Syg under ferien - krav på erstatningsferie?
Bliv klogere på, hvornår en medarbejder har ret til erstatningsferie, hvis han bliver syg under sin ferie.
En mindre dansk VVS-virksomhed er medlem af brancheforeningen Arbejdsgiverne, og ansættelsesforholdene er således omfattet af overenskomst. Timelønsoverenskomsten er indgået mellem Arbejdsgiverne og Dansk Metal, Blik & Rørarbejderforbundet samt 3F.
En medarbejder i VVS-virksomheden bliver syg under ferien, men efter at ferien er påbegyndt. Medarbejderen mener at have ret til at holde erstatningsferie for de dage, han har været sengeliggende under ferien. Han har ikke kontaktet sin arbejdsgiver, da han blev syg, da han havde ferie.
Virksomheden kontaktede efterfølgende Arbejdsgiverne med et spørgsmål om hvorvidt, der var et formkrav forbundet med sygemelding under ferien, og om medarbejderne automatisk har ret til erstatningsferie?
<p>Brancheforeningen Arbejdsgiverne meddelte derfor virksomheden i denne sag, at medarbejderen ikke havde ret til erstatningsferie, fordi medarbejderen ikke havde underrettet virksomheden om sin sygdom under ferien og heller ikke kunne forevise nogen dokumentation for sygdomsperioden.</p>
Frederik Sauerberg, advokat i Arbejdsgiverne.
Svar fra Arbejdsgiverne
Erstatningsferie er ferie, der holdes som erstatning for den planlagte ferie, en medarbejder er blevet forhindret i at holde på grund af sygdom. En medarbejder kan have ret til erstatningsferie i to tilfælde. Hvis medarbejderen bliver syg før sin planlagte ferie, og sygdomsperioden strækker sig ind i ferieperioden, så medarbejderen er forhindret i at holde den planlagte ferie. Så har medarbejderen krav på erstatningsferie. Det foreskriver ferieloven. Medarbejderen skal dog overholde virksomhedens retningslinjer for sygemelding.
Hvis en medarbejder bliver syg under sin planlagte ferie, kan vedkommende også have ret til erstatningsferie. Det foreskriver arbejdsdirektivet fra EU. Følgende forhold skal dog være opfyldt: Medarbejderen skal underrette arbejdsgiveren på første sygedag, også selv om medarbejderen befinder sig i udlandet. Medarbejderen skal kunne forevise dokumentation for sygdomsperiodens første dag, også selvom medarbejderen befinder sig i udlandet, og her skal der indhentes dokumentation fra en lokal lægefaglige myndighed.
Medarbejderen skal være syg i samlet mere end fem dage, forudsat at medarbejderen har optjent 25 dages ferie forinden af sin planlagte ferie inden for det givne ferieår. Det er kun dagene ud over disse fem dage, som kan give ret til erstatningsferie. Hvis disse krav ikke er opfyldt, har medarbejderen ikke ret til erstatningsferie.
Juridiske svar
Arbejdsgivernes juridiske afdeling leverer hver måned svar på konkrete juridiske dilemmaer på installator.dk.
Beskrivelsen af ovenstående retsstilling kan under ingen omstændigheder erstatte konkret juridisk rådgivning
Hvis lønmodtageren har optjent mindre end 25 dages ferie, beregnes de dage, som lønmodtageren ikke får erstatningsferie for, forholdsmæssigt. De dage, som lønmodtageren ikke får erstatningsferie for, beregnes ved at gange antallet af optjente feriedage med en femtedel.
Læs også: Juridiske svar: Skal medarbejdere orienteres om GPS i firmaets biler?
Brancheforeningen Arbejdsgiverne meddelte derfor virksomheden i denne sag, at medarbejderen ikke havde ret til erstatningsferie, fordi medarbejderen ikke havde underrettet virksomheden om sin sygdom under ferien og heller ikke kunne forevise nogen dokumentation for sygdomsperioden.