Installatører: Ny boligjob-ordning bliver god for branchen
Installatørpanelet ser i det store og hele frem til, at regeringens nye, grønne bolig-job-ordning træder i kraft. Dog er der bekymring over, at private kunder ikke ved, hvad de kan få ud af ordningen.
Hvad mener du om, at boligjob-ordningen fra næste år bliver grøn?
Stig Andresen, Andresens VVS
Det bliver rigtig godt, tror jeg. Det kan være med til at give vores branche et boost. Førhen har folk mest brugt håndværkerfradraget til at få lagt nyt tag og alt muligt andet. Der var det mere tømrere og murere, der fik en stor del af det, mens vores andel var væsentligt mindre. Så jeg tror, at det kan hjælpe til, at folk eksempelvis får udskiftet deres gamle oliefyr til noget mere energirigtigt. Jeg tror dog, at der vil gå et stykke tid, før folk ved, hvad det helt præcist omhandler.
Læs også: Afgifter holder virksomheder fra varmepumper
Her er det også vigtigt, at der kommer nogle specifikke retningslinjer for, hvad det grønne fradrag omfatter, så vi kan melde det ud til kunderne. Mange ved måske heller ikke, hvor mange penge de kan spare ved energiforbedringer. Cirka 20 procent af vores forretning går med klima- og energiforbedringer, for vi skifter mange gamle anlæg til nye energianlæg. Hvis branchen kommer til at handle mere om grøn energi, kan det også være, at det bliver mere populært at komme i lære som VVSer.
Torben Ljungberg, Hovedstadens VVS og kloak
Det synes jeg ikke så godt om, for det begrænser det, som vi arbejder med. Vi har slet ikke opgaver inden for klima- og energiforbedringer nu, så derfor er det lidt skidt for os. Nogle gange er det jo fradraget, der er det sidste, der gør, at folk ender med at få noget udført. Jeg har fået en hel del arbejde på grund af håndværkerfradraget og kan helt sikkert mærke, at det er tilbage igen.
Læs også: Dansk Byggeri: Boligjob-ordningen bør bruges mod voldsom nedbør
Og det kan jo være, at det grønne fradrag betyder, at nogle folk ikke får ting udført, fordi de så ikke kan trække det fra. Det er meget snæversynet set fra min side, for jeg tænker selvfølgelig kun på mig selv og mine kunder. Det er selvfølgelig fint, at det kun gælder for de grønne løsninger, men hvis jeg skal have noget ud af det, skal det gælde alt.
Allan Ramsing, Lund & Erichsen
Det, synes jeg, er en rigtig god ide. Når der nu skal gives tilskud, så synes jeg, at det er helt fint, at det bliver i forbindelse med nogle energirigtige foranstaltninger. Det kan måske også være med til at begrænse, hvem der sætter noget i gang. Jeg synes, at der er tegn på, at vores verden er begyndt at dreje lidt den rigtige vej igen.
Læs også: Større solcellepulje til husejere er på vej
Så det gør ikke noget, at man lige sætter en lille bremseklods ind, og siger, at hvis der skal gives tilskud, og beskæftigelsen skal fremmes, så skal det i hvert fald have ræson i noget grønt. Det vil ikke få nogen stor betydning for os. Det vil selvfølgelig beskæftige nogle installatører, der gør det meget i det private marked. Men om ordningen er grøn eller hvid har ingen betydning for os. Desuden ligger vores indsats også primært uden for det private marked.