Intelligente armaturer sparer kabling

Power over Ethernet (PoE) bliver mere udbredt som strømforsyning og datakilde til intelligente bygningsinstallationer, såsom smart belysning. Nu er Phillips Lighting klar med sin første større PoE-installation i Danmark.

HRH El er installatør på opgaven med opsætning af 400 intelligente armaturer fra Philips Lighting. Foto: Peter Mulvany..

Philips Lighting tager nu et skridt videre med Power over Ethernet (PoE) med opsætning af 400 armaturer i en kontorbygning i Albertslund vest for København. PoE-teknologien kombinerer datateknologi med klassisk el-kraft.

Teknologien minder om gammeldags fastnettelefoner, hvor signaldata kommer i samme kabel som kraften til telefonapparatet. Det er en grundlæggende anderledes måde at tænke elektricitet, når man trækker kabler, forklarer Kim Hardi Nielsen, produktchef hos Philips Lighting.

”Elektrikere vil måske tro, at forsyning over PoE er komplekst, men det behøver det ikke at være, for vi bruger standardprodukter, der nok er avancerede, men er en del af en typisk it-installation med ethernet, router og switches. Det nye er, at man skal trække it-kabler på loftet. Det kan være svært at komme i gang med for installatøren, for man skal tænke anderledes. Men når man ser fordelene, vil det åbne op for en ny verden af indsigt i udnyttelsesgrad og energibrug”, siger han.

Strøm til armaturet går gennem en PoE-switch fra Cisco med op til 12 udgange, der hver kan trække op til 60 watt, rigeligt til et LED-armatur og en lille sensor. Det har i flere år været tekniske standarder for at sende elektrisk kraft over et ethernetkabel.

En standard for 15 W blev godkendt af IEEE i 2003, og senest er PoE+-standarden kommet til samt produkter, der kan levere op til 60 watt. Det anvendes til IP-telefoner, små computere, IP-kameraer og andre internet-enheder.'

Læs også: LED-belysning i Københavns Lufthavn halverer energiforbruget

Marked vil vokse til fire milliarder dollar i 2025
Det globale PoE-marked vil vokse til fire milliarder dollar i 2025, en ottedobling på ti år.

”… når man ser fordelene, vil det (PoE, red.) åbne op for en ny verden af indsigt i udnyttelsesgrad og energibrug”. Kim Hardi Nielsen, produktchef hos Philips Lighting

Det er især kameraer, sensorer og RFID-læsere, der vil trække markedet, med nøgleproducenter som Cisco, Silicon Laboratories og ST Microelectronics sammen med en række kinesiske producenter, der også vil ind på markedet, vurderer markedsanalysebureauet Grand View Reserch.

Den nye teknologi bliver fulgt af nye regler. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er kabelinstallationer til ethernet ikke autorisationskrævende. Her er man ved at udarbejde en installationsstandard for effektforsyning, der omhandler Power over Ethernet.

”Vi følger udviklingen på standardiseringsområdet – og har på nuværende tidspunkt ikke ændret praksis. Men det er klart, at vi i samarbejde med branchen vil se på, om der er behov for en ændring, når de sikkerhedstekniske krav i standarden for PoE installationer er endeligt udarbejdet – og hvis det her viser sig, at der kan være risici som følge af øget effektoverførsel”, siger Steffen Nielsen, chefkonsulent på installationsområdet i Sikkerhedsstyrelsen.

Find vej med lys
Brugeren skruer op og ned for lyset med en smartphone-app, der registrerer ultrahurtige blinkesignaler fra armaturet, usynligt for det blotte øje, men genkendeligt for mobiltelefonens indbyggede kamera. Lysblinket med det tekniske begreb Visual Light Communication kan i princippet give op til 500 Mbit/s data, tilstrækkeligt til at udsende en unik identifikation.

De hurtige lysblink kan også bruges til at finde en position ned til et halvt skridts nøjagtighed inden døre, mere præcist end med Bluetooth, wi-fi og GPS. Philips har installeret deres Visible Light Communication i supermarkeder i Frankrig og Tyskland, hvor kunderne kan bruge det til at finde den rette hylde med de varer, de vil købe.

”Der er et kæmpe behov for indendørs navigation i indkøbscentre, hospitaler, lufthavne og storkontorer”, siger Kim Hardi Nielsen.

Læs også: Branchevejledning skal gøre op med lys-fusk

Bedre overvågning af bygningen
I Albertslund forsøger Philips Lighting sig med din første danske bygningsinstallation med brug af PoE til smart belysning, kaldet PoE Connected Lighting i samarbejde med TDC og Cisco. Det er et system til større byggerier på 30-50.000 kvadratmeter, hvor teknologien på sigt vil dryppe af på mindre byggerier.

Armaturerne giver løbende en masse data fra indbyggede sensorer for bevægelse og lys og kan på sigt også aflæse temperatur og fugtighed. Virksomheder bruger ifølge Phillips ti gange så mange penge på kvadratmeter end på lys, ventilation og varme, så det rette antal kvadratmeter med behageligt indeklima betyder mere end at skrue ned.

”Space management” er centralt for en bygningsansvarlig med driftsansvar for tusindvis af kvadratmeter. Her giver Philips’ løsning den bygningsansvarlige et overblik over udnyttelse af lokaler og energiforbrug.

”Den bygningsansvarlige vil vide noget om bygningens udnyttelsesgrad. Optimal udnyttelse af bygningen giver en meget større nytte end blot at spare på energiforbruget”, siger Kim Hardi Nielsen.

Installatør Kell Juul Kristensen fra HRH El efterlyser mere klare regler om PoE. .

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

25.04.2024Installator.dk

Ahlsell Danmark kåret som Danmarks bedste salgsorganisation

25.04.2024Installator.dk

Gymnasie-udspil fra DI og Dansk Metal får opbakning fra Tekniq

25.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

25.04.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton styrker løsningssalg på UPS og mellemspændingsudstyr med garvet projektleder

25.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny kabelsøger vLoc3 RTK-Pro med indbygget RTK GNSS præcision, 4G LTE og Signal Distortion

23.04.2024Alcadon ApS

Sponseret

Sæt et KÆMPE ❌ i kalenderen onsdag den 19. Juni 2024!

23.04.2024Installator.dk

Solcelleejere går glip af indtægter fra overskudsstrøm

22.04.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning