Intelligente armaturer sparer kabling

Power over Ethernet (PoE) bliver mere udbredt som strømforsyning og datakilde til intelligente bygningsinstallationer, såsom smart belysning. Nu er Phillips Lighting klar med sin første større PoE-installation i Danmark.

HRH El er installatør på opgaven med opsætning af 400 intelligente armaturer fra Philips Lighting. Foto: Peter Mulvany..

Philips Lighting tager nu et skridt videre med Power over Ethernet (PoE) med opsætning af 400 armaturer i en kontorbygning i Albertslund vest for København. PoE-teknologien kombinerer datateknologi med klassisk el-kraft.

Teknologien minder om gammeldags fastnettelefoner, hvor signaldata kommer i samme kabel som kraften til telefonapparatet. Det er en grundlæggende anderledes måde at tænke elektricitet, når man trækker kabler, forklarer Kim Hardi Nielsen, produktchef hos Philips Lighting.

”Elektrikere vil måske tro, at forsyning over PoE er komplekst, men det behøver det ikke at være, for vi bruger standardprodukter, der nok er avancerede, men er en del af en typisk it-installation med ethernet, router og switches. Det nye er, at man skal trække it-kabler på loftet. Det kan være svært at komme i gang med for installatøren, for man skal tænke anderledes. Men når man ser fordelene, vil det åbne op for en ny verden af indsigt i udnyttelsesgrad og energibrug”, siger han.

Strøm til armaturet går gennem en PoE-switch fra Cisco med op til 12 udgange, der hver kan trække op til 60 watt, rigeligt til et LED-armatur og en lille sensor. Det har i flere år været tekniske standarder for at sende elektrisk kraft over et ethernetkabel.

En standard for 15 W blev godkendt af IEEE i 2003, og senest er PoE+-standarden kommet til samt produkter, der kan levere op til 60 watt. Det anvendes til IP-telefoner, små computere, IP-kameraer og andre internet-enheder.'

Læs også: LED-belysning i Københavns Lufthavn halverer energiforbruget

Marked vil vokse til fire milliarder dollar i 2025
Det globale PoE-marked vil vokse til fire milliarder dollar i 2025, en ottedobling på ti år.

”… når man ser fordelene, vil det (PoE, red.) åbne op for en ny verden af indsigt i udnyttelsesgrad og energibrug”. Kim Hardi Nielsen, produktchef hos Philips Lighting

Det er især kameraer, sensorer og RFID-læsere, der vil trække markedet, med nøgleproducenter som Cisco, Silicon Laboratories og ST Microelectronics sammen med en række kinesiske producenter, der også vil ind på markedet, vurderer markedsanalysebureauet Grand View Reserch.

Den nye teknologi bliver fulgt af nye regler. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er kabelinstallationer til ethernet ikke autorisationskrævende. Her er man ved at udarbejde en installationsstandard for effektforsyning, der omhandler Power over Ethernet.

”Vi følger udviklingen på standardiseringsområdet – og har på nuværende tidspunkt ikke ændret praksis. Men det er klart, at vi i samarbejde med branchen vil se på, om der er behov for en ændring, når de sikkerhedstekniske krav i standarden for PoE installationer er endeligt udarbejdet – og hvis det her viser sig, at der kan være risici som følge af øget effektoverførsel”, siger Steffen Nielsen, chefkonsulent på installationsområdet i Sikkerhedsstyrelsen.

Find vej med lys
Brugeren skruer op og ned for lyset med en smartphone-app, der registrerer ultrahurtige blinkesignaler fra armaturet, usynligt for det blotte øje, men genkendeligt for mobiltelefonens indbyggede kamera. Lysblinket med det tekniske begreb Visual Light Communication kan i princippet give op til 500 Mbit/s data, tilstrækkeligt til at udsende en unik identifikation.

De hurtige lysblink kan også bruges til at finde en position ned til et halvt skridts nøjagtighed inden døre, mere præcist end med Bluetooth, wi-fi og GPS. Philips har installeret deres Visible Light Communication i supermarkeder i Frankrig og Tyskland, hvor kunderne kan bruge det til at finde den rette hylde med de varer, de vil købe.

”Der er et kæmpe behov for indendørs navigation i indkøbscentre, hospitaler, lufthavne og storkontorer”, siger Kim Hardi Nielsen.

Læs også: Branchevejledning skal gøre op med lys-fusk

Bedre overvågning af bygningen
I Albertslund forsøger Philips Lighting sig med din første danske bygningsinstallation med brug af PoE til smart belysning, kaldet PoE Connected Lighting i samarbejde med TDC og Cisco. Det er et system til større byggerier på 30-50.000 kvadratmeter, hvor teknologien på sigt vil dryppe af på mindre byggerier.

Armaturerne giver løbende en masse data fra indbyggede sensorer for bevægelse og lys og kan på sigt også aflæse temperatur og fugtighed. Virksomheder bruger ifølge Phillips ti gange så mange penge på kvadratmeter end på lys, ventilation og varme, så det rette antal kvadratmeter med behageligt indeklima betyder mere end at skrue ned.

”Space management” er centralt for en bygningsansvarlig med driftsansvar for tusindvis af kvadratmeter. Her giver Philips’ løsning den bygningsansvarlige et overblik over udnyttelse af lokaler og energiforbrug.

”Den bygningsansvarlige vil vide noget om bygningens udnyttelsesgrad. Optimal udnyttelse af bygningen giver en meget større nytte end blot at spare på energiforbruget”, siger Kim Hardi Nielsen.

Installatør Kell Juul Kristensen fra HRH El efterlyser mere klare regler om PoE. .

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

10.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

3200W DC/AC inverter med indbygget UPS-funktion

10.07.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Installer, indstil og glem det: Ny timerafbryder fra LK FUGA

08.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

2200W DC/AC inverter med indbygget UPS funktion

08.07.2025Installator.dk

PowerGo klar med 300 nye ladepunkter

08.07.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Ny rapport: Elnettet står over for to massive udfordringer

06.07.2025Alcadon ApS

Sponseret

Så du webinaret med STL og Alcadon?

04.07.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Elegant spejlbelysning med integreret LED

04.07.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

CCS megawatt ladekabler op til 1.000 kW – High Power Charging genopfundet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Bæredygtighed og digitalisering

Styrk dine færdigheder inden for forbedring af bæredygtighed, bæredygtighedsrapportering og digitalisering med dette kursus.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup