Installatørpanelet: Mere kontrol skal bekæmpe ulovlige installationer
Gennem restriktive tiltag og mere kontrol skal uautoriseret arbejde opdages og bekæmpes, mener denne måneds installatørpanel. Det skal desuden være tydeligere hvad man må og ikke må, så ingen er i tvivl om, hvorvidt de udfører ulovligt el-arbejde.
Flemming Jensen, Roskilde Fjordens El
Det kan vi primært med kontrol. Gennem kontrol bliver det uautoriserede arbejde opdaget. Og når det så er blevet opdaget, skal der bøder til. Jeg ser en tendens til, at folk bruger autoriserede installatører mere, fordi de har fået nogle store regninger for manglende dokumentation på deres elinstallationer.
Noget andet man kan gøre, er at stoppe handlen med el-materiel til private i butikker som Silvan og Bauhaus. Mange af produkterne skal installeres af en autoriseret installatør, hvilket der også står på pakken, men det ender i mange tilfælde med, at forbrugerne installerer det selv. Man kan jo købe stort set alt på nettet eller i fysiske butikker, og derfor tror mange også, at de selv må installere produkterne. Jeg har endda overhørt unge medarbejdere i butikker som Bauhaus, forklare kunderne hvordan de skal installere et produkt, hvilket giver et helt forkert indtryk af, hvad man må og ikke må.
Thomas Østerbye, Fini El
Det er svært at svare på. Men man kan jo starte et sted, nemlig i sådan nogle butikker som Harald Nyborg. Det er helt forfærdeligt, at de kan sælge el-materiel til private, hvor der nede i hjørnet på et lille mærkat står, at det kun må installeres af autoriserede elinstallatører. Det bliver jo ikke overholdt, det ved vi alle sammen. Så man kunne komme noget af det ulovlige arbejde til livs ved, at de får forbud mod at sælge det. Til gengæld ville der så opstå nogle problemer i forhold til fri konkurrence, og det ville også blive noget rod.
Generelt er der masser af tiltag, der kunne gøres, og som også bliver gjort. Vores organisation skal selvfølgelig hele tiden være vågen over for det her problem. Og det samme med Sikkerhedsstyrelsen, som kører en fin kampagne lige nu. Generel oplysning er et rigtigt godt sted at starte. Folk skal kende til konsekvenserne ved de ulovlige installationer, de skal vide, at det kan gå galt. Samtidig skal de kende grænserne for, hvad de må og ikke må. Det står i nogle bekendtgørelser, men det skal kommunikeres bedre ud.
Henrik Egemose, Egemose El
Det er svært at sige. Det kræver nok, at man fra Sikkerhedsstyrelsens side er mere restriktiv i måden, man behandler dem uden autorisationer på. Det er selvfølgelig svært for dem at se, hvilke el-firmaer, der ikke er autoriserede, men som kører rundt og laver autorisationskrævet arbejde. Men vi ved alle sammen, at det sker.
Læs også: Installatører: Skat er fint, men...
Der skal også en form for kontrol til. Et system, hvor man kan gå ind og kontrollere sammenhængen mellem, hvem der har lavet et stykke arbejde, og hvem der har faktureret for det. Så kan folk, der installerer uden autorisation blive fanget i at lave de numre. Jeg tror nemlig, at især de el-virksomheder, der ikke har nogen faglig ansvarlig, men bare får et andet firma til at skrive for de autorisationskrævende opgaver, de er svære at fange, når først arbejdet er lavet. Man skal ud og tage dem på fersk gerning.