Hænger i en tynd tråd
Når Arbejdstilsynet går efter faldulykker kommer højdesikkerhed i fokus på byggepladsen. Flere virksomheder sender deres ansatte på kursus i faldsikring.
Det er især el- og vvs-grossisterne, der byder ind med undervisning i hvordan man falder sikkert uden at slå sig ihjel. Sidste år satte Sanistål faldsikring på skemaet, og derudover har blandt andet Solar og Lemvigh-Müller kurser i H-seler, falddæmpende liner og ankerblokke. Udviklingen kommer efter Arbejdstilsynet sidste år øgede indsatsen for at få håndværkere til at bruge faldsikring.
Jeg får flere og flere kursister til faldsikring. Vi tilbyder kurserne, fordi vi oplever, at kunderne ikke ved, hvordan de bruger udstyret korrekt. Siden sidste år har flere virksomheder fået øjnene op for kurserne, fordi Arbejdstilsynet har fået større fokus på området, siger Ulrik Skovgaard-Mortensen, uddannelseschef hos grossistkæden Carl Ras.
Læs også: Installatører foretrækker grossister i kursuslokalet
Kursisterne ser det som en øjenåbner, når de har hængt i en sele med livet som indsats. Det er svendene, der presser på for at komme på kursus, når det rygtes fra fra kolleger i andre firmaer, forklarer han. Men oftere er det bygherren, der forlanger, at de ansatte på byggepladsen er uddannet i fald-udstyr og bruger det korrekt.
Det er arbejdsgiveren, der har ansvaret for at både vejlede og oplære i brug af faldsikring. Arbejdstilsynet forlanger, at en medarbejder skal have modtaget instruktion i brug af udstyret og oplysning om faren ved ikke at bruge det.
Læs også: Brug efteruddannelse til at specialisere dig
Mange flere burde tage kurset, For mange byggepladser har ingen evakueringsplan for hvad de skal gøre, når en medarbejder falder ned. Så hænger han der og der er ingen, der kan løfte en kollega på 100 kg op med håndkraft, siger Ulrik Skovgaard-Mortensen.