Medarbejderen slettede alt på computeren efter opsigelse
Må man bortvise en medarbejder, der reagerer på en opsigelse ved at slette alle mails og filer på sin arbejdscomputer?
En mindre VVS-virksomhed havde besluttet sig for at outsource bogholderiopgaven, da det ville være mere økonomisk i det lange løb. Derfor opsagde firmaet sin betroede bogholder efter mange års godt samarbejde. I den forbindelse blev der ganske rutinemæssigt udarbejdet en opsigelse med hjælp fra Arbejdsgiverne.
Bogholderen blev dog så sur efter at være blevet præsenteret for opsigelsen den 30. i måneden, at hun resolut slettede alle mails og filer på sin computer, hvorefter hun straks sygemeldte sig. Hun begrundede senere dette med, at hun blot efterlod arbejdspladsen, som hun havde overtaget den i sin tid.
<p>Da en bortvisning afbryder ansættelsesforholdet straks, er det den hårdeste sanktion en virksomhed kan bringe i anvendelse.</p>
Frederik Sauerberg, advokat i Arbejdsgiverne.
Virksomheden blev noget overrasket over medarbejderens reaktion. De havde som nævnt haft medarbejderen ansat gennem mange år, og det kom ganske bag på dem, at medarbejderen reagerede, som hun gjorde. De skyndte sig samme dag at rette henvendelse til Arbejdsgiverne for at høre, om der var mulighed for en bortvisning, selvom medarbejderen allerede var opsagt.
Svar:
Da en bortvisning afbryder ansættelsesforholdet straks, er det den hårdeste sanktion en virksomhed kan bringe i anvendelse. Medarbejderen må ikke længere udføre sit arbejde, og virksomheden skal ikke længere udbetale løn til medarbejderen. Man skal dog være ganske forsigtig, før man giver sig i kast med at bortvise en medarbejder. Det er nemlig en klar forudsætning for en bortvisning, at der foreligger en væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet.
Læs også: Når medarbejderen kommer på glatis
Hvorvidt det er tilfældet vil altid være en konkret vurdering af de faktiske omstændigheder, og her er det virksomheden, der har bevisbyrden for, at de omstændigheder reelt var til stede på tidspunktet for bortvisningen. Typiske eksempler på en bortvisningsgrund kan være tyveri, konkurrerende virksomhed, uanstændig optræden eller voldelig adfærd på arbejdspladsen.
Juridiske svar
Arbejdsgivernes juridiske afdeling leverer hver måned svar på konkrete, juridiske dilemmaer på installatør.dk.
Ovenstående beskrivelse af retsstilling kan under ingen omstændigheder erstatte konkret juridisk rådgivning.
En bortvist medarbejder vil i øvrigt stadig som udgangspunkt være bundet af en loyalitetsforpligtelse i opsigelsesperioden, som betyder, at medarbejderen ikke må skade sin arbejdsgiver eksempelvis ved at videregive fortrolige oplysninger.
Virksomheden kan altså bortvise en medarbejder, såfremt denne groft misligholder sin kontrakt også i en opsigelsesperiode. I den konkrete sag var der efter Arbejdsgivernes opfattelse grundlag for en bortvisning, og virksomheden bortviste derfor medarbejderen. Medarbejderen forsøgte at få en økonomisk kompensation via sit fagforbund uden held.