Strid om manglende ansættelsesbevis endte i retten

Få rettens afgørelse i en sag om en funktionæransat, der stillede krav om 45.000 kr. i godtgørelse for en manglende ansættelseskontrakt.

En virksomhed var medlem af Arbejdsgiverne og derfor omfattet af en række overenskomster gældende for regulering af ansættelsesforholdene for virksomhedens ansatte.

Efter en gennemført virksomhedsoverdragelse blev det af driftsmæssige hensyn nødvendigt at opsige en række medarbejdere. Herunder en funktionær beskæftiget i virksomhedens regnskabsafdeling. Opsigelsen var begrundet af faldende omsætning og et længerevarende underskud i driften. Funktionærens opsigelsesvarsel var på otte måneder.

Jacob Kirkegaard Hansen, advokat i Arbejdsgiverne. .

Efter fratrædelsen fra virksomheden rettede funktionærens egen advokat henvendelse til virksomheden med krav om en godtgørelse for manglende ansættelsesbevis. Alene for dette forhold krævede funktionæren 45.000 kr. af sin tidligere arbejdsgiver. Det var funktionærens opfattelse, at der aldrig var udleveret et skriftligt ansættelsesbevis i forbindelse med ansættelsesforholdet.

Virksomheden var ganske rystet over kravet fra funktionæren, ikke mindst eftersom virksomheden havde udleveret et ansættelsesbevis – uden dog at funktionæren havde skrevet under på dokumentet. Hvad kunne der gøres?

SVAR:
Virksomheden overgav sagen til Arbejdsgiverne, som bistod virksomheden med juridisk rådgivning og korrespondance med modpartens advokat. Da der ikke kunne opnås enighed mellem parterne, udtog funktionæren stævning ved byretten mod virksomheden.

Funktionæren fremsatte et samlet krav mod virksomheden på 98.000 kr., hvoraf 45.000, efter funktionærens opfattelse, skulle betales grundet manglende udstedelse af ansættelsesbevis.

Arbejdsgiverne repræsenterede virksomheden under retssagen, hvor det blev gjort gældende, at virksomheden af flere omgange havde udstedt ansættelsesbevis til funktionæren, men at funktionæren ikke havde ønsket at underskrive et ansættelsesbevis.   

Juridiske svar

Arbejdsgivernes juridiske afdeling leverer hver måned svar på konkrete, juridiske dilemmaer på installator.dk. 

Ovenstående beskrivelse af retsstilling kan under ingen omstændigheder erstatte konkret juridisk rådgivning. 

Efter bevisførelsen for retten blev det bevist, at alle ansættelsesaftaler – også funktionærens – var placeret i en fysisk mappe, som blev anvendt af funktionæren selv i forbindelse med dennes lønudbetalinger til de øvrige ansatte i virksomheden.

Retten lagde til grund, at funktionæren var bekendt med indholdet i ansættelsesforholdet og samtidig havde adgang til aftalerne på sin arbejdsplads. Ligeledes var funktionæren mundtligt orienteret om ansættelsesforholdet i enhver henseende. 

Retten fandt det yderligere godtgjort, efter en omfattende bevisførelse med vidner og dokumenter, at virksomheden havde opfyldt sin oplysningspligt i overensstemmelse med reglerne i ansættelsesbevisloven. Funktionæren var derfor ikke berettiget til en godtgørelse af nogen art fra virksomheden. Ligeledes blev virksomheden frifundet for alle øvrige forhold, som funktionæren havde rejst.

Læs også: Ok at bortvise for truende adfærd?

Funktionæren var utilfreds med dommen og valgte at anke sagen til Landsretten. Arbejdsgiverne repræsenterede ligeledes virksomheden under retssagen for Landsretten. Funktionæren hævede dog kort efter sagen, hvorefter byretten dom var endelig. 

Retssagen viser vigtigheden af, at virksomheder altid er påpasselige med at udstede ansættelsesbeviser, men også at få dem retur fra den enkelte medarbejder – herunder også at foretage en forsvarlig opbevaring af ansættelseskontrakter.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Bliver krav i byggeriet bare kastet ud?

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup