Nyt projekt forbinder jyske varmepumper med bornholmske varmeanlæg
Best Green og Horsens Kommune er gået sammen om at levere grøn energi til syv skoler og to sundhedscentre. Samtidig bruges projektet til forskning.
Horsens Kommune og Varmeserviceselskabet Best Green er gået sammen om en aftale vedrørende levering af grøn opvarmning til syv skoler og to sundhedscentre i Horsens, skriver Dansk Energi.
Med nærvarmeløsningen fra Best Green reducerer vi kommunens CO2-udledning markant. Samtidig sikrer vi en fornuftig, nemmere og billigere drift på en række af kommunens varmeanlæg, siger Borgmester Peter Sørensen (S) i en pressemeddelelse.
I sammen pressemeddelelse fremgår det desuden, at kommunen allerede det første år opnår en besparelse på varmeudgifterne på en halv million kroner.
Læs også: Dansk Energi: Varmepumperne er i modvind
Best Green er et ungt selskab, der tilbyder nærvarme til private, virksomheder og kommuner. Indtil videre leverer selskabet varme svarende til forbruget i 200 husstande.
I samarbejdet med Horsens Kommune køber og etablerer Best Green de ni, store varmepumper i Horsens og har dermed også ansvar for drift og vedligeholdelse. Kommunen betaler for nærvarmen på samme måde, som hvis det havde været fjernvarme.
Alle de varmepumper, vi sætter op, bliver overvåget her fra Horsens. Installationerne bliver forberedt til at kunne reagere på spotpriser og de fleksibilitetsmarkeder, der kan opstå for eksempel hos elnetselskaberne. Varmepumperne er dermed klar til smartgrid, uden at vi investerer en hel masse, siger Best Greens administrerende direktør, Simon Bak Kristensen.
Energivenlig varme og forskningsprojekt i én
Ud over at levere den energivenlige varme til de kommunale bygninger skal varmepumperne også indgå i forsknings- og udviklingsprojektet EcoGrid 2.0 på Bornholm.
I projektet vil Best Green få mulighed for at inddrage flere hundrede små varmepumper i bornholmske hjem til overvågning og styring. Projektet har mange forskere involveret i det teoretiske arbejde, mens Best Green særligt bidrager med den kommercielle del.
Vi er en 100 procent kommerciel spiller, så det giver projektet et ekstra ben. Det er nu, vi går fra F&U til forretning, og det er det, der gør EcoGrid 2.0 hamrende interessant, siger Simon Bak Kristensen.
-CHM