Installatørpanelet: Mere kontrol skal bekæmpe ulovlige installationer

Gennem restriktive tiltag og mere kontrol skal uautoriseret arbejde opdages og bekæmpes, mener denne måneds installatørpanel. Det skal desuden være tydeligere hvad man må og ikke må, så ingen er i tvivl om, hvorvidt de udfører ulovligt el-arbejde.

Flemming Jensen, Roskilde Fjordens El
Det kan vi primært med kontrol. Gennem kontrol bliver det uautoriserede arbejde opdaget. Og når det så er blevet opdaget, skal der bøder til. Jeg ser en tendens til, at folk bruger autoriserede installatører mere, fordi de har fået nogle store regninger for manglende dokumentation på deres elinstallationer.

Noget andet man kan gøre, er at stoppe handlen med el-materiel til private i butikker som Silvan og Bauhaus. Mange af produkterne skal installeres af en autoriseret installatør, hvilket der også står på pakken, men det ender i mange tilfælde med, at forbrugerne installerer det selv. Man kan jo købe stort set alt på nettet eller i fysiske butikker, og derfor tror mange også, at de selv må installere produkterne. Jeg har endda overhørt unge medarbejdere i butikker som Bauhaus, forklare kunderne hvordan de skal installere et produkt, hvilket giver et helt forkert indtryk af, hvad man må og ikke må.

Thomas Østerbye, Fini El
Det er svært at svare på. Men man kan jo starte et sted, nemlig i sådan nogle butikker som Harald Nyborg. Det er helt forfærdeligt, at de kan sælge el-materiel til private, hvor der nede i hjørnet på et lille mærkat står, at det kun må installeres af autoriserede elinstallatører. Det bliver jo ikke overholdt, det ved vi alle sammen. Så man kunne komme noget af det ulovlige arbejde til livs ved, at de får forbud mod at sælge det. Til gengæld ville der så opstå nogle problemer i forhold til fri konkurrence, og det ville også blive noget rod.

Generelt er der masser af tiltag, der kunne gøres, og som også bliver gjort. Vores organisation skal selvfølgelig hele tiden være vågen over for det her problem. Og det samme med Sikkerhedsstyrelsen, som kører en fin kampagne lige nu. Generel oplysning er et rigtigt godt sted at starte. Folk skal kende til konsekvenserne ved de ulovlige installationer, de skal vide, at det kan gå galt. Samtidig skal de kende grænserne for, hvad de må og ikke må. Det står i nogle bekendtgørelser, men det skal kommunikeres bedre ud.

Henrik Egemose, Egemose El
Det er svært at sige. Det kræver nok, at man fra Sikkerhedsstyrelsens side er mere restriktiv i måden, man behandler dem uden autorisationer på. Det er selvfølgelig svært for dem at se, hvilke el-firmaer, der ikke er autoriserede, men som kører rundt og laver autorisationskrævet arbejde. Men vi ved alle sammen, at det sker.

Læs også: Installatører: Skat er fint, men...

Der skal også en form for kontrol til. Et system, hvor man kan gå ind og kontrollere sammenhængen mellem, hvem der har lavet et stykke arbejde, og hvem der har faktureret for det. Så kan folk, der installerer uden autorisation blive fanget i at lave de numre. Jeg tror nemlig, at især de el-virksomheder, der ikke har nogen faglig ansvarlig, men bare får et andet firma til at skrive for de autorisationskrævende opgaver, de er svære at fange, når først arbejdet er lavet. Man skal ud og tage dem på fersk gerning.  

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

02.01.2025Installator.dk

Hansgrohe A/S har ansat ny adm. direktør

02.01.2025Installator.dk

OK25: Tekniq går efter større fleksibilitet

02.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Fra gas til el – Toyota fremhæver AO i ny kundecase!

31.12.2024Installator.dk

Godt Nytår!

24.12.2024Installator.dk

Glædelig Jul

23.12.2024Installator.dk

Danske Vandværker har fundet sin nye direktør

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Energikonsulent 1 - enfamiliehuse

Bliv certificeret energikonsulent for mindre bygninger.

Dato

22.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Herning

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

22.01.2025

Tid

16:00

Sted

Herning

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Aalborg

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

23.01.2025

Tid

16:00

Sted

Aalborg

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup