset”, siger han til Teknisk Ukeblad.

Petter Steen har selv en lang karriere som lystekniker på et teater bag sig, og ifølge ham er det uforståeligt, at smarthusene ikke kan klare de lyspunkter, der er integreret i huset:

”På Nasjonalteateret har du et utal af lysdæmpere, flere hundrede lamper og flere tusinde kanaler, som skal fungere samtidig. Det er helt utroligt, at smarthuset ikke kan klare at styre fem lyspunkter”, siger han.

Læs hele historien i en dansk version hos ing.dk 

- EL

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

11.07.2025BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Det kan blive dyrt at tage gulpladebilen med på festival

11.07.2025Installator.dk

Virksomheder holder fast i ESG-rapportering trods lempede krav

10.07.2025Installator.dk

Mangel får virksomheder til at ansætte lærlinge

07.07.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

☀️ Rigtig go' sommer

07.07.2025Installator.dk

Flere unge søger tekniske uddannelser

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtighed og digitalisering

Styrk dine færdigheder inden for forbedring af bæredygtighed, bæredygtighedsrapportering og digitalisering med dette kursus.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup